Overslaan en naar de inhoud gaan

Renovatie en lokale verbreding viaduct Wilsele op E314 (Leuven Noord)

Context

Context

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

E314

Renovatie viaduct gedurende vier jaar

De volledige renovatie van het viaduct van Wilsele neemt in totaal 4 jaar in beslag:

  • 2018: In deze periode werden de onder- en bovenkant van het noordelijke deel van het viaduct aangepakt, in de rijrichting van Brussel. 
  • 2019: In deze periode werken we aan de onderkant van het zuidelijke deel van het viaduct, in de rijrichting van Lummen.
  • 2020-2021: In deze periode werken we aan de renovatie en verbreding van de bovenkant van het zuidelijke deel van het viaduct, in de rijrichting van Lummen. 

2018: Sanering onderkant en vernieuwen bovenkant viaduct 

Wegen en Verkeer rondde in september 2018 de werkzaamheden aan het viaduct van Wilsele in de rijrichting van Brussel af. De onderkant van het viaduct werd gesaneerd en de bovenkant werd volledig vernieuwd.

 

 

Betonherstellingen en schoonmaken van het wegdek van het viaduct van Wilsele (2018)


2019-2020: Voorbereidende werken en geluidsschermen

In 2019 voert Wegen en Verkeer voorbereidende werken uit voor de verbreding van het zuidelijke deel van het viaduct.

  • In de zomer van 2019 wordt de schuine helling langs de Aarschotsesteenweg (N19) afgegraven en verstevigd. De Lemingsbeek die daar richting Vuntcomplex stroomt, wordt gedeeltelijk mee verlegd en komt korter bij de nieuwe helling te liggen.
  • Het landhoofd van de brug (het steunpunt waar de brug de grond raakt) wordt verbreed, zodat ook de nieuwe rijstrook later hierop kan steunen. De bouw van de nieuwe spitsstrook Herent-Aarschot start volgens de huidige planning in de zomer van 2021 en moet klaar zijn in 2022.
  • Naast het bestaande viaduct bouwen we vier nieuwe brugpijlers waarop de nieuwe rijstrook steunt. Bovenop de pijlers komen betonnen liggers en een betonnen brugdek.
  • Onderhoudswerken aan de onderkant van het viaduct.
  • We plaatsten ook nieuwe geluidsschermen op het viaduct van Wilsele, aan de kant waar het verkeer richting Brussel rijdt. 

Vanaf 2021: aanleg spitsstrook Herent-Aarschot

Vanaf 2021 plannen we de aanleg van het laatste deel van de nieuwe spitsstrook: vanaf de afrit Wilsele-Vuntcomplex (afrit 20) tot aan het op- en afrittencomplex van Aarschot (afrit 22).