Overslaan en naar de inhoud gaan

Rijwegvernieuwing en aanbrengen fietssuggestiestroken op Stadswaag

Rijwegvernieuwing en aanbrengen fietssuggestiestroken op Stadswaag

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N76

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt de Stadswaag (N76) in het centrum van Hamont, tussen de Groenstraat en de aansluiting met Burg/Bosstraat (N71). De rijweg krijgt een nieuwe toplaag asfalt met daarop fietssuggestiestroken. Dat moet het comfort en de veiligheid voor fietser en automobilist verhogen. De vernieuwing gebeurt per rijrichting en duurt ongeveer een week. In de werfzone op Stadswaag geldt eenrichtingsverkeer.   

Wat en waarom?

Meer veiligheid en comfort voor alle weggebruikers

AWV vernieuwt in het centrum van Hamont de rijweg op de Stadswaag (N76), over de volledige wegbreedte, tussen de Groenstraat en de aansluiting met Burg/Bosstraat (N71). De toplaag van het bestaande wegdek wordt afgefreesd en de betonstraatstenen van de fietssuggestiestroken opgebroken. De middenberm en de langsparkeerstroken wijzigen niet. 

We plaatsen een nieuwe toplaag asfalt over de hele breedte van de weg. Op dit nieuwe wegdek brengen we okerkleurige fietssuggestiestroken aan. Dat zijn stroken die een plaats voor de fietser suggereren op de rijbaan. Het zijn geen echte fietspaden, want alle verkeersdeelnemers mogen erover rijden. Maar zoals steeds mag men fietsers pas inhalen als er minimum één meter zijdelingse afstand kan gehouden worden.  Buiten de bebouwde kom is dat trouwens 1,5 meter.

Op korte termijn zal AWV ook verderop de N76 fietssuggestiestroken aanbrengen, tot aan de Erkstraat, waar al conforme fietspaden liggen. 

Timing en impact?

Vernieuwing per rijrichting

De werken worden uitgevoerd vanaf maandag 27 september en zullen ongeveer een week duren. De uitvoering gebeurt in twee fases: elke rijrichting wordt om beurt vernieuwd. In de 1ste fase starten we aan de kant van het stadhuis (rijstrook richting het centrum).

Opgelet: asfaltwerken zijn weersgevoelig. De planning kan steeds wijzigen.

Minderhinder-maatregelen: eenrichtingsverkeer in centrum, fietsers over parkeerstrook

Om vlot en veilig te werken gelden er tijdelijke minderhinder-maatregelen, vanaf de start van de werken en voor de volledige uitvoeringstermijn:

  • Op de langsparkeerstroken in Stadswaag geldt een parkeerverbod in de werfzone. 
  • Fietsers en voetgangers kunnen in beide richtingen langs de werken, via de parkeerstrook
  • Op Stadswaag, tussen Burg/Bosstraat en de Groenstraat, is er per fase slechts één rijstrook beschikbaar. De beschikbare rijstrook bepaalt de rijrichting. Concreet: vanaf 27 september is de rijstrook richting het centrum afgesloten (fase 1). Op Stadswaag is er daardoor enkel verkeer richting het station mogelijk. 
  • Per fase gelden er omleidingen voor doorgaand verkeer van en naar Neerpelt, Bocholt en Budel, dat normaal via Hamont-centrum rijdt.
  • Zijstraten Stad en Woonerf zijn niet of beperkt bereikbaar via Stadswaag, maar blijven bereikbaar via de andere zijde. 
  • Openbaar vervoer: Informatie over eventuele wijzigingen in de dienstverlening van De Lijn vindt u aan de bushalte in de werfzone of op www.delijn.be.
N76 Stadswaag Hamont-Achol - omleiding

Contact

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier