Overslaan en naar de inhoud gaan

Veilig fietspad en geleiding voor dieren langs Terhulpensesteenweg

Veilig fietspad en geleiding voor dieren langs Terhulpensesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Weg

N275

Update 5/05/21: de werken van Wegen en Verkeer zullen volgens de huidige planning begin augustus starten. De Werkvennootschap werkt vanaf juni 2021, net ten zuiden van de werf van Wegen en Verkeer, aan een nieuw "eco-recreaduct" dat het station van Groenendaal zal verbinden met het Bosmuseum. Het eco-recreaduct zal over de Brusselse ring gaan. Meer informatie over die werken kunt u vinden op de website van De Werkvennootschap

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant in de zomer van 2021 de herinrichting van de Terhulpensesteenweg (N275), tussen de Ring rond Brussel en de grens met het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (het kruispunt met de Bundersdreef).

Wat en waarom?

Herinrichting Terhulpensesteenweg over 1,3 kilometer

De Terhulpensesteenweg wordt over een afstand van ongeveer 1,3 kilometer heringericht, tussen de Ring rond Brussel (R0) en de grens met de Bundersdreef. De herinrichting bevat de heraanleg van de rijweg, het fietspad en de aanleg van een regenwaterafvoer onder de weg.

De verharding van het huidige wegdek en het fietspad wordt opgebroken. Vervolgens wordt de rijweg van de Terhulpensesteenweg opnieuw aangelegd. De rijweg wordt in verkanting aangelegd. Dat wil zeggen dat het water naar één kant van de weg zal afwateren, over twee rijvakken heen.

Aan de westzijde van de weg wordt een dubbelrichtingsfietspad aangelegd van 3 meter breed. Houten vangrails scheiden het fietspad af van de rijweg. De verlichting voor het fietspad wordt geïntegreerd in de houten vangrails. Deze fietsverbinding vormt een fietssnelweg tussen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Hoeilaart.

De kasseiverharding ter hoogte van de Netelenweg wordt verwijderd. Na de aanleg van de regenwaterafvoer, wordt de zone opnieuw aangelegd. De afwatering van deze kasseiweg gaat naar de aanpalende boszone.

Heraanleg bushaltes aan Bundersdreef

Naast de heraanleg van de rijweg en het fietspad, worden de bushaltes ter hoogte van de Bundersdreef opgebroken en opnieuw aangelegd. Zo worden de perrons verhoogd zodat reizigers gemakkelijk kunnen op- en afstappen. Daarnaast sluit de toegang naar het busperron aan op de Bundersdreef via een hellend vlak.

Geleidingswanden voor overstekende dieren

Naast de berm, aan beide zijden van de weg, worden er betonnen geleidingswanden geplaatst. Die geleidingswanden moeten ervoor zorgen dat dieren naar de bestaande ecotunnel worden geleid. Zo kunnen dieren onder de weg oversteken naar de andere kant van het bos.

De werfzone loopt van het kruispunt met de Ring rond Brussel tot het kruispunt met de Bundersdreef.

Timing en impact?

Werken in de zomer van 2021

Zoals eerder op deze pagina stond te lezen, coördineerde Wegen en Verkeer haar werken met werken project van Elia. Elia beëindigde in het voorjaar van 2021 haar werken op het stuk waar Wegen en Verkeer het nieuwe fietspad zal aanleggen. Voor meer informatie over het project van Elia kan u terecht op www.elia.be/nl/infrastructuur-en-projecten/infrastructuurprojecten/elsene-hoeilaart.

Volgens de huidige planning zullen de werken van Wegen en Verkeer ongeveer 6 maanden duren. Zodra er een exacte timing bekend is, leest u dat op deze website. We zullen dan ook informatie toevoegen over de impact van de werken voor het verkeer. 

 

Fietsers omgeleid via Duboislaan en Zoniënwoud, auto's omgeleid voor een rijrichting

Tijdens de werken van Wegen en verkeer zal er een rijrichting voor het verkeer openblijven. De richting van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest naar Vlaanderen zal steeds gegarandeerd worden. Voor de richting van de Vlaanderen naar Brussels Hoofdstedelijk Gewest zal er tijdens de werken een omleiding voor gemotoriseerd verkeer voorzien worden via de R0-E411-R22 (via Oudergem en Bosvoorde). Fietsers zullen in beide richting omgeleid worden via de Duboislaan en het Zoniënwoud.