Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger per fiets en te voet aan kruispunt Haubenlaan x Smeetslaan, inclusief slimme verkeerslichten

Veiliger per fiets en te voet aan kruispunt Haubenlaan x Smeetslaan, inclusief slimme verkeerslichten

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N78
N763

Het Agentschap Wegen en Verkeer voert in Maasmechelen op de Rijksweg (N78) aanpassingen uit op en rond het kruispunt met de Burgemeester Haubenlaan en Joseph Smeetslaan. Deze verbeteringen zullen zorgen voor een verhoogde veiligheid en comfort voor alle weggebruikers, maar specifiek voor de overstekende voetgangers en fietsers. Meteen worden er ook slimme verkeerslichten geïnstalleerd

Wat en waarom?

AWV zet op dit kruispunt in Maasmechelen specifiek in op veiligheid en comfort voor de actieve weggebruiker. 

 

Zo komen er beveiligde voetgangersoversteken met geleidetegels en ratelklikkers, ter ondersteuning van blinden en slechtzienden. 

De huidige aanliggende fietspaden langsheen de N78 worden vervangen door verhoogde fietspaden. Hierdoor ontstaan er ook een ruimere opstelzones ter hoogte van de verkeerslichten. In het midden van de gewestweg komen middengeleiders, om de fietsoversteken te beveiligen. 

Door de omvorming tot slimme verkeerslichten zal de doorstroming op de kruispunten nog veiliger en vlotter kunnen verlopen, ook voor de voetgangers en de fietsers. De verkeerslichtenregelingen kan, aan de hand van informatie van detectoren op het kruispunt, straks flexibel inspelen op de diverse weggebruikers die zich op dat moment aandienen op het kruispunt. Zo worden de groentijden geoptimaliseerd. 

De stopstreep in de J. Smeetslaan zal achteruit worden geschoven, om afdraaiende bussen vanuit het noorden een eerlijke kans te geven. 

 

Als deze ingrepen samen zullen zorgen voor een verhoging van de veiligheid en het comfort van alle weggebruikers op dit punt.

N78 Maasmechelen - ontwerp Rijksweg Haubenlaan Smeetslaan - oktober 2021

Timing en impact?

De werken starten op 25 oktober 2021 en zullen een tweetal maanden in beslag nemen. 

 

Minderhinder-maatregelen:  veilige doorgang voetgangers en fietsers, verkeer over één rijstrook

In totaliteit zal er nog tot het jaareinde op bepaalde momenten actie op het terrein zijn, met de nodige verkeershinder. De werken aan de bekabelingen van de verkeerslichten worden in de bermen en hoeken van het kruispunt uitgevoerd. Het asfalteren en markeren gebeurt bij droog weer, en zou ‘s nachts of tijdens een weekend kunnen gebeuren. 

Ter hoogte van de verkeerslichten zal de doorgang voor fietsers en voetgangers belemmerd zijn. Indien nodig, wordt een plaatselijk alternatief traject aangegeven zodat men steeds veilig te voet rondom het kruispunt kan passeren.

Voor fietsers wordt een omleiding via de zijstraten rondom het kruispunt gesignaleerd. 

Het gemotoriseerd verkeer ondervindt grote hinder, maar blijft in alle rijrichtingen mogelijk op het kruispunt. Op de Rijksweg zal verkeer echter over één rijstrook in elke richting voorbij de werken rijden, in plaats van over twee rijstroken. 

 

Weersgevoelig

Opgelet: wegenwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De huidige planning kan nog wijzigen.

Contact

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier