Overslaan en naar de inhoud gaan

Verbetering afwatering op- en afritten Torenlaan x M. Habetslaan

Verbetering afwatering op- en afritten Torenlaan x M. Habetslaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N76

Het Agentschap Wegen en Verkeer optimaliseert de afwatering van het op- en afrittencomplex van de Torenlaan (N76) x M. Habetslaan in Zwartberg, Genk.  Bij zware of langdurige regenval stagneert daar nu het regenwater onderaan de weg en onder de brug. Door hogerop afwateringsgoten aan te leggen, dwars over de op- en afrit, kan het regenwater naar een hoger gelegen bufferbekken worden geloodst.

Wat en waarom?

Het op- en afrittencomplex, dat eind 2019 opende voor verkeer, is voorzien van verschillende bufferbekkens om regenwater te laten infiltreren in de ondergrond. Door de relatief steile op- en afritten loopt het regenwater bij zware of langdurige regenval snel naar de laagst gelegen grachten en bekkens. Wanneer die verzadigd zijn, blijft het regenwater een tijdje onderaan op de rijweg en onder de brug staan. 

Door het regenwater hoger op de op- en afritten op te vangen, kunnen we het in een hoger gelegen bufferbekken laten lopen. Die hebben tot nu toe relatief droog gestaan.

Hiervoor is het nodig om dwars over de op- en afritten een afwateringsgoot aan te brengen. Dit zal gebeuren aan beide zijden van het complex. Deze goten dienen stevig in beton verankerd te worden in het wegdek, wat enige tijd in beslag neemt. 

Deze ingreep zal de veiligheid en het comfort verbeteren voor alle weggebruikers op deze locatie.

Timing en impact?

Minderhinder-maatregelen: keren aan de eerstvolgende verkeerslichten

Om de verkeershinder zoveel mogelijk te milderen, worden de werken in twee fases uitgevoerd. Tijdens elke fase wordt één zijde van het complex gedurende twee weken afgesloten. 

  • Fase 1: op- en afrit westkant Torenlaan (zijde Zwartberg Industrie): afgesloten van ma. 14/02/2022 tot en met vr. 25/02/2022
  • Fase 2: op- en afrit oostzijde Torenlaan (zijde kerk, KRC Genk): afgesloten van ma. 28/02/2022 tot en met vr. 11/03/2022.

Het gemotoriseerd verkeer volgt een korte omleiding op de N76: men kan keren aan de eerstvolgende verkeerslichten, om de gewenste afslagbeweging te maken.

Het fietspad van de M. Habetslaan, onder de brug, zal plaatselijk worden versmald tijdens de werken. Dit geeft beperkte hinder voor de fietsers. 

In deze planning werd zoveel als mogelijk rekening gehouden met de thuiswedstrijden van voetbalclub KRC Genk.

 

Weersgevoelig

Opgelet: infrastructuurwerken zijn steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden. De planning kan nog wijzigen.

Contact

Contact
Wegen en Verkeer Limburg
Telefoon
011 74 23 00

Contactformulier