Overslaan en naar de inhoud gaan

Verlenging oprit binnenring aan Groenendaalkruispunt

Verlenging oprit binnenring aan Groenendaalkruispunt

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

R0

Update 18/08/2022: Eind augustus krijgt de binnenring verderop ook nog een nieuwe bovenlaag asfalt tot aan de Waalse grens. Deze werken gebeuren in het verlengde van de werken aan het Groenendaalkruispunt. Op die manier zal het verkeer op de binnenring niet onnodig twee keer hinder ondervinden.  Meer info over de asfalteringswerken via deze pagina.

Wat en waarom?

Gevaarlijke situaties bij invoegen binnenring

Vandaag ontstaan er vaak gevaarlijke situaties aan de oprit van de binnenring (R0) op het Groenendaalkruispunt. De oprit gaat er snel van 2 rijstroken naar 1 punt, waardoor je weinig tijd hebt om op een veilige manier in te voegen. Bovendien is de zichtbaarheid beperkt door het verkeer dat uit de lager gelegen tunnel komt. 

Wat verandert er? 

 • We verlengen de oprit zodat ze voldoet aan de huidige normen. Zo hebben auto’s meer tijd om op een veilige manier in te voegen op de drukke binnenring en gaat de zichtbaarheid erop vooruit. De oprit krijgt ook een nieuwe asfaltlaag en nieuwe greppels.
 • Langs de volledige oprit komt een afschermende constructie om auto’s tegen te houden die van de baan raken.
 • Tijdens de werken krijgt de rechterrijstrook van de binnenring een nieuwe asfaltlaag om spoorvorming op te lossen. We voeren dit onderhoud tegelijk uit omdat de rijstrook sowieso afgesloten is door de werken aan de oprit.

De oprit naar de binnenring vandaag. Door de oprit te verlengen, krijgen automobilisten meer tijd om veilig in te voegen. © Google Maps

Werken met oog voor de natuur

De nieuwe oprit is zo ontworpen dat we zo weinig mogelijk groene ruimte innemen. Alle oude verharding die niet meer nodig is, verwijderen we. In de plaats komen inheemse struiken. De extra verharding die er komt, wordt ook ruimschoots gecompenseerd door de ontharding en bebossing van een oude snelwegparking in Overijse. Bovendien leggen we tijdens de werken 5 broedhopen aan voor het vliegend hert, een beschermde keversoort. Lees meer over de broedhopen op de website van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek.

Timing en impact?

Werken van 4 juli tot eind augustus

Volgens de huidige planning starten deze werken op maandag 4 juli. Ze duren tot eind augustus 2022. Deze werken zullen voor veel hinder zorgen op de binnenring. Daarom vinden ze plaats in de zomervakantie, wanneer er minder verkeer op de baan is.

Verkeershinder

 • Oprit aan Duboislaan afgesloten
  • Tijdens de volledige duur van de werken is het niet mogelijk om de binnenring op te rijden vanop de Duboislaan. De afsluiting is ter hoogte van de Duboislaan. De Terhulpensesteenweg kan men vanop de binnenring nog altijd oprijden richting Watermaal-Bosvoorde.
  • Er wordt een omleiding aangeduid via de buitenring naar het Vierarmenkruispunt. Daar kan je keren en opnieuw de binnenring oprijden.
  • Als alternatief voor de afgesloten oprit kan je best gebruik maken van de oprit naar de binnenring in Waterloo.
 • Rechterrijstrook ingenomen
  • Op de binnenring wordt de rechterrijstrook ingenomen. Het verkeer moet tijdens de werken over één rijstrook in plaats van twee en er geldt een snelheidsbeperking. 

Contact

Contacteer ons bij vragen

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website