Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwen fietspaden en rijweg van de Naamsesteenweg in Heverleebos

Vernieuwen fietspaden en rijweg van de Naamsesteenweg in Heverleebos

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N251

UPDATE 16/09/21: Volgens de huidige planning starten de werken maandag 27 september 2021, na afloop van het WK wielrennen dat dit jaar in Leuven plaatsvindt. Daardoor kan de Naamsesteenweg (N251) in de weken voorafgaand aan het WK nog volop gebruikt worden als logistieke aanleverroute en als toegangsweg richting Leuven. Alle info over de omleidingen vindt u onderaan deze pagina.

Wat en waarom?

Meer comfort voor fietsers en automobilisten 

Eind september neemt Wegen en Verkeer de fietspaden en de rijweg op de Naamsesteenweg in Heverleebos van aan de brug aan de E40 (grondgebied Leuven) tot aan de grens met Oud-Heverlee onder handen.

  • Nieuwe fietspaden: De ligging en de breedte van de fietspaden verandert niet, maar de verharding wordt volledig vernieuwd voor meer fietscomfort en er komt een haag om fietsers fysiek af te scheiden van het autoverkeer. In totaal wordt ongeveer tweeënhalve kilometer fietspaden (1,25 km aan beide kanten) vernieuwd.
  • Onderhoud rijweg: Wegen en Verkeer geeft ook de rijweg voor automobilisten op hetzelfde stuk weg een grondige onderhoudsbeurt: de bovenste asfaltlaag wordt vernieuwd en er worden boordstenen geplaatst. Van de werken op de Naamsesteenweg wordt ook gebruik gemaakt om een stuk van de Parnassusdreef mee op te knappen. 
  • Nieuwe bushaltes: Tot slot worden ook de huidige bushaltes ter hoogte van de Parnassusdreef aangepast. Bussen zullen er na afloop van de werken niet langer langs de rijweg stoppen, maar wel gewoon op de rijweg halteren. Het openbaar vervoer zal er op die manier ook vlotter verlopen. 
  • Vleermuisvriendelijke verlichting: Nadat alle wegenwerken afgerond zijn, plaatst de aannemer ook vleermuisvriendelijke verlichting langs de Naamsesteenweg (N251).

 

In kaart: alle verbeteringen in het Meerdaalwoud 

De afgelopen jaren gebeurden er verschillende ingrepen voor betere fietsinfrastructuur in de omgeving van het Meerdaalwoud. Op de overzichtskaart hieronder ziet u wat er de afgelopen jaren allemaal gebeurd is.

Klik op de groene knop om de aanklikbare kaart te bekijken. De oranje zone wordt aangelegd vanaf najaar 2021.

Timing en impact?

Werken vanaf maandag 27 september 2021

De werken van Wegen en Verkeer starten volgens de huidige planning op 27 september en duren tot eind november. In de loop van de maand augustus zal Fluvius de huidige straatverlichting langs dit stuk van de Naamsesteenweg wegnemen.  Op de Naamsesteenweg zal geen fietsverkeer of autoverkeer mogelijk zijn tussen parking Arboretum en Duivenstraat.

Verkeershinder

  • Autoverkeer: De Naamsesteenweg wordt ter hoogte van de werfzone twee maanden volledig afgesloten. Autoverkeer tussen Leuven en Oud-Heverlee kan in die periode gebruik maken van de Expressweg (N25) en de op- en afrittencomplexen van de E40 en de E314.
  • Fietsers: Fietsers volgen een korte, lokale omleiding via de Bierbeekpleindreef, Kersperstraat,  Vinkenboslaan, Duivenstraat
  • Openbaar vervoer: De bushaltes (een in beide rijrichtingen) ter hoogte van de Parnassusdreef worden tijdens de werken niet bediend. Alternatieve routes zijn terug te vinden via de routeplanner van TEC.