Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing fietspaden Gierlebaan en Kloosterstraat

Vernieuwing fietspaden Gierlebaan en Kloosterstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N140

Wat en waarom?

Vernieuwen waterleiding en fietspaden

Het Agentschap Wegen en Verkeer en waterbedrijf Pidpa gaan vanaf april werken uitvoeren langs de N140 tussen Lille en Gierle. De projectzone strekt zich uit over een afstand van zo’n 4 kilometer, vanaf het kruispunt met de Wechelsebaan (N153) in Lille tot net voor het kruispunt met de Veenzijde in Gierle en dit in beide richtingen.  

In deze zone is de betonnen fietsverharding aan vernieuwing toe. AWV zal over het volledige traject de oude betonnen fietsverharding opbreken en vervangen door nieuwe fietspaden in asfalt. Daarbij zorgen we bovendien dat het nieuwe fietspad, dat vandaag nog varieert in breedte, overal 1m80 breed is. Dit zal het rijcomfort en de veiligheid voor de fietsers aanzienlijk verhogen. Omdat er onder het fietspad ook nog een verouderde vezelcement waterleiding ligt, maakt Pidpa van de gelegenheid gebruik om die ook meteen mee te vernieuwen

Een aantal hinderlijke eikenbomen worden ook vervangen, omdat de veiligheid van de weggebruiker in het gedrang kwam. Dit in de gedeeltes van fase 1, 3, 4 en 6.  De bomen belemmeren de zichtbaarheid van de zwakke weggebruiker en de wortels veroorzaken schade aan de fietspaden.

Timing en impact?

Gefaseerd werken vanaf april 2021

De werken aan het fietspad en de waterleiding zullen starten op maandag 19 april 2021 en duren zeker nog tot het einde van dit jaar. De volledige projectzone is opgedeeld in 3 vakken: 

  • centrumgebied Lille, van kruispunt Wechelsebaan tot kruispunt Houtzijde-Borze (ca. 800 meter)
  • buitengebied tussen Lille en Gierle (ca. 2 kilometer)
  • centrumgebied Gierle, van kruispunt Oude Lillebaan-Messemakersstraat tot kruispunt Veenzijde (ca. 800 meter)

We werken eerst aan de noordzijde van de weg van Lille richting Gierle en vervolgens komen we terug langs de zuidzijde van de weg van Gierle richting Lille. 
 

N140 Lille_faseringsplan fietspaden

Opgelet: deze werkzaamheden zijn sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. De planning kan dus nog wijzigen.

Enkelrichtingsverkeer tijdens de werken, omleiding richting Gierle

Om de werken veilig en vlot te kunnen uitvoeren, zal er ter hoogte van de werfzone één rijstrook ingenomen worden. De overblijvende rijstrook is voor het verkeer van Gierle naar Lille. In de andere richting volgt het verkeer een omleiding via de Wechelsebaan (N153) – E34 – Beersebaan (N132).
Deze omleiding is tijdens de volledige duur van de werken van kracht.

Dienstverlening De Lijn

Deze werken hebben ook een impact op de dienstverlening van De Lijn. De Bussen van De Lijn zullen in beide richtingen een omleiding volgen (lijn 210 en 213). Op www.delijn.be vindt u steeds de meest recente informatie over het openbaar vervoer in uw omgeving.  

Fietsen tijdens de werken

De werken zijn zo ingedeeld dat we steeds aan één zijde van de weg aan het fietspad werken. Fietsers kunnen dan tijdelijke in beide richtingen over het fietspad aan de overzijde. Bij het begin en het einde van de werfzone zal de aannemer duidelijke oversteekplaatsen aanduiden om fietsers naar de overkant te geleiden.

N140 Lille_omleidingsplan autoverkeer

Bereikbaarheid van woningen tijdens de werken

Tijdens de werken blijven woningen langs de N140 maximaal toegankelijk. Wel moeten bewoners er rekening mee houden dat hun oprit enkele keren kort ontoegankelijk zal zijn, op de momenten dat de aannemer de waterleiding voor de woning aanlegt (1 à 2 werkdagen) en wanneer we het nieuwe fietspad in asfalt plaatsen (ook 1 à 2 werkdagen). Bewoners kunnen dan niet met de auto op de oprit parkeren. Te voet en met de fiets (eventueel aan de hand) zijn de woningen altijd toegankelijk.

De afvalophaling blijft tijdens de werken gewoon doorlopen zoals u gewend bent. Zet uw afval tijdig aan de straat (voor 06u00 's ochtends). 

Vragen? Contacteer ons

Contact
Bereikbaarheidsadviseur Wegen en Verkeer Antwerpen
Telefoon
0468/03 53 84
E-mail