Overslaan en naar de inhoud gaan

Vaste asweeginstallaties

Overladen voertuigen zijn op verschillende vlakken een probleem:

  • ze vormen een risico voor de verkeersveiligheid door een hogere remafstand
  • ze creëren een potentieel economisch voordeel t.o.v. de firma’s die correct laden
  • voornamelijk de overlading op assen zorgt voor schade aan het wegdek en bijgevolg hogere onderhoudskosten

Een vaste asweeginstallatie wordt gebruikt voor de bepaling van de aslasten en totaalmassa van een voertuig om aldus aan handhaving te doen op overlading. Een vaste asweeginstallatie is noodzakelijk om een wettelijke vaststelling van overlading te kunnen doen aangezien dit tot op heden niet mogelijk is met een automatisch systeem zoals Weigh In Motion. Een Weigh In Motion systeem wordt gebruikt als preselectie om met een hoge efficiëntie potentieel overladen voertuigen te detecteren en af te leiden naar een vaste asweeginstallatie.

De vaste weeginstallaties in beheer van AWV worden gebruikt door controleurs van VLABEL Controle, maar ookdoor de federale en lokale politie. 

Op locaties waar er (nog) geen Weigh In Motion-systeem aanwezig is, gebeurt de controle op overlading van voertuigen op visuele basis door de weginspecteurs of leden van de wegpolitie die langs de wegkant opgesteld staan. Wanneer zij vermoeden dat een voertuig overladen is, leiden ze die af naar een vaste asweeginstallatie voor een nauwkeurige weging. 

Hoe werkt het systeem?

De gebruiker laat de chauffeur stapvoets rijden over de weegplaat. In de weegput zit de weeginfrastructuur.