Overslaan en naar de inhoud gaan

AWV legt fietsoversteekplaats aan op Bredabaan (N1) in Brasschaat ter hoogte van Plataandreef

AWV legt fietsoversteekplaats aan op Bredabaan (N1) in Brasschaat ter hoogte van Plataandreef

Vanaf maandag 17 april 2023 voert een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit op de Bredabaan (N1) in Brasschaat, ter hoogte van het kruispunt met de Plataandreef. Er wordt een fietsoversteekplaats aangelegd zodat fietsers straks de Bredabaan kunnen oversteken van en naar de Plataandreef. Tijdens de werken, die zo’n drie weken zullen duren, blijft steeds verkeer in beide richtingen mogelijk op de Bredabaan. 

Fietsoversteek en nieuwe bushaltes

Op de Bredabaan ter hoogte van de Plataandreef komt een fietsoversteekplaats zodat fietsers hier voortaan de gewestweg kunnen oversteken richting het natuurgebied Peerdsbos. De fietsoversteek wordt aangeduid met de nodige wegmarkeringen. AWV zal de nieuwe oversteek in een latere fase ook voorzien van punctuele verlichting waardoor fietsers goed zichtbaar zijn bij het oversteken in donkere omstandigheden. De voorbereidingen voor het plaatsen van deze verlichting worden alvast mee uitgevoerd.

Daarnaast wordt ook de bushalte ‘Plataandreef’ langs beide kanten van de Bredabaan vernieuwd. De stopplaatsen worden telkens verlegd naar de andere zijde van het kruispunt en toegankelijker gemaakt zodat onder andere rolstoelgebruikers, blinden en slechtzienden vlot en veilig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer.

Beperkte verkeershinder

De werken starten vanaf maandag 17 april en zullen drie weken duren. De aannemer werkt in twee fases. Tijdens de eerste fase situeert de werfzone zich aan de middenberm van de Bredabaan. De linkerrijstroken zijn dan ingenomen en het gemotoriseerd verkeer rijdt over de busstrook. De fietspaden blijven beschikbaar, dus voor fietsers is er dan geen hinder.

Tijdens fase twee bevinden de werken zich aan de buitenzijdes van de Bredabaan. De fietspaden zijn in deze fase onderbroken en de busstrook wordt ingenomen. Fietsers kunnen de werfzone passeren via de rijbaan. Op de rijbaan geldt dan tijdelijk het principe van een fietsstraat: fietsers hebben er voorrang op het gemotoriseerd verkeer dat fietsers niet mag inhalen en er geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u.

Tijdens de volledige periode van de werken is het niet mogelijk voor autoverkeer om de Bredabaan te dwarsen ter hoogte van de Plataandreef. Verkeer komende van Brasschaat-centrum kan dus niet afslaan naar de Plataandreef en rijdt tot aan het kruispunt met de Voshollei om daar te keren. Verkeer komende uit de Plataandreef kan enkel rechtsaf slaan richting Brasschaat-centrum.

De bushaltes blijven tijdens de werken steeds bediend door De Lijn. Alleen zullen reizigers tijdelijk afstappen ter hoogte van de middenberm.

Weersgevoelig

De huidige planning van de werken werd opgemaakt onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info is steeds beschikbaar op www.wegenenverkeer.be/brasschaat.