Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinnering: grote onderhoudswerken in Sint-Annatunnel gaan van start

Herinnering: grote onderhoudswerken in Sint-Annatunnel gaan van start

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start op zaterdag 25 maart zoals aangekondigd met een reeks onderhoudswerken in de Sint-Annatunnel (Voetgangerstunnel) in Antwerpen. De tunnel wordt hiervoor volledig afgesloten van maandag 27 tot en met donderdag 30 maart. De lift op linkeroever wordt op woensdag 22 maart al even buiten dienst genomen voor voorbereidende werken. De ingrepen duren tot en met vrijdag 31 maart.

De werken die op het programma staan zijn erg uiteenlopend en worden uitgevoerd door vijf verschillende aannemers. Zo vervangt AWV onderdelen van de roltrappen, wordt bepaalde verlichting vernieuwd en voert de aannemer van de lift optimalisaties door aan de stuurprogramma’s. Bijkomend vervangt hij op linkeroever de hefkabels, alsook enkele onderdelen in beide liften. Daarnaast start AWV met de voorbereidende kabelwerken voor de installatie van een volledig nieuw camerabewakings- en omroepsysteem om het veiligheidscomfort in de tunnel te verhogen.

De Sint-Annatunnel dateert uit 1933 en mag dus gerust een oude dame genoemd worden. De onderhoudswerken zijn dan ook noodzakelijk om een betrouwbare Scheldeverbinding te kunnen aanbieden en het industrieel erfgoed dat de tunnel vormt, in ere te houden. 

Volledige tunnelsluiting noodzakelijk, lift op linkeroever één dag extra buiten dienst

Om veilig te kunnen werken, is een volledige sluiting noodzakelijk. De tunnel komt op bepaalde momenten in het donker te staan en het wegdek ligt plaatselijk open. De Sint-Annatunnel is niet toegankelijk van 27 maart 06.00 uur tot en met 30 maart 22.00 uur. De hinder is reeds voelbaar vanaf 25 maart 02.00 uur, wanneer de lift op linkeroever uit dienst wordt genomen. Als alles vlot verloopt, zijn de liften en roltrappen op beide oevers op vrijdag 31 maart omstreeks middernacht weer volledig toegankelijk.

Ter voorbereiding van de werken is de lift op linkeroever al één dag buiten gebruik op woensdag 22 maart, van 06.30 tot 16.00 uur. Tunnelgebruikers zijn tussen die uren op de roltrappen aangewezen om de oversteek te maken.

Brandweer oefent klimtechnieken in liftschacht

Het klimteam van brandweerzone Antwerpen zal van de volledige tunnelsluiting gebruikmaken om haar klimtechnieken te oefenen in de liftschacht van de stilstaande lift op linkeroever. Het klimteam is gespecialiseerd in interventies op moeilijk bereikbare plaatsen. Om hun technieken op peil te houden, is het belangrijk dat de brandweerlieden zo veel mogelijk in realistische omstandigheden kunnen oefenen. De koker van de lift in de Sint-Annatunnel is daar ideaal voor.

Tweede veerboot nog actief

AWV voert de onderhoudswerken deze maand nog uit omdat het tweede Sint-Annaveer dan nog actief is. Vanaf 1 april vaart nog één veerboot om het halfuur van het Steenplein naar linkeroever en omgekeerd. Tunnelgebruikers krijgen de raad om tijdens de werken gebruik te maken van het gratis veer. Een alternatief is de Kennedyfietstunnel in het zuiden van de stad. Via de website en de app ‘Fietsverbindingen Schelde’ kan iedereen steeds de meest actuele informatie raadplegen over de beschikbaarheid van de scheldekruisingen.