Overslaan en naar de inhoud gaan

Noodherstelling aan brugvoeg op viaduct Merksem (R1): vrijdagochtend 23 september

Noodherstelling aan brugvoeg op viaduct Merksem (R1): vrijdagochtend 23 september

Op het viaduct van Merksem van de Antwerpse ring (R1) is opnieuw schade vastgesteld aan één van de brugvoegen in het wegdek. Het gaat om dezelfde voeg die vorige week tijdelijk werd hersteld. Door de zware belasting van het verkeer is een element van de voeg gebroken, tijdens de avond van 22 september. Uit voorzorg zijn momenteel twee rijstroken afgesloten in de richting van Nederland. Vrijdagochtend 23 september, rond 06u00, start een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met een nieuwe noodherstelling. Daarbij worden mogelijks drie rijstroken ingenomen. Het Verkeerscentrum waarschuwt voor extra file. Later dit jaar wordt de brugvoeg grondig vernieuwd. 

Vannacht zijn uit veiligheidsoverwegingen twee van de vier rijstroken afgesloten op het viaduct in de richting van Nederland, in de buurt van het Sportpaleis. Morgenvroeg, vanaf de start van de noodherstelling rond 06u00, wordt mogelijks een extra rijstrook ingenomen. Het verkeer richting Nederland behoudt dus steeds doorgang, maar die is beperkt. Dat zal tot extra files leiden. Op dit moment is nog niet bekend hoelang de werkzaamheden en de bijhorende hinder zullen duren.

Het Vlaams Verkeerscentrum en AWV waarschuwen voor ernstige hinder en extra file vanaf de ochtendspits. Weggebruikers krijgen de raad om de Antwerpse ring richting Nederland indien mogelijk te vermijden. Omrijden naar het noorden kan via de R2 in de haven. De Liefkenshoektunnel (R2) richting Nederland wordt daar vanaf morgenvroeg tolvrij gemaakt, in de richting van Nederland, afhankelijk van de verkeersdrukte. Die maatregel zal gelden zolang dat nodig is. Die info wordt ook meegegeven in de verkeersbulletins op de radio en via de kanalen van het Verkeerscentrum. Weggebruikers krijgen het advies om de verkeersinformatie goed op te volgen. Die informatie over de realtime verkeerssituatie is beschikbaar op www.verkeerscentrum.be.

Grondige vernieuwing in voorbereiding

De beschadigde brugvoeg situeert zich tussen de afritten van Deurne en Merksem, niet ver van het Sportpaleis. Het gaat om dezelfde voeg die vorige week tijdelijk werd hersteld. Door de zware belasting van het verkeer is een element van de voeg gebroken. De volledige vernieuwing van de brugvoeg is reeds in voorbereiding. De voeg werd besteld, en zal later dit jaar - ten vroegste in november - geplaatst worden.