Overslaan en naar de inhoud gaan

Voorbereidende werken voor heraanleg kruispunten Grotesteenweg (N1) in Berchem starten na de paasvakantie

Voorbereidende werken voor heraanleg kruispunten Grotesteenweg (N1) in Berchem starten na de paasvakantie

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt in samenwerking met stad Antwerpen, De Lijn, water-link en Aquafin een deel van de Grotesteenweg (N1) in Berchem. De zone vanaf het kruispunt met de Uitbreidingstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan (N173) wordt vanaf 17 april 2023 grondig aangepakt. Het gezamenlijke doel is de kruispunten en de directe omgeving veiliger maken voor fietsers en voetgangers, en overzichtelijker voor automobilisten. Zo wordt opnieuw een belangrijke stap gezet in de richting van een fietsvriendelijke Singel. De werken in zijn geheel duren normaal tot het najaar van 2024.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “De focus van de geplande herinrichting ligt op vrijliggende fietspaden, ruime opstelplaatsen en conflictvrije kruispunten. Verkeersveiligheid en het beschermen van de actieve weggebruiker zijn prioriteiten binnen mijn beleid. Met deze werken en in het bijzonder met de realisatie van vrijliggende fietspaden en conflictvrije kruispunten, wordt het veiliger en aangenamer voor elke weggebruiker om zich hier te verplaatsen. Ik ben dan ook verheugd dat de werkzaamheden binnenkort starten.”

De langverwachte werken gaan van start op maandag 17 april. Als eerste is de aannemer van de nutsbedrijven aan zet, voor de voorbereidende werken. Aansluitend, normaal vanaf dinsdag 30 mei, starten de hoofdwerken. Tot eind juni 2023 zal de hinder beperkt zijn tot een vermindering van het aantal beschikbare rijstroken in elke rijrichting op de Grotesteenweg. Tijdens de zomervakantie zal de impact van de werken groter zijn. Dan krijgt het oostelijke deel van de brug een groot onderhoud.

Op weg naar een fietsvriendelijke Singel en Grotesteenweg

Langs weerszijden van de Grotesteenweg genieten fietsers in de toekomst van brede dubbelrichtingsfietspaden die gescheiden liggen van de rijweg. Het dubbelrichtingsfietspad langs de Grotesteenweg zal aansluiten op een nieuw fietspad rond het Brilschanspark. Dat wordt aangelegd binnen de werken van ‘Park Brialmont Fase 2’ door de stad Antwerpen en het district Berchem. 

Ter hoogte van de kruispunten komen ruime opstelplaatsen en worden conflictsituaties met het autoverkeer aangepakt. De huidige bypasses aan de kruispunten verdwijnen en de rechtsafbewegingen worden in een nieuwe conflictvrije lichtenregeling gebracht. De situatie zal vergelijkbaar zijn met die van het vernieuwde kruispunt Singel met de Plantin en Moretuslei.

Schepen voor mobiliteit Koen Kennis: “De Singel-kruispunten zagen de laatste jaren het fietsverkeer exponentieel toenemen. Dat is goed nieuws voor de modal shift in Antwerpen. Het is goed dat die kruispunten nu aangepast worden aan de toegenomen drukte. Wie wil fietsen in Antwerpen moet dat veilig en comfortabel kunnen doen.

Twee vliegen in één klap

Zowel water-link in samenwerking met Aquafin, als De Lijn maken van de herinrichting gebruik om hun infrastructuur te moderniseren. Rioolnetbeheerder water-link legt een gescheiden rioleringsstelsel aan in de Grotesteenweg vanaf de Binnensingel tot onder het kruispunt met de Uitbreidingstraat. Het regenwater uit de buurt zal via dat stelsel in het natuurpark Wolvenberg opgevangen en gezuiverd worden. Water-link vernieuwt ook de drinkwaterdoorvoerleiding in de Uitbreidingstraat en een kort stuk in de Patriottenstraat. Openbaar Vervoersmaatschappij De Lijn vernieuwt over de gehele projectzone de traminfrastructuur, zoals sporen, wegenis, masten, bovenleidingen en perrons. 

Grote hinder in de zomer, blijf up to date

In de zomermaanden, juli en augustus, worden de oprit richting Nederland en de afrit naar Berchem en Mortsel afgesloten. In de eerste helft van juli zal tijdens één weekend het hele kruispunt van de Grotesteenweg met de Binnensingel afgesloten zijn. Ook het tramverkeer wordt dat weekend onderbroken. Deze onderbreking valt samen met de tramonderbreking door de werken aan de Belgiëlei. Op die manier beperken we de hinder. Meer details volgen via de projectwebsite van AWV (wegenenverkeer.be/grotesteenweg) en de digitale nieuwsbrief. Op de website kan iedereen ook steeds de meest recente informatie raadplegen. De Lijn voorziet tegen de start van de zomer nog bijkomende informatie en communicatie over de onderbreking van het tramverkeer.