Overslaan en naar de inhoud gaan

Aanleg fietstunnel Fruitspoor onder Bilzersteenweg

Actuele hinder

Actuele hinder

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N730

Tijdens nutswerken vanaf maart 2022

Wat en waar?

Maandag 7 maart 2022 starten de nutsmaatschappijen met het verplaatsen en vernieuwen van hun kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecom. De nutswerken vinden plaatsen aan weerskanten van de Bilzersteenweg (N730) tussen ongeveer Villa Esperanza en het Shell tankstation. Deze voorbereidende werken duren vermoedelijk tot het zomers bouwverlof 2022.

Opgelet: de planning is steeds afhankelijk van werf- en weersomstandigheden, en kan dus nog wijzigen. 

Minderhinder-maatregelen

Fietsers

  • Het fietspad van de Bilzersteenweg is maar aan één zijde bereikbaar. Dat van het Fruitspoor is volledig onderbroken ter hoogte van de gewestweg. 
  • Fietsers op de Bilzersteenweg kunnen langs de werken fietsen, in de richting van Bilzen. Richting het centrum geldt een omleiding via Nieuw Tongeren (Molenweg, Henisstraat)
  • Fietsers op het Fruitspoor, tussen de Groenstraat en het station, volgen een omleiding via Nieuwe Steenweg, Molenweg en Henisstraat. 

 

 

Gemotoriseerd verkeer 

  • Ter hoogte van de werfzone op de Bilzersteenweg is maar één rijstrook beschikbaar. Verkeer richting Bilzen kan langs de werken rijden. Op de N730 tussen de R72 en de Driekruisenstraat kan verkeer in beide richtingen rijden. 
  • Richting het centrum geldt een omleiding via de Nieuwe Steenweg en Hasseltsesteenweg of via de Molenweg en Baversstraat.
  • De Driekruisenweg is afgesloten aan de Bilzersteenweg, maar blijft bereikbaar via de Nieuwe Steenweg. In de Driekruisenweg geldt tijdelijk dubbelrichtingsverkeer
  • Op de langsparkeerstrook van de Bilzersteenweg geldt een parkeerverbod
  • De bushaltes Kerkhof en Driekruisenweg worden tijdlijk niet bediend. Plan je reis op www.delijn.be.

Opgelet: er vinden ook voorbereidende nutswerken plaats op de Baversstraat, ter hoogte van AZ Vesalius. Daar geldt tot aan de zomer plaatselijk verkeer via tijdelijke lichten. 

 

 

Tijdens bouw fietstunnel 

Wat en waar?

Zodra de voorbereidende nutswerken afgerond zijn, kan AWV starten met de bouw van de fietstunnel en de rijwegvernieuwing. Dat gebeurt per rijrichting, in twee fases. Deze werken duren ongeveer een half jaar

Minderhinder-maatregelen

De maatregelen voor het verkeer zijn grotendeels gelijkaardig met die van tijdens de nutswerken. Het eenrichtingsverkeer op de Bilzersteenweg wordt dus voor een langere periode ingevoerd.