Overslaan en naar de inhoud gaan

Fietsoversteekplaatsen op Kalmthoutsesteenweg in Wildert

Fietsoversteekplaatsen op Kalmthoutsesteenweg in Wildert

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N122

Vanaf maandag 21 februari 2022 zal een aannemer in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) enkele aanpassingswerken uitvoeren op de Kalmthoutsesteenweg (N122) in Wildert (Essen). Aan de kruispunten met de Middenstraat en de Huybergsebaan worden fietsoversteekplaatsen voorzien en wordt het fietspad lokaal vernieuwd. De werken zullen ongeveer vier weken duren.

Wat en waarom?

Werken Kalmthoutsesteenweg

Op de Kalmthoutsesteenweg wordt aan de kruispunten met de Middenstraat en de Huybergsebaan telkens een fietsoversteekplaats voorzien. Dit gebeurt door het aanbrengen van zogenaamde fietsgeleidingslijnen: deze markering bestaat uit een combinatie van een wit fietslogo aan het begin van de oversteekplaats en een lijn van witte blokjes over de breedte van de rijbaan die aangeeft waar fietsers moeten oversteken. Haaientanden geven aan dat overstekende fietsers voorrang moeten verlenen aan het verkeer op de Kalmthoutsesteenweg.

Naast het aanbrengen van de fietsoversteekplaatsen gebeuren er ook vernieuwingswerken aan de fietspaden van de Kalmthoutsesteenweg. Tussen de twee zijstraten wordt het fietspad langs de oneven straatzijde opnieuw aangelegd. Langs de even zijde wordt het fietspad lokaal onder handen genomen ter hoogte van de kruispunten met de Middenstraat en de Huybergsebaan.

Ter hoogte van de kruispunten zullen er ook drie bomen gerooid worden in functie van de verkeersveiligheid. Het wegnemen van deze bomen verbetert de zichtbaarheid van de verschillende weggebruikers en zorgt zo voor een grotere verkeersveiligheid. De gerooide bomen zullen in de omgeving gecompenseerd worden.

Tot slot wordt tegen het einde van de werken ook de toplaag asfalt van de rijweg op de Kalmthoutsesteenweg nog vervangen door een nieuwe laag asfalt.

ontwerpplan

Ontwerpplan van de aanpassingen op de Kalmthoutsesteenweg.

Timing en impact?

Verkeershinder

De werken starten vanaf maandag 21 februari en zullen ongeveer vier weken duren. Tijdens deze periode geldt er op de Kalmthoutsesteenweg eenrichtingsverkeer. Verkeer richting Kalmthout behoudt steeds doorgang, maar de rijrichting Essen wordt afgesloten. Verkeer richting Essen wordt omgeleid vanaf het centrum van Kalmthout naar Achterbroek en zo via de N117 naar Essen.

Fietsers kunnen de werfzone steeds passeren over het fietspad langs één zijde van de Kalmthoutsesteenweg, afhankelijk van langs welke kant de werken zich bevinden.

De werken hebben ook een impact op de dienstregeling van De Lijn. Buslijnen 672 en 674 zullen plaatselijk een omleiding volgen in beide richtingen. De haltes Eikenblok en Huybergsebaan worden niet bediend. Halte Dorpstraat wordt tijdelijk verplaatst. Raadpleeg www.delijn.be of De Lijn-app voor de meest recente informatie.

De zijstraten Middenstraat en Huybergsebaan worden tijdens de periode van de werken afwisselend afgesloten langs de kant van de Kalmthoutsesteenweg. Tegen het einde van de werken zal de Kalmthoutsesteenweg (incl. de kruispunten) één dag volledig afgesloten zijn voor het aanbrengen van de nieuwe asfaltlaag.  Het verkeer op de Kalmthoutsesteenweg wordt dan in beide richtingen omgeleid.

Bereikbaarheid woningen en handelszaken

Het merendeel van woningen en handelszaken in de omgeving van de werfzone blijft tijdens de werken steeds normaal bereikbaar. Enkel de woningen/handelszaken die zich in de werfzone bevinden langs de Kalmthoutsesteenweg – met name de percelen gelegen tussen de Middenstraat en de Huybergsebaan langs de oneven zijde – zullen gedurende de periode van de werken meer hinder ondervinden omdat in deze zone ook het fietspad mee vernieuwd wordt. De inritten/garages van deze percelen zijn dan niet bereikbaar met de wagen. Indien uw perceel zich in de werfzone situeert, raden we u aan om uw voertuig(en) gedurende de periode van de werken buiten de werfzone te parkeren. Te voet of met de fiets blijven alle inritten uiteraard steeds bereikbaar.

Blijf op de hoogte

Opgelet, de huidige planning van de werken is onder voorbehoud van gunstige werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info vindt u steeds op deze webpagina.