Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Grotesteenweg ter hoogte van kruispunten met Binnensingel en Elisabethlaan

Herinrichting Grotesteenweg ter hoogte van kruispunten met Binnensingel en Elisabethlaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N1
R10
N173

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voorziet in samenwerking met de Stad Antwerpen, De Lijn en Aquafin een volledige herinrichting van de Grotesteenweg (N1) in Berchem ter hoogte van de Binnensingel (R10) en de brug over de Antwerpse Ring (R1). Deze ingreep is erop gericht het singelkruispunt en de directe omgeving veiliger te maken voor zowel fietsers als voetgangers en overzichtelijker voor automobilisten.

Wat en waarom?

Heraanleg Grotesteenweg: de volgende stap naar een fietsvriendelijke Singel

Het Agentschap Wegen en Verkeer en de stad Antwerpen zetten sterk in op het verbeteren van de fietsinfrastructuur langsheen de Singel (R10). De fietspaden zijn de voorbije jaren vernieuwd tussen noord en zuid en de singelkruispunten worden mee aangepakt. De fietspaden zijn de voorbije jaren volledig vernieuwd tussen noord en zuid en ook de kruispunten aan de Turnhoutsepoort en de Plantin en Moretuslei zijn al onder handen genomen.

Nu komt dus ook de Grotesteenweg aan de beurt. De projectzone omvat de Grotesteenweg vanaf de Uitbreidingsstraat tot en met het kruispunt met de Elisabethlaan en het Ringfietspad. Daarbij werken we ook een stukje in de Uitbreidingsstraat (voor aanleg riolering) en op de Binnensingel (voor het aanpassen van de voorsorteerstroken). Ook de brug en de aansluitingen met de op- en afrit van de Ring worden aangepakt.

N1 Grotesteenweg ontwerp WEB

Onder Toekomstbeeld vindt u meer informatie over het nieuwe ontwerp van de kruispunten.

Timing en impact?

Voorbereidende nutswerken in april-mei 2022

In april-mei 2022 voerde een aannemer in opdracht van Fluvius al enkele voorbereidende nutswerken uit op en rond de Grotesteenweg. Tijdens deze werken werden nieuwe kabels en leidingen gelegd in de voetpaden en bermen. Daarnaast gebeurden er ook enkele gestuurde boringen om de nutsleidingen onder de Grotesteenweg en de Singel door te trekken.

Start hoofdwerken nog niet gekend

AWV had gepland om de werken aan het singelkruispunt en de Grotesteenweg op te starten in de zomer van 2022. Aangezien er momenteel nog geen aannemer is aangesteld, zal een start in de zomer sowieso niet meer haalbaar zijn. Het is nog niet duidelijk wanneer de werken wel zullen starten. Zodra dit bekend is, communiceren we hier ruim over.

Kom slim naar Antwerpen
Rijd u niet vast in de wegenwerken en check Slim naar Antwerpen voor alle bereikbaarheidsinformatie en slimme alternatieven om vlot in de stad te geraken. Zet uw auto bijvoorbeeld op één van de gratis Park+Rides en zet uw reis verder met de bus of tram. Zo komt u steeds slim naar Antwerpen.