Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting kruispunt Steenweg met Waardestraat met aansluiting op nieuwe spoorwegbrug

Herinrichting kruispunt Steenweg met Waardestraat met aansluiting op nieuwe spoorwegbrug

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N2

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal het kruispunt van de N2 Steenweg met de Waardestraat in Diepenbeek herinrichten. Concreet zal de Steenweg afbuigen richting de nieuwe spoorwegbrug van Infrabel. Met de ingreep beogen AWV en Infrabel een dubbel doel: de Steenweg door het centrum van Diepenbeek ontlasten en één van de zeven overwegen in de gemeente wegwerken. 

Wat en waarom?

Het grote plaatje: een oost-west omleiding rond het centrum van Diepenbeek

Spoorwegbeheerder Infrabel werkt momenteel aan een grootschalig overwegenproject in Diepenbeek. Om de verkeersveiligheid te vergroten wil Infrabel er in totaal 7 overwegen afschaffen en vervangen. Een daarvan situeert zich ter hoogte van de Waardestraat, waar er op termijn een spoorwegoverbrugging of fly-over komt. 

Het doorgaand en zwaar verkeer rijdt zo vanaf medio 2022 niet meer door Diepenbeek-centrum over de N2. Tussen de brug Waardestraat en de Verbindingslaan (N76), volgt het immers de nieuwe omleidingsweg, gebruik makend van de nieuwe spoorwegbruggen.

N2 Diepenbeek - nieuw traject doorgaand verkeer

Aansluiting op de nieuwe spoorwegbrug

De werken aan de fly-over Waardestraat vragen om een herinrichting van het kruispunt met de N2 Steenweg. Concreet zal de Steenweg afbuigen en aansluiten op de brugconstructie van Infrabel. Dat wordt meteen ook de hoofdbeweging. Met andere woorden wordt de Steenweg richting Diepenbeek-centrum ondergeschikt. De idee is immers dat doorgaand verkeer tussen Hasselt en Bilzen, dat dus niet in het centrum van Diepenbeek moet zijn, straks via de fly-over en een nog deels aan te leggen weg langs de spoorweg rijdt tot aan de N76. Op die manier ontstaat er een omleidingsweg voor doorgaand verkeer waardoor Diepenbeek-centrum wordt ontlast. 

De Waardestraat (gemeenteweg) blijft bereikbaar vanaf de Steenweg maar wordt doodlopend net onder de brug, waar er een parking voor een handvol auto’s komt. Aan de overkant van het spoor, ter hoogte van atletiekpiste, zal de Waardestraat aansluiten op de nieuwe omleidingsweg.

Ontwerpplan

Fietsvriendelijk kruispunt

AWV zal de Steenweg niet zomaar verleggen, maar meteen ombouwen tot een fietsvriendelijk kruispunt, met vrijliggende fietspaden en twee fietsoversteekpunten via een middeneiland. Zo kunnen fietsers veilig in twee tijden oversteken. 

Voor verkeer komende van de spoorweg richting Diepenbeek-centrum komt er een aparte linksafslagstrook, zodat achterliggend verkeer richting Hasselt vlot kan doorrijden. 

Bushaltes meer richting centrum

De huidige bushaltes op de Steenweg ter hoogte van het warenhuis schuiven op richting het centrum, naar de ondergeschikte tak van de Steenweg. Zo vermijden we dat busreizigers moeten op- en afstappen aan de hoofdas. Tegelijk garanderen we ook zo de doorstroming. 

De haltes worden aangelegd volgens de laatste normen op het gebied van comfort en toegankelijkheid. De bus zal er stoppen op de rijweg. 
 

Timing en impact?

Vernieuwing kruispunt tot zomer 2022

Maandag 31 januari 2022 start AWV met de effectieve herinrichting van het kruispunt. Dat gebeurt in twee fases:

 • tot eind maart wordt gewerkt aan de noordzijde of de rijstrook richting Hasselt. Tegen dan moet ook de fly-over of de spoorwegbrug van Infrabel klaar zijn zodat de Steenweg daarop kan aansluiten.
 • daarna volgt de rijstrook richting Diepenbeek-centrum, tot vermoedelijk eind mei bij een vlot verloop van de werkzaamheden

Opgelet: deze planning is steeds onder voorbehoud. 

Minderhinder-maatregelen: drietaks kruispunt met lichten, fietsomleiding, tijdelijk inrit Aldi

Vanaf vrijdag 1 april sluit de spoorwegbrug Waardestraat aan op het kruispunt. Er ontstaat een drietaks kruispunt, met tijdelijke verkeerslichten. 

 • Fietsers tussen Hasselt en Diepenbeek fietsen via het nieuwe fietspad aan de bovenzijde (kant Aldi) van het kruispunt. 
   
 • Verkeer via de Steenweg tussen Hasselt en Diepenbeek blijft mogelijk maar rijdt langs de werfzone beurtelings over één rijstrook aan de kant van de Aldi. 
   
 • De omleidingsweg van Infrabel stopt voorlopig ter hoogte van de nieuwe NMBS-parking aan de Stationsstraat. De doorgaande beweging zal nog steeds via de Steenweg door Diepenbeek-centrum verlopen. 
   
 • De Russelbeekstraat blijft voorlopig afgesloten ter hoogte van de Steenweg, maar is bereikbaar via het kruispunt aan de Nierstraat. 
   
 • De Peperstraat is definitief afgesloten ter hoogte van de spoorweg, als onderdeel van de afschaffing van de overwegen in Diepenbeek. 
   
 • De toegang tot de Aldi via de tijdelijke weg langs de Peperstraat blijft in dienst. Verkeer dat de parking verlaat, moet wegrijden richting Hasselt. 

Contacteer ons

Contact
Bereikbaarheidsadviseur Wegen Limburg
Telefoon
0465 09 40 84
E-mail