Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting van de Steenweg op Holsbeek (Leuven Noord)

Herinrichting van de Steenweg op Holsbeek (Leuven Noord)

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

N229
N19
E314

Wat en waarom?

Herinrichting belangrijke verbindingsweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant de vernieuwing van de Steenweg op Holsbeek (N229) tussen het op- en afrittencomplex van de E314 en de rotonde met de Aarschotsesteenweg (N19). Het kruispunt met Wingepark behoort ook tot de projectzone. De Steenweg op Holsbeek (N229) is een bijzonder drukke gewestweg met belangrijke verkeersfuncties:

  • de weg is de toegang naar het bedrijventerrein Wingepark
  • de weg verbindt Rotselaar met de E314
  • ze wordt veel gebruikt door leerlingen van het Monfortcollege in Rotselaar

De heraanleg van de rotonde maakte aanvankelijk deel uit van een ander project van Wegen en Verkeer; de herinrichting van de Aarschotsesteenweg (N19). Er is beslist om de rotonde op te nemen in  het dossier van de herinrichting van de Steenweg op Holsbeek, vooral omdat dit beter uitkomt met het oog op de heraanleg van de riolering en de waterafvoer. 

De weginfrastructuur van de Steenweg op Holsbeek is verouderd en niet aangepast aan de huidige verkeersdrukte. Met een grondige herinrichting maakt Wegen en Verkeer de weg veiliger, efficiënter en aantrekkelijk. Ontdek de toekomstige situatie op het tabblad 'Ontwerp'.

Dit project maakt deel uit van 'Leuven Noord' een reeks infrastructuurprojecten ten noorden van Leuven.

Waar staan we nu?

Start werken verlegd naar zomer 2025

Wegen en Verkeer werkt verder aan de voorbereiding van dit project. In overleg met alle partners is beslist om dit project met een jaar te verschuiven, omwille van de vele wegenwerken in de omgeving van Rotselaar (zie groene kader hieronder).

Werken in twee fasen

De aanbesteding om een aannemer te zoeken wordt dan ook pas gestart in 2024. De aannemer zal daarin gevraagd worden om de volgende fasering aan te houden:

  • FASE 1 - Augustus 2025 tot november 2025 - start werken aan de rotonde van Rotselaar tot zone ingang Wingepark (4 maanden)
  • FASE 2 - Augustus 2026 tot voorjaar 2027 - start werken van Wingepark tot aan complex E314 (12-tal maanden)

Opgelet: de nutsmaatschappijen voeren telkens eerst voorbereidende werken uit om nutsleidingen te verplaatsen en een nieuwe rioleringscollector aan te leggen in de buurt van de rotonde.

Overzicht projecten Rotselaar 

Er zijn op kortere termijn veel werven gepland in Rotselaar en de ruimere omgeving. In samenwerking met de gemeente Rotselaar, de nutsmaatschappijen, Infrabel en omliggende gemeenten, stemt het Agentschap Wegen en Verkeer de eigen projecten zo goed mogelijk af op de werken van onze partners. De lopende werven vanaf deze zomer 2023 (zoals de heraanleg van het dubbelrichtingsfietspad op de Aarschotsesteenweg) en ook de toekomstige werven die in de ruimere omgeving gepland staan, zijn op deze pagina voor u in kaart gebracht.