Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting van doortocht in Wevelgem

Herinrichting van doortocht in Wevelgem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N8

Wat en waarom?

Veiliger oversteken op Menenstraat

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt op de Menenstraat, Vanackerestraat en Kortrijkstraat (N8) in Wevelgem, tussen de N32 en de Kortrijkse Ring (R8).

De weg wordt grondig vernieuwd:

 • Er komen comfortabele bushaltes.
 • De kruispunten met de zijstraten worden duidelijker.
 • We plaatsen verlichte voetgangersoversteekplaatsen.

Veiliger oversteken
Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt aan veilige oversteekplaatsen op maat van de locatie. In een praktische gids met ontwerprichtlijnen komen nu alle manieren van veilig oversteken in beeld. Onveilige oversteekplaatsen worden in kaart gebracht en waar nodig aangepast. Zo werden de afgelopen legislatuur maar liefst 275 oversteekplaatsen uitgerust met punctuele verlichting.

Vernieuwingen op 12 locaties

De vernieuwingen vinden plaats op 12 locaties op de Menenstraat, Vanackerestraat en de Kortrijkstraat. Een overzicht van de locaties vindt u hieronder terug.

 1. Op het kruispunt met de Heilige Theresiastraat komt er een oversteekplaats met middenberm, zodat voetgangers in twee keer kunnen oversteken. Er komt ook verlichting, om de oversteek te verlichten. De bushaltes Sint-Theresiakerk worden in beide richtingen verhoogd aangelegd, zodat reizigers vlotter kunnen op- en afstappen.
 2. Op het kruispunt met de Visserijstraat komt er een veilige oversteekplaats.
 3. Ter hoogte van sporthal De Vlaschaard wordt een veilige oversteekplaats aangelegd.
 4. Op de Menenstraat, ter hoogte van zwembad De Zwemkom, komt een voetgangersoversteekplaats met middenberm.
 5. Op het kruispunt van de Menenstraat wordt de Moorselestraat smaller en haakser aangesloten. Zo zal de zichtbaarheid verbeteren bij het oprijden van de Menenstraat.
 6. Aan het kruispunt van de Vanackerestraat wordt de aansluiting met de Kloosterstraat heraangelegd in asfalt, in plaats van de huidige kasseien.
 7. Op de Vanackerestraat wordt de bushalte ‘Plaats’ richting Menen aangelegd als een verhoogde bushalte, waarbij de bus op de rijweg stopt (niet ernaast). 
 8. Aan de oversteekplaats op de Kortrijkstraat, aan de Roodbaardstraat, wordt verlichting geplaatst. Hiervoor moet een voetpaduitstulping worden aangelegd.
 9. Aan het kruispunt met de Rivierstraat wordt verlichting geplaatst ter hoogte van de oversteekplaats. Hiervoor moet een voetpaduitstulping worden aangelegd. Het kruispunt wordt aangelegd in asfalt.
 10. Op het kruispunt van de Kortrijkstraat met de Guldensporenstraat wordt verlichting geplaatst aan de oversteekplaats. Hiervoor moet een voetpaduitstulping worden aangelegd.
 11. Ter hoogte van het kruispunt van de Kortrijkstraat wordt de aansluiting met de Kazernestraat in asfalt aangelegd.
 12. Aan de Moraviëstraat wordt de aansluiting met de Kortrijkstraat aangelegd in asfalt.

Timing en impact?

Werken in vier deelfases

Om de hinder voor de omgeving te beperken, worden de werken in vier deelfases uitgevoerd. Meer info over de verschillende fases leest u op het tabblad ‘Timing en fasering’.
 

Op het tabblad ‘Actuele hinder’ leest u welke hinder er is tijdens welke fase.