Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Waregemsesteenweg (N437)

Algemeen Overzicht

Datum

Status

In Studie

Plaats

Weg

N437

Het Agentschap Wegen en Verkeer, de gemeente Kruisem, de stad Waregem en Farys plannen in komende jaren de heraanleg van de Waregemsesteenweg (N437). Het project bevindt zich nog in een beginfase en zal de komende maanden en jaren in dialoog met omwonenden en belanghebbenden verder worden uitgetekend.

Wat en waarom?

Waarom zijn de werken nodig?

Het Agentschap Wegen en Verkeer, gemeente Kruisem, stad Waregem en Farys willen een aangename en veilige verbindingsweg creëren tussen Waregem en Kruisem. Dit doen we door de gewestweg (N437) te vernieuwen tussen Nieuw Plein in Kruisem en de Oosterlaan (R35) in Waregem.

Wat gaan we doen?

We streven ernaar om de verkeersveiligheid en het comfort van alle weggebruikers te verbeteren.

Volwaardige fiets- en voetpaden

We willen investeren in nieuwe, brede en vrijliggende voet- en fietspaden over een afstand van 6 kilometer en veilige oversteken voor fietsers en voetgangers.

Veiligere schoolomgeving

We wensen veilige oversteekplaatsen en fietsverbindingen met de school in de Gentse Heerweg en zorgen voor een overzichtelijke indeling zodat het duidelijk is voor weggebruikers dat zij zich bevinden in een zone met aangepaste snelheid.

Meer groen en opvang van hemelwater

We willen langs de verbindingsweg meer aandacht besteden aan groen en zoeken naar mogelijkheden voor opvang van water.

Gescheiden riolering

Wat al vaststaat is dat er een gescheiden rioleringsstelsel komt. Dat is goed voor het milieu want zo scheiden we huishoudelijk afvalwater, afkomstig van bijvoorbeeld wasmachines of douches, van regenwater.

Bekijk in de video waarom een gescheiden riolering nodig is.

Timing

Projectverloop

De studie voor deze herinrichting is begin 2022 gestart. We bekijken in het project verschillende deelgebieden en behandelen verschillende thema’s. Maar de ruimte om de doelstellingen in te passen is beperkt. Hierdoor moeten er keuzes worden gemaakt om de weg zo goed mogelijk in te richten. Als we kiezen voor vrijliggende fietspaden zal dat misschien ten koste gaan van meer groen. 

Daarom werden deze keuzemogelijkheden in de loop van 2022 afgewogen samen met inwoners van Kruisem en Waregem. Die keuzemogelijkheden werden genoteerd in een startnota. We hielden ook rekening met suggesties en wensen van de bewoners. In het voorjaar van 2024 stelden we het voorontwerp voor aan bewoners tijdens twee dialoogsessies. Met de suggesties en opmerkingen die we kregen, hebben we de plannen gefinaliseerd. Kijk onder 'ontwerp' voor de laatste aanpassingen die we gedaan hebben naar aanleiding van de dialoogsessies. Het finale ontwerp kan je vinden onder het tabblad documenten. Onder timing en fasering lees je meer over het verdere verloop van het proces. 

Ontdek hier de deelgebieden en thema’s.