Overslaan en naar de inhoud gaan

Negen portieken met rijstrooksignalisatie op E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

Negen portieken met rijstrooksignalisatie op E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

E40

Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst eind 2020 en in het voorjaar van 2021 negen nieuwe portieken (zes eind 2020 en nog eens drie in het voorjaar van 2021) op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Ternat. Aan de portieken worden borden met "rijstrooksignalisatie" opgehangen. Die geven aan of een rijstrook geopend is (met een groene pijl of een rood kruis) of hoe snel je mag rijden. 

 

 

 

Wat en waarom?

Wegen en Verkeer zal in een eerste fase zes portieken plaatsen. Dat zal in de loop van de maand december gebeuren. De autosnelweg zal tijdens het plaatsen van de borden afgesloten moeten worden. De afzettingen zullen 's avonds en 's nachts gebeuren, om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen. Voor routeadvies en andere details: zie "timing en impact" onderaan deze pagina. 

De portieken tussen Groot-Bijgaarden en Ternat worden geplaatst om de doorstroming en de veiligheid van het verkeer op de snelweg te verbeteren. De spitsstrook die Wegen en Verkeer een van de komende jaren (timing nog niet bekend) in dienst zal nemen tussen Groot-Bijgaarden en Affligem, zal ook opengesteld en afgesloten kunnen worden met de rijstrooksignalisatie die aan de portieken zal hangen.  

Rijstrooksignalisatie op de Antwerpse ring

Tijdens de eerste fase, die eind 2020 zal uitgevoerd worden, zullen er zes portiekborden geplaatst worden (zie overzichtskaartje hieronder). De portiek die het dichtst tegen Ternat zal liggen en de twee portieken die het dichtst tegen Brussel zullen staan, zullen geplaatst worden in een tweede fase in het voorjaar van 2021.   

Locatie 9 portiekborden Groot-Bijgaarden - Ternat

Timing en impact?

De autosnelweg zal tijdens het plaatsen van de portieken volledig afgesloten moeten worden in de rijrichting van Gent / Oostende. De afzettingen zullen 's avonds en 's nachts gebeuren, om het verkeer zo weinig mogelijk te hinderen. 

Verkeer oost-west op lange afstand: omrijden via Antwerpen

De eerste fase begint op de avond van maandag 7 december om 20u. De aannemer zal doorwerken tot 5u ‘s ochtends, zodat tegen de ochtendspits de autosnelweg volledig vrij is voor het verkeer. Het Vlaams Verkeerscentrum zal het verkeer op de lange afstand dat zich van oost naar west verplaatst telkens adviseren om een van deze twee routes (telkens via Antwerpen) te volgen:  

  • via de E19, de Antwerpse ring (R1) en de E17 
  • via de A12, de N16 en de E17  

Ook de avonden en de nachten van 8 en 9 december zal er gewerkt worden en zal de E40 in de rijrichting van Gent / Oostende volledig afgesloten worden, telkens van 20u tot 5u 's ochtends. Volgens de huidige planning zullen alle werken van de eerste fase dus beëindigd zijn op 10 december om 5u 's ochtends. 

In het voorjaar van 2021 zal de tweede fase van deze werken uitgevoerd worden. Daarbij zullen er nog eens drie portieken tussen Groot-Bijgaarden en Ternat geplaatst worden. Ook dan zal de snelweg volledig afgesloten worden in de rijrichting van Gent / Oostende. Zodra Wegen en Verkeer een detailplanning heeft van deze werken, zullen we dat bekendmaken op deze pagina. 

Omleiding via Ninoofsesteenweg (N8) voor Brussels verkeer 

Automobilisten die tijdens de werken op de Brusselse ring rijden, en in Groot-Bijgaarden door de afzetting de E40 niet kunnen nemen, zullen vanop de ring een omleiding via het onderliggende wegennet kunnen volgen. Ze zullen vanop de ring naar de Ninoofsesteenweg (N8) geleid worden, en vervolgens via Ninove naar geleid worden, waar ze de oprit van de E40 kunnen nemen.  

Een plan van de omleidingen: