Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe bushaltes op Leuvensesteenweg tussen Aarschotsebaan en bebouwde kom

Nieuwe bushaltes op Leuvensesteenweg tussen Aarschotsebaan en bebouwde kom

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

N3

Wat en waarom?

Nieuwe bushaltes en middenberm

Wegen en Verkeer plaatste tijdelijke borden op de Leuvensesteenweg om de snelheid er terug te brengen tot 50/u. Daarnaast plannen we in samenwerking met de gemeente Boutersem nog enkele andere ingrepen:

  • Nieuwe bushaltes: De bussen van haltes ‘Boutersem Eksterstraat’ en ‘Boutersem Jagershof’ stoppen in de toekomst op de rijweg. Het verhoogde busperron maakt het instappen voor iedereen een stuk comfortabeler en toegankelijker. Het fietspad wordt achter de bushalte omgeleid, zodat er geen conflicten meer zijn tussen fietsers en klanten van De Lijn die aan de halte uitstappen. Ook bussen kruisen in de toekomst het fietspad niet meer om de haltehaven te bereiken.
     
  • Middenberm ter hoogte van Aarschotsebaan: Ook wordt een deel van de linker afslagstrook ter hoogte van de Aarschotsebaan vervangen door een middenberm met een lichte asverschuiving. Dit zorgt ervoor dat automobilisten ook vertragen.

Noot: Ontwerpplan van de bushaltes en de nieuwe middenberm. De rode markeringen op het ontwerp zijn de aangepaste fietspaden, maar die worden in zwarte asfalt aangelegd. Vanaf einde maart wordt er gewerkt aan nieuwe bushaltes met een verhoogd perron en stopt de bus nadien op de rijweg.

Grondige herinrichting op lange termijn

Op langere termijn plant Wegen en Verkeer een grondige herinrichting van de steenweg. Het ontwerp van dit deel van de herinrichting is opgestart. We voorzien onder andere vrijliggende fietspaden en een veilige omgeving, waar we de snelheid opnieuw kunnen verhogen tot 70 km/u.  In afwachting van de volledige herinrichting van dit deel van de Tiensesteenweg worden de bushaltes en de middenberm via relance versneld aangepast.

Timing en impact?

Werken in 2 fasen met tijdelijke verkeerslichten

Vanaf 20 maart start een aannemer met de werken aan de bushaltes en de middenberm. De werken duren een 6-tal weken tot 28 april. Er wordt in 2 fasen kant per kant gewerkt, waarbij fietsers op het ingenomen rijvak een aparte fietscorridor krijgen.

  • Fase 1: werken rijrichting Tienen. Tijdens deze fase is de Aarschotsebaan opnieuw opengesteld en kan lokaal verkeer weer gewoon de Leuvensesteenweg oprijden.
  • Fase 2: werken rijrichting Leuven. De Aarschotsebaan wordt in de tweede fase van de werken afgesloten (3-tal weken). Lokaal verkeer wordt dan kort omgeleid via de Heidestraat en de Eksterstraat.

Hinder tijdens de werken:

  • Voetgangers: hebben geen hinder tijdens de werken
  • Fietsers: krijgen een aparte corridor langs de werfzone op de ingenomen rijstrook
  • Openbaar vervoer op de Leuvensesteenweg: kan beurtelings passeren via tijdelijke verkeerslichten. De buslijn 380 aan haltes ‘Boutersem Jagershof’ kan door de werken vertraging ondervinden. Raadpleeg de routeplanner van De Lijn voor eventuele wijzigingen.
  • Doorgaand verkeer: Het verkeer op de Leuvensesteenweg (N3) wordt geregeld met tijdelijke verkeerslichten en kan in beide richtingen blijven doorrijden via versmalde rijstroken.

 

Vragen? Contacteer ons:

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant

Contactformulier