Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe fietspaden voor Retiebaan en Retieseweg

Nieuwe fietspaden voor Retiebaan en Retieseweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

N118

Rioleringswerken zijn gestart op 5 september 2022, meer informatie op de website van Aquafin.

Wat en waarom?

Vernieuwen waterleiding, riolering en fietspaden

Sinds begin december 2021 voeren het Agentschap Wegen en Verkeer en waterbedrijf Pidpa voorbereidende werken uit langs de N118 in Geel. Vanaf het Kempisch Kanaal tot aan de spoorwegovergang in Geel worden de nutsleidingen, waterleiding en riolering vernieuwd en komen er nieuwe fietspaden in asfalt.

Wegen en Verkeer zal over het volledige traject de oude betonnen fietsverharding opbreken en vervangen door nieuwe fietspaden in asfalt. Bovendien zorgen we dat het nieuwe fietspad overal minstens 1,75 m breed is en waar mogelijk zal er een breedte van 2 m worden voorzien. Dit zal het rijcomfort en de veiligheid voor de fietsers aanzienlijk verhogen.

Omdat er naast het fietspad nog een verouderde vezelcement waterleiding ligt, maakt Pidpa van de gelegenheid gebruik om die meteen mee te vernieuwen. Ook de riolering wordt door Aquafin vernieuwd, alvorens we effectief het nieuwe fietspad kunnen aanleggen. Alle noodzakelijke vernieuwingen en werken worden zo in één klap uitgevoerd.

Inritten langs een gewestweg

AWV grijpt deze werken aan om de toegangen van aangelanden tot het gewestdomein veilig en conform met onze regelgeving te maken. Door het aantal conflictpunten met de gewestweg te beperken, zorgen we voor een vlottere doorstroming en een betere verkeersveiligheid.

Bij de beoordeling van de toegangen van aangelanden, baseert AWV zich op dienstorder MOW/AWV/2012/16 (betreffende de reglementering van de toegangen tot gewestdomein), waarvan de volgende bepalingen de belangrijkste zijn:

 • Indien er ontsloten kan worden via een weg van lagere categorie, dient er via die weg ontsloten te worden;
 • Er kan slechts één toegang van maximaal 4,5 meter breed toegestaan worden voor private woningen en gebouwen met beperkt verkeersgenererende activiteiten
 • Er kan slechts één toegang van maximaal 7 meter breed toegestaan worden voor bedrijven en gebouwen met sterk verkeersgenererende activiteiten

Meer informatie over deze regels vindt u op www.wegenenverkeer.be/inritten. Verdere individuele info krijgt u via brief.

Goed om te weten
AWV vernieuwde ook de fietspaden op de N118 in Retie. Meer informatie over dit project vindt u via deze webpagina.

Timing en impact?

Start rioleringswerken op de Retieseweg - 5 september

Wat? Vernieuwing riolering door Aquafin.
Waar? Op de Retiesebaan, vanaf het kruispunt met de Castelsebaan tot aan de spooroverweg. 
Wanneer? Vanaf 5 september.
Hinder?

 • Fietsers
  • Fietsers rijden in twee richtingen op het fietspad aan de overzijde waar er niet gewerkt wordt.
 • Gemotoriseerd verkeer
  • Richting Geel: Eénrichtingsverkeer, vanaf de Castelsebaan tot aan de spoorweg. 
  • Richting Retie: omleiding via Kasterlee: Westelijke Ring (R14) – N19g – N123.
 • Openbaar Vervoer

Klik op de pijl rechtsboven om het omleidingsplan vergroot te bekijken. 

Bereikbaarheid van woningen tijdens de werken

Tijdens de werken blijven woningen langs de N118 maximaal toegankelijk. Wel moeten bewoners er rekening mee houden dat hun oprit enkele keren kort niet toegankelijk zal zijn, op de momenten dat de werken voor de oprit passeren (telkens 1 à 2 werkdagen). Bewoners kunnen dan niet met de auto op de oprit parkeren. Te voet en met de fiets (eventueel aan de hand) zijn de woningen altijd bereikbaar. Enkele dagen vooraf verwittigt de aannemer u hierover.

Blijf op de hoogte

Meer informatie en de laatste updates over de werken vind je terug op de website van Aquafin. Je kan je er ook inschrijven voor de nieuwsbrief van Aquafin zo ontvang je de laatste updates rechtstreeks in je mailbox.