Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Verapazbrug verbindt Muidelaan en Afrikalaan

Nieuwe Verapazbrug verbindt Muidelaan en Afrikalaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Plaats

Weg

R40

De toekomstige Verapazbrug zal de Muidelaan over het Handelsdok met de Afrikalaan verbinden. Als de brug klaar is, zal de kleine stadsring (R40) via de Afrikalaan naar de Dampoort lopen. Hierdoor verandert de verkeerssituatie aan Dok-Noord, het Stapelplein en Dok-Zuid. Ook de R4 wordt vlotter bereikbaar. In het voorjaar van 2021 startten de nutswerken waarbij de nutsmaatschappijen de leidingen voor water, gas, elektriciteit en telecommunicatie vernieuwen. Door vertraging in de productie en levering van materialen voor de bouw van de brug (zoals de heipalen) zullen de werken later starten dan voorzien. AWV mikt nu op januari voor de start van de wegenwerken en april voor de bouw van de brug. AWV werkt in dit project samen met stad Gent, De Lijn, Farys en De Vlaamse Waterweg. 

 

Wat en waarom?

Beeld Verapazbrug met zicht vanop het water

Het project bestaat uit de bouw van de nieuwe brug en de heraanleg van de Muidelaan en de Afrikalaan, waar de brug op de bestaande wegen aansluit. Met de komst van de brug wordt de stadsring (R40) verlegd naar de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan. Dat betekent dat de verkeersstromen in het noorden van de stad wijzigen en de R4 vlotter bereikbaar wordt. De nieuwe brug zorgt ook voor een goede bereikbaarheid van de Oude Dokken, dat binnenkort een nieuw stadsdeel wordt. 

De Verapazbrug betekent goed nieuws voor:

  • De wijk Muide-Meulestede-Ham en de Dampoort omdat niet langer alle verkeer van en naar de R4 hier voorbij zal komen.
  • Dok-Noord dat autoluw wordt.
  • Dok-Zuid en het Stapelplein waar er enkel nog lokaal verkeer zal rijden.
Dampoort verkeersstromen

Timing en impact?

In het voorjaar van 2021 zijn de voorbereidende werken van start gegaan. In het voorjaar van 2022 volgt de bouw van de brug en de heraanleg langs beide zijden van de brug van start. Dat is enkele maanden later dan voorzien. Dit is te wijten aan de vertraging van levering van materialen. We plannen de Verapzbrug feestelijk te openen in 2024.