Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe Verapazbrug verbindt Muidelaan en Afrikalaan

Nieuwe Verapazbrug verbindt Muidelaan en Afrikalaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

R40

De toekomstige Verapazbrug zal de Muidelaan over het Handelsdok met de Afrikalaan verbinden. Als de brug klaar is, zal de kleine stadsring (R40) via de Afrikalaan naar de Dampoort lopen. Hierdoor verandert de verkeerssituatie aan Dok-Noord, het Stapelplein en Dok-Zuid. Ook de R4 wordt vlotter bereikbaar.

Wat en waarom?

Waarom zijn de werken nodig? 

Met de komst van de brug wordt de stadsring (R40) verlegd naar de Afrikalaan en de Koopvaardijlaan. En dat heeft enkele voordelen:

  • De verkeersstromen in het noorden van de stad wijzigen en zorgen zo voor een verhoogde leefbaarheid in de wijken Muide, Meulestede en Dampoort.
  • Dankzij de nieuwe brug wordt de R4 vlotter bereikbaar.
  • De nieuwe brug zorgt ook voor een goede bereikbaarheid van de Oude Dokken, dat binnenkort een nieuw stadsdeel wordt.
Dampoort verkeersstromen

Wat gaan we doen? 

Nieuwe brug met brede fietspaden 

We bouwen een nieuwe brug van de Muidelaan over het Handelsdok naar de Afrikalaan. De brug telt in elke rijrichting 2 rijbanen. Een afgescheiden fietspad langs beide zijden van de brug zorgt voor een veilige fietsverbinding. Fietsers en voetgangers kunnen langs beide zijden in twee richtingen fietsen en wandelen. 

Aanplanting groen op de kades

Het project bestaat uit meer dan de bouw van een nieuwe brug. We hebben ook aandacht voor de omgeving. Daarom zorgen we voor meer groen op de kades langs het Handelsdok. Via nieuwe fietspaden kan je langs de kades aangenaam en comfortabel fietsen. Fietslussen zorgen voor een veilige verbinding tussen de Verapazbrug en de kades langs het Handelsdok.

Heraanleg Muidelaan, Afrikalaan en Koopvaardijlaan

De Muidelaan vernieuwen we tussen de zijstraat Voormuide en de oude grindbakken. Er komen twee rijstroken in elke richting. Aan de in- en uitrit van winkelcentrum Dok-Noord plaatsen we verkeerslichten. Fietsers kunnen er in 2 richtingen oversteken.

Aan de Afrikalaan bouwen we een nieuw verkeersplein. Dit zal zorgen voor een vlotte en veilige aansluiting met de Dampoort en de Vliegtuiglaan. Verkeerslichten zorgen voor een vlot verloop van het verkeer. Voor fietsers en voetgangers komen er voldoende oversteekplaatsen. Fietsers en voetgangers kunnen er veilig oversteken zonder in conflict te komen met het andere verkeer. 

Iets verderop leggen we in de Koopvaardijlaan een keerpunt aan. Verkeer komende van de Vliegtuiglaan of de Verapazbrug dat een bestemming aan de andere kant van de Afrikalaan wil bereiken, kan hier makkelijk keren.

Lees meer over het ontwerp.

Beeld Verapazbrug met zicht vanop het water

Timing en impact?

Timing

De bouw van de Verapazbrug loopt van februari 2022 tot zomer 2025. Lees meer over de timing van de werken

Impact

Tijdens de werken blijft doorgaand verkeer in de Afrikalaan steeds mogelijk op 1 rijbaan. Zo volgt het verkeer geen omleidingen. De werken aan de Afrikalaan proberen we zo veel mogelijk gelijktijdig te laten lopen met fase 3 van de werken aan de Dampoort. Tijdens de werken blijven handelaars bereikbaar.

Lees meer over de impact van de werken

Weet jij waar de naam Verapazbrug vandaan komt? 

De naam Verapazbrug verwijst naar de 19e-eeuwse geschiedenis. In 1843-1844 vertrokken precies op deze plek kolonisten met zeilschepen richting Guatemala. Ze zouden er in de regio Verapaz een overzeese kolonie stichten. Ze waren afkomstig uit verschillende plaatsen in Vlaanderen, maar het waren vooral armere Gentenaars die hoopten op een beter leven.