Overslaan en naar de inhoud gaan

Omvorming N49 tot snelweg (tussen Damweg en Leopoldkanaal)

Omvorming N49 tot snelweg (tussen Damweg en Leopoldkanaal)

Algemeen Overzicht

Status

In Studie

Plaats

Weg

N49

Wat en waarom?

Vlotter en veiliger verkeer op N49

De N49, de expresweg tussen Antwerpen en de kust, dateert van de jaren 1970. Om deze weg veiliger en vlotter te maken, besliste de Vlaamse overheid om hem om te bouwen tot een autosnelweg. Dit gebeurt in verschillende deelprojecten. Dit deelproject loopt van de Damweg (grondgebied Damme) tot het Leopoldkanaal (grens Damme/Maldegem). Op dit stuk staan verschillende ingrepen gepland:

  • Ombouw tot autosnelweg: de N49 wordt helemaal omgebouwd tot een snelweg, zodat de weg geschikt is voor een snelheid van 120 km/u. 
  • Aanleg parallelweg: tussen de Lapscheurestraat en de Hoornstraat werd al een parallelweg aangelegd naast de N49. Die parallelweg wordt doorgetrokken tot aan het Leopoldkanaal. 
  • Tunnel onder N49: ter hoogte van de Waterpolder komt een tunnel voor alle verkeer (zowel fietsers als auto’s) onder de N49.
  • Ecopassage: aan de Verloren Kreek komt een ecopassage onder de N49. 

Op termijn vinden er nog andere projecten plaats op en langs de N49. Op deze webpagina vindt u een overzicht van alle geplande projecten.

WAT VERANDERT ER?

Klik op de groene knop om de aanklikbare kaart te bekijken.

Waar staan we nu?

Nog geen concrete timing

Het ontwerp voor dit deelproject is helemaal afgewerkt. Wegen en Verkeer en het studiebureau zijn bezig met de administratieve voorbereiding van het project. In juni 2022 werd de omgevingsvergunning verleend. In de loop van 2022 start volgens de huidige planning de aanbestedingsprocedure om een aannemer te kiezen die het project zal uitvoeren. Tegelijk loopt ook de onteigeningsprocedure.

Volgens de huidige planning kunnen deze werken uitgevoerd worden in 2023-2024. Zodra we meer weten over de timing van de werken, leest u dat op deze pagina.