Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderhoud wegdek, veiliger oversteken en meer comfort voor busreizigers op Gentsesteenweg

Onderhoud wegdek, veiliger oversteken en meer comfort voor busreizigers op Gentsesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N9

Wat en waarom?

Rijcomfort op de Gentsesteenweg werd verbeterd in 2021

Tussen het kruispunt van de Gentsesteenweg met de Dendermondsesteenweg en Asse-Ter-Heide lagen er verschillende slechte betonplaten. Deze zones werden in het voorjaar 2021 in verschillende fasen uitgebroken en vernieuwd. Ook werden er toen al een paar bushaltes omgevormd naar een bushalte met verhoogd perron en veilige oversteekplaats. In 2022 volgen nog 3 bushaltes waar ingrepen voor meer comfort en verkeersveiligheid gebeuren en waarbij de lokale omgeving zoals bijvoorbeeld het woonerf aan de bushalte 'Heuvelstraat' mee heraangelegd wordt. 

Omvorming perrons 3 bushaltes en aanleg middeneilanden met beveiligde fiets- en voetgangersoversteken

Na de werken aan de betonplaten in het voorjaar worden in de loop van het voorjaar 2022 nog 3 bushaltes binnen dezelfde zone in Asse-ter-Heide omgevormd tot bushaltes met een verhoogd perron. Bij elke bushalte wordt ook een beveiligde fiets- en voetgangersoversteek voorzien en wordt het fietspad achter de bushalte verlegd. Fietsers en klanten van De Lijn kunnen daardoor vlotter en veiliger de Gentsesteenweg oversteken. De vernieuwde betonplaten zullen tijdens deze aanpassingswerken geen schade oplopen en worden ook niet opnieuw opengebroken. Concreet wordt er dan op 5 locaties gewerkt, omdat sommige bushaltes in beide richtingen aangepast worden.

3 bushaltes worden op die manier omgevormd:

 • Bushaltes ‘Budastraat’ in beide richtingen Affligem en Asse 
 • Bushalte ‘Groenstraat’ richting Affligem.
  De andere halte werd in 2021 al mee vernieuwd bij de vernieuwing van de betonplaten.    
 • Bushaltes ‘Heuvelstraat’ in beide richtingen Affligem en Asse
  Het woonerf met parkeerstroken wordt ook mee heraangelegd tijdens de aanpassing van de bushalte.

Overzicht bushaltes Gentsesteenweg

Klik op de groene pijl en bekijk het overzicht van bushaltes die reeds omgevormd zijn en de bushaltes Heuvelstraat, Groenstraat en Budastraat die in 2022 vernieuwd worden. Klik binnenin op de oranje pijltjes om de detailplannen van de bushaltes te kunnen zien.

Veilige en comfortabele bushaltes

Wegen en Verkeer maakt op veel locaties in Vlaanderen werk van veilige en comfortabele bushaltes. De bushaltes krijgen allemaal een verhoogd perron zodat iedereen vlot op de bus kan stappen. Op gewestwegen met een snelheidslimiet van 30 of 50 km/u leggen we bushaltes aan waar de bus stopt op de rijweg, in plaats van in een halte ernaast. Zo moet de bus niet wachten en haar voorrang opeisen om de halte te verlaten. De bus loopt zo minder vertraging op en het verlaagt de kans op ongelukken. Lees hier meer over de toegankelijkheid van bushaltes

Timing en impact?

Werken op 5 locaties tot voorjaar 2022.

 • Bushaltes ‘Budastraat’ in beide richtingen Affligem en Asse vanaf 27/01/2022 tot 9/4/2022 
 • Bushalte ‘Groenstraat’ richting Affligem vanaf 25/04/2022 tot half juni 2022 (veel feestdagen in mei)
  De andere halte werd in 2021 al mee vernieuwd bij de vernieuwing van de betonplaten.   
 • Bushaltes ‘Heuvelstraat’ in beide richtingen Affligem en Asse vanaf 07/03/2022 tot half juni 2022
  Het woonerf met parkeerstroken wordt ook mee heraangelegd tijdens de aanpassing van de bushalte.
 • De bushalte Asse-ter-Heide ‘Kerk’ werd reeds aangepast.

Hinder voor weggebruikers

 • Voetgangers: Beperkte hinder voor voetgangers
 • Fietsers: Fietsers dienen de voorziene lokale omleidingen te volgen of gebruik te maken van de rijweg of via het voetpad met de fiets aan de hand.
 • Openbaar vervoer: De buslijnen 42 en 214 op het traject van de Gentsesteenweg kunnen mogelijke vertragingen oplopen. Ontdek de app, check de routeplanner of schrijf je in op de nieuwsbrief 'info op maat'.
 • Doorgaand verkeer: Sommige fasen zullen uitgevoerd worden met tijdelijke verkeerslichten, wat vertraging kan veroorzaken.
 • Lokaal verkeer: Tijdens de werken aan de halte 'Budastraat' zal de aannemer de straat 'Buda' gedurende korte periodes volledig moeten afsluiten. De aannemer zal dan een briefje op de bus doen bij de bewoners van deze straat.

Parkeren en bereikbaarheid bij start van de werken

Er wordt lokaal een parkeerverbod ingesteld tijdens de werken aangezien de parkeerstrook tijdens de werken ingenomen wordt als tijdelijk rijvak of als extra ruimte voor de aannemer. De werken worden verspreid uitgevoerd. Er zal dus nog voldoende parkeergelegenheid zijn in de buurt.

De aannemer start de werken aan de bushaltes Budastraat en zal nog een extra brief in de bus steken als de oprit of garage van één van de woningen op de Gentsesteenweg tijdelijk niet bereikbaar zijn tijdens de werken. 

Bewonersbrief

Vragen over de werken?

Contact
Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant
Telefoon
016 66 57 50
Website

Vlaams herstelplan: werken aan toegankelijke bushaltes

COVID-19 heeft de wereld en Vlaanderen hard getroffen. Daarom lanceerde de Vlaamse Regering een herstelplan. Een investering van 4,3 miljard in 180 projecten in uiteenlopende domeinen. Van cultuur tot sport, van onderwijs tot de zorgsector en van technologie tot milieu.  Ook de aanpassingen aan de bushaltes in Asse-ter-Heide worden deels met deze herstelmiddelen uitgevoerd.

**