Overslaan en naar de inhoud gaan

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

R16

Hieronder vindt u enkele van de veelgestelde vragen terug. Vindt u geen antwoord op uw vraag? Mail naar bereikbaar.antwerpen@wegenenverkeer.be.

Welke route gaan de bussen van De Lijn rijden? Blijven de bestaande haltes (bv. aan kruispunt Bosstraat-Boomlaarstraat) behouden?
De gesprekken met De Lijn zijn nog lopende, dus we kunnen hier momenteel nog geen uitspraken over doen. Er zijn nog meerdere opties mogelijk. Zodra er een beslissing is genomen, zullen we dat meenemen in de communicatie over dit project.
 

Wat is een wadi?
Een wadi (Water Afvoer Drainage Infiltratie) is een greppel of (buffer)bekken dat zowel (regen)water kan vasthouden als laten infiltreren. We voorzien wadi’s op verschillende plaatsen in het projectgebied. Bij hevige regenval wordt het water opgevangen in de wadi’s en daar vastgehouden, om het langzaam in de bodem te laten infiltreren. Zo kunnen we het kostbare regenwater dat nodig is om het grondwater op peil te houden, ter plaatse houden.
 

Hoe moeten bewoners van de Bosstraat straks naar de Ring rijden? En naar de Tuinweg of het station?
Bewoners van de Bosstraat rijden net als vandaag de straat uit naar de Boomlaarstraat. Aan de nieuwe ovonde kunnen ze ofwel de Ring oprijden richting Antwerpsesteenweg, of de ontsluitingslus volgen om de Ring op te rijden richting Mechelsesteenweg.

De Bosstraat sluit in de toekomst niet langer rechtstreeks aan op de Tuinweg. Hier is enkel een verbinding voor fietsers en voetgangers en een doorsteek voor prioritaire voertuigen (en eventueel bussen van De Lijn) voorzien. Met de auto rijdt u eerst naar de Boomlaarstraat en kan u via de nieuwe ovonde en de ontsluitingslus naar het station of de Tuinweg rijden.
 

Hoe kunnen bewoners van de Groenedaellaan en Tramweglei na de werken hun woning bereiken? 
Bewoners van de Groenedaellaan kunnen hun straat via de verlengde Tramweglei en de Bosstraat in- en uitrijden. De Tramweglei tussen Bosstraat en huisnummer 93 wordt ingericht als een ventweg met karrenspoor (afwisseling asfalt/printbeton) met een woonerfkarakter. Er blijft wel een aanliggend voetpad naast de rijbaan voorzien. De straat zal doodlopend zijn aan de kant van het station. De ventweg kan u enkel in- en uitrijden via de Bosstraat. De kleine doorsteken tussen de ontsluitingslus en de ventweg kunnen enkel gebruikt worden door fietsers en de hulpdiensten.
 

Hoe is de Boomlaarstraat in het nieuwe plan verbonden met de ring?
Tussen de Boomlaarstraat en de ring komt een nieuwe ovonde. Het stukje Boomlaarstraat dat vandaag doodlopend is, zal straks omgebouwd worden en aantakken op die ovonde. Het gedeelte van de Boomlaarstraat dat nu aantakt op de ring, wordt dan doodlopend.
 

Wat zal de maximumsnelheid zijn op de nieuwe wegen?
Het snelheidsregime is nog niet beslist. Zodra er een beslissing is genomen, zullen we dat meenemen in de communicatie over dit project.
 

Worden er ook voetpaden voorzien?
In de brede parkzone langs de verbindingsweg hebben voetgangers alle ruimte om zich veilig te verplaatsen. Langs de ontsluitingslussen voorzien we geen voetpaden. Dit is ook niet de aangewezen route voor voetgangers, die beter via de achterliggende gemeentelijke wegen wandelen.

Noot: de fietspaden langs de ontsluitingslus zijn breed. U mag als voetganger over de fietspaden wandelen, maar u moet dan wel voorrang verlenen aan de fietsers.
 

Wat gebeurt er met het station zelf en de parking Leopoldplein? En wat met nieuwe woonontwikkelingen in de stationsomgeving?
In het Masterplan stationsomgeving heeft de stad haar visie en ideeën voor de ontwikkeling van de stationsomgeving vastgelegd. Die visie moet in concrete projecten vertaald worden. De aanleg van de nieuwe ontsluitingslussen en verbindingsweg tussen ring en station is daarin een eerste concrete stap.

De ontwikkeling van het station, de stationsparking en woonontwikkelingen vallen buiten de scope van dit project. Er zijn daarvoor op dit moment ook nog geen concrete plannen.
 

Wat gebeurt er met het speelplein Tramweg?
Tijdens de werken zal dit speeltuintje tijdelijk verdwijnen. Na afloop van de aanleg zal in de parkzone tussen de ontsluitingsweg en de lokale ventweg een speelhoek voorzien worden. U kan dit ook in detail zien op de ontwerpplannen, die u onder 'documenten' kan downloaden.
 

Waar stopt de aanleg van de ontsluitingsweg richting het station?
Het Agentschap Wegen en Verkeer legt de ontsluitingsweg aan tot ongeveer aan huisnummer 87 (Tramweglei). Alles erna behoort tot het Masterplan stationsomgeving van de stad Lier.