Overslaan en naar de inhoud gaan

Structureel onderhoud R2 tussen Beverentunnel en Liefkenshoektunnel

Structureel onderhoud R2 tussen Beverentunnel en Liefkenshoektunnel

Algemeen Overzicht

Status

Beëindigd

Plaats

Weg

R2

Wat en waarom?

Nieuwe wegverharding in asfalt voor R2 ter hoogte van Waaslandhaven-Noord

De betonnen wegverharding van de R2 tussen de Beverentunnel en het tolplein van de Liefkenshoektunnel is in slechte staat. Zowel richting Nederland, als richting Gent is een structureel onderhoud van het wegdek noodzakelijk. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de betonverharding uitbreken en vervangen door een nieuwe wegopbouw in asfalt. In beide richtingen werken we aan de twee rijstroken. De pechstrook en de new jerseys blijven behouden. 

Tegelijk passen we de wegmarkeringen op de afrit Waaslandhaven-Noord richting Nederland aan en vervangen we de verharding op de Oudedijk over een afstand van zo’n 200 meter, vanaf de afrit Waaslandhaven-Noord richting Keteldijk. 

Het Agentschap Wegen en Verkeer bereidt momenteel ook een totaalrenovatie van de Beverentunnel voor. Het doel is om deze werken uit te voeren in voorjaar (tot de zomer) van 2024.

Timing en impact?

Weekendwerk vanaf midden mei

De werken starten midden mei en gebeuren voornamelijk tijdens de weekends. Er wordt steeds gewerkt van vrijdagavond 20u tot maandagochtend ca. 5u30.

R2 richting Nederland

De eerste vier weekends werken we in de richting van Nederland. De Beverentunnel is tijdens deze weekends afgesloten in de richting van Nederland. Omdat de Melselebrug, één van de sluisbruggen van de Kallosluis, defect is, is de omleiding voor vrachtverkeer +3,5ton en ADR-vervoer aangepast. Dit verkeer rijdt tussen Waaslandhaven-Zuid (10) en Waaslandhaven-Noord om via de Kieldrechtsluis (zie plan hieronder). Gewone voertuigen kunnen wel via de sluisdeur of de tweede brug van de Kallosluis rijden. De omleiding loopt via Calamiteitenroute U: afrit Waaslandhaven-Zuid (10), Steenlandlaan, Ketenislaan, Kallosluis, Oudedijk, oprit Waaslandhaven-Noord (11).

 • weekend 1: 13/05 - 16/05
 • weekend 2: 20/05 - 23/05
 • weekend 3: 27/05 - 30/05
 • weekend 4: 03/06 - 07/06

Verlenging afrit Waaslandhaven-Noord richting Gent

Tegelijkertijd werken we in de weekenden van 13 en 20 mei aan de pechstrook richting Gent ter hoogte van afrit Waaslandhaven-Noord (11). De pechstrook, vanaf het einde van het tolplein tot de huidige afrit, vormen we om naar een afslagstrook.

De verharding van de pechstrook wordt volledig opgebroken en opnieuw vanaf de fundering opgebouwd. De bestaande afrit krijgt ook een nieuwe asfaltlaag. Om de werken te kunnen uitvoeren is daarom de rechterrijstrook richting Gent afgesloten tijdens deze twee weekends. Het verkeer rijdt dan enkel over de linkerrijstrook. In het tweede weekend wordt ook de afrit Waaslandhaven-Noord afgesloten voor de asfaltering. U maakt dan gebruik van de afrit verderop aan Waaslandhaven-Zuid (10).

Aanpassingen Oudendijk

De asfaltvernieuwing op de Oudendijk gebeurt tijdens de weekenden van 27 mei en 3 juni. Het verkeer kan langs de werken passeren over één rijstrook.

R2 richting Gent

Vanaf begin juni werken we vijf weekends in de richting van Gent. In weekends 4, 5 en 6 is de Beverentunnel open, het verkeer naar Gent volgt wel een omleiding via afrit Waaslandhaven-Noord (11) en oprit Waaslandhaven-Noord (11). In de weekends 6 en 7 of 8 is de Beverentunnel afgesloten in de richting van Gent. De omleiding loopt via Calamiteitenroute T: afrit Waaslandhaven-Noord (11), Ploegweg, Kallosluis, Ketenislaan, Steenlandlaan, oprit Waaslandhaven-Zuid (10).

 • weekend 4: 03/06 - 07/06
 • weekend 5: 10/06 - 13/06 
 • weekend 6: 17/06 - 20/06 
 • weekend 7: 24/06 - 27/06
 • weekend 8: 1/07 - 04/07

 

AWV-omleidingsplan haven ri Gent

Om de nieuwe asfaltverharding van de R2 te laten aansluiten op de betonverharding van het tolplein, moet in beide richtingen een zogenaamd verankeringslandhoofd gebouwd worden. In de week nadat we dit landhoofd gebouwd hebben, moet het verkeer tijdelijk over twee versmalde rijstroken ter hoogte van het tolplein. 

 • richting Nederland: week van 30 mei tot 03 juni 2022
 • richting Gent: week van 7 tot 10 juni 2022

Opgelet: 
De werken zijn sterk weersafhankelijk. De planning kan door regenweer dus nog wijzigen. De laatste planning vindt u steeds op deze webpagina terug.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier