Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger en vlotter verkeer op het kruispunt N16 - Hoogkamerstraat

Veiliger en vlotter verkeer op het kruispunt N16 - Hoogkamerstraat

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N16

Het kruispunt van de Hoogkamerstraat met de N16 is een druk punt in de regio Temse. Dagelijks rijdt heel wat vrachtverkeer via dit punt naar de bedrijventerreinen in Temse, Sint-Niklaas en het verderop gelegen Puurs. De nabijheid van de op- en afritten van de E17, zou ervoor moeten zorgen dat vrachtverkeer hier vlot van en naar haar bestemming geraakt. Toch is het, zelfs op minder drukke momenten, geregeld aanschuiven op dit punt.

Wat en waarom?

Daarnaast ligt het kruispunt op een drukke fietsroute. Zowel scholieren als werknemers fietsen via de Hoogkamerstraat naar de school of het werk. Omdat deze route niet aangepast is aan zoveel fietsverkeer, startten de stad Sint-Niklaas en de gemeente Temse begin 2021 met de aanleg van nieuwe fietspaden in de Hoogkamerstraat. Door dit project wijzigt de verkeerscirculatie in de Kapelanielaan, de weg die door bedrijventerrein TTS loopt. Die wijziging vraagt om een aanpassing van het kruispunt met de N16. Bovendien is er ook nood aan een veilige oversteekplaats die aansluit op het nieuwe fietspad.

In het najaar 2021 start het agentschap daarom met de heraanleg van het kruispunt N16-Hoogkamerstraat. We hopen in het voorjaar van 2022 klaar te zijn met de werken.

Samen met de heraanleg zullen we ook de brug over de E17 in de Hoogkamerstraat renoveren. Mogelijks worden deze werken al in de zomer van 2021 uitgevoerd. 

Vlottere verkeersdoorstroming

De heraanleg moet ervoor zorgen dat het verkeer op en rond het kruispunt veel vlotter verloopt. De Kapelanielaan in bedrijventerrein TTS wordt een éénrichtingsstraat. Voortaan zal u via deze weg in een lus door het bedrijventerrein rijden. 

Verandering richting Kapelanielaan in bedrijventerrein TTS

Voor wie de Kapelanielaan uitrijdt komen er 2 rijstroken richting de Hoogkamerstraat. Via een derde rijstrook rijdt u naar de N16 en de opritten van de E17 en Sint-Niklaas. Langs die N16 verlengen we de invoegstrook tot aan de E17-oprit richting Antwerpen. Zo zorgen we ervoor dat het verkeer naar die oprit geen invoegbewegingen moet maken maar rechtstreeks kan doorrijden. 

De bussen van de Lijn krijgen vanuit de Hoogkamerstraat een eigen doorsteek richting het kruispunt met de N16. Een verkeerslicht zal ervoor zorgen dat ze altijd voorrang krijgen op het andere verkeer. 

Ten slotte sluiten we langs de N16 de rechtstreekse toegangen van de S.G. Boereboomstraat en de Laagstraat af. Zo wordt het verkeer niet langer gehinderd door automobilisten die vanuit deze zijstraten de gewestweg oprijden. Dit zorgt bovendien voor meer verkeersveiligheid. 

 

Temse N16 Ontwerpplan
Veiliger fietsverkeer

Het dubbelrichtingsfietspad in de Hoogkamerstraat zal rechtstreeks aansluiten op een oversteekplaats waarop fietsers in de twee richtingen de N16 kunnen dwarsen. Naast de fietsoversteek komt een voetgangersoversteek. Het oversteken gebeurt conflictvrij. De verkeerslichten worden met andere woorden zo ingesteld dat fietsers en voetgangers niet gehinderd worden door afslaand verkeer. 

Op het punt waar we de Kapelanielaan verbreden, leggen we een stuk dubbelrichtingsfietspad aan. We scheiden het fietspad met een groenstrook van de weg. Zo vermijden we dat fietsers de weg op dit drukkere punt moeten delen met gemotoriseerd verkeer. 

Renovatie brug over E17

Het nieuwe dubbelrichtingsfietspad in de Hoogkamerstraat dat de stad Sint-Niklaas en de gemeente Temse zullen aanleggen, loopt via de brug over de E17. Het profiel van de brug moet hierop aangepast worden. We grijpen deze werken aan om de brug een grondige opknapbeurt te geven. Zo zullen we onder andere het wegdek en de voegen van de brug te vernieuwen. 

Timing en impact?

Timing en impact

Om de hinder voor het verkeer te beperken pakken we de werken aan in 3 fases. De werken aan het kruispunt starten in het najaar van 2021 en zullen wellicht in het voorjaar van 2022 klaar zijn. 

  • Fase Brug: brug Hoogkamerstraat over E17
  • Fase 1: Kapelanielaan
  • Fase 2: Hoogkamerstraat, kant bedrijventerrein TTS
  • Fase 3: Hoogkamerstraat, kant Temse centrum
Faseringskaart N16 Temse

Faseringskaart werken 

Naast deze werken zullen we ook de brug over de E17 in de Hoogkamerstraat renoveren. We hopen deze werken te kunnen uitvoeren in de zomer van 2021.

Tijdens de werken blijft het bedrijventerrein TTS altijd bereikbaar. Ook op de N16 blijft het verkeer altijd mogelijk. Waar nodig worden fietsers omgeleid. Meer details leest u op de subpagina ‘Timing en impact’. 

Blijft u graag op de hoogte over deze werken? Abonneer u dan nu al op onze nieuwsbrief.