Overslaan en naar de inhoud gaan

Veiliger fietsen aan winkelzone T-Forum op de Luikersteenweg

Veiliger fietsen aan winkelzone T-Forum op de Luikersteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N20

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft aanpassingen uitgevoerd op de Luikersteenweg (N20) in Tongeren. We vernieuwden de fietspaden tussen Schaapsweide en de uitgang van winkelzone T-Forum aan beide zijden van de rijweg. Daarnaast voerden we kleine ingrepen uit aan de inritten van T-Forum en Aldi om de zichtbaarheid te verbeteren. Een vernieuwde bushalte in de richting van het centrum moet reizigers van De Lijn meer reiscomfort bezorgen. 

Wat en waarom?

Nieuwe fietsoversteekplaats aan T-Forum en richting Klein Veldje

AWV gaat een nieuwe fietsoversteekplaats in 2 richtingen aanleggen op de Luikersteenweg (N20) ter hoogte van de inrit van T-Forum. Dat moet de veiligheid voor fietsers verhogen naar de sportterreinen van Klein Veldje en T-Forum verhogen. De afslagstrook naar T-Forum komende uit Tongeren krijgt een hoger verkeersplateau om de snelheid van het aanrijdend verkeer te beperken. De werken starten op maandag 20 november en duren tot begin december 2023

 • Het fietspad aan de zijde van T-Forum is afgesloten tijdens de werken. Fietsers rijden tijdelijk in 2 richtingen op het fietspad aan de overkant.
 • T-Forum blijft bereikbaar tijdens de werken.
  • In de week van 20 november rijdt het verkeer komende uit de richting van Tongeren tijdelijk via het verkeerseiland. Let ter plekke op de signalisatie.
  • Leveranciers komende uit de richting van Tongeren gebruiken in de week van 20 november de linksafslaande strook aan de kant van Luik.

Nieuwe fietspaden voor meer fietsveiligheid en -comfort aan T-Forum

Op de Luikersteenweg heeft AWV de verouderde fietspaden vernieuwd conform het Vademecum Fietsvoorzieningen. Nu beschikken fietsers tussen Tongeren-Centrum en T-Forum over een veiligere, comfortabelere route.

 • Tussen Schaapsweide en de winkels van T-Forum (rijrichting Luik) ligt een nieuw fietspad in asfalt. Dat sluit aan op de bestaande, vrijliggende fietsinfrastructuur.
 • Aan de overzijde van de rijweg (rijrichting Tongeren-centrum) ligt een nieuw fietspad vanaf huisnummer 176 tot aan de inrit van warenhuis Aldi.
 • Aan het kruispunt met Schaapsweide kwamen  nieuwe oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers.

Overzichtelijker verkeer naar winkelzones

Naast veiligere fietsinfrastructuur heeft AWV de algemene verkeerssituatie overzichtelijker en vlotter gemaakt door de inrit van T-Forum en de inrit van Aldi aan te passen.

 • Aan Aldi kwam een nieuwe afslagstrook voor autoverkeer vanuit Tongeren-centrum.
 • De afslagstrook voor verkeer van Tongeren-centrum naar T-Forum heeft AWV iets verder naar de buitenkant van de rijweg gelegd. Zo ontstaat er meer ruimte tussen de verschillende verkeersstromen op dit punt, wat het overzicht van weggebruikers moet verbeteren.

Klik op de pijl rechtsboven om het ontwerpplan vergroot te bekijken. 

Timing en impact?

Aanleg nieuwe fietspaden tussen nr. 176 en inrit warenhuis Aldi

Vanaf 27 maart 2023 legt AWV de fietspaden aan tussen huisnummer 176 en de inrit van warenhuis Aldi. Die laatste fase neemt nog een 2-tal maanden in beslag. 

 • Fietsers en voetgangers krijgen een veilige doorgang voorbij de werken. 
 • Tijdens de werken aan die zijde blijven winkels altijd toegankelijk met de wagen. Ook woningen blijven dan steeds bereikbaar te voet of met de fiets.

Opgelet! De werken zijn erg weersgevoelig. Bij slecht weer of door andere werfomstandigheden kan de planning nog wijzigen.