Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing fietspaden langs Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg

Vernieuwing fietspaden langs Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N1

Vanaf dinsdag 7 maart 2023 start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de vernieuwing van de fietspaden op de Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg (N1). De werken situeren zich tussen het kruispunt met de Vredestraat in Kontich en het kruispunt met de Buizegemlei/Jan Frans Gellyncklaan op de grens van Hove en Edegem. Het einde van de werken is voorzien tegen midden juni.

Wat en waarom?

Asfalt voor meer fietscomfort

De werfzone situeert zich tussen het kruispunt met de Vredestraat en het kruispunt met de Buizegemlei/Jan Frans Gellyncklaan. De fietspaden langs de Antwerpsesteenweg/Mechelsesteenweg bestaan uit rode klinkers. Dat type wegverharding is gevoelig voor oneffenheden en biedt niet het meeste comfort voor fietsers. Een aannemer gaat de klinkers opbreken en vervangen door een asfaltverharding. Na de werken zal het een stuk comfortabeler fietsen zijn op dit gedeelte van de N1 tussen Kontich en Mortsel.

Veilig oversteken en keren

Daarnaast komen er veilige oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers ter hoogte van de Fun/Hubo en aan het Romeins Pad (ter hoogte van Parfuma). Waar de oversteken komen, wordt de rijweg telkens versmald naar één rijstrook. 

De huidige doorsteek voor autoverkeer in de middenberm ter hoogte van huisnummer 50 verdwijnt.  Er komt een nieuwe keerlus ter hoogte van huisnummer 58 ongeveer.

Toegankelijke bushaltes

De aannemer maakt van de gelegenheid gebruik om de bushaltes in de werfzone toegankelijker aan te leggen voor reizigers met een beperkte mobiliteit. 

Vernieuwing fietspaden tussen Buizegemlei en Molenlei

Het gedeelte van de N1 tussen de Buizegemlei en de Molenlei/Molenstraat zit nog volop in de ontwerpfase. Als alles volgens plan verloopt, kan de vernieuwing van de fietspaden dit najaar daar starten. Ook hier worden enkele kruispunten veiliger gemaakt voor alle weggebruikers.

Timing en impact?

Werken in drie fases

De huidige nutswerken in de werfzone zijn bijna klaar. Vanaf dinsdag 7 maart start AWV aansluitend met de vernieuwing van de fietspaden zelf. De werken verlopen in drie fases en zullen, als alles vlot verloopt, klaar zijn tegen midden juni.

In de eerste fase, van 7 maart tot midden april, werkt de aannemer langs de kant richting Hove. Daarna verplaatsen de werken zich naar de overzijde. De werken langs de kant richting Kontich duren tot eind mei. Tot slot wordt in fase drie nog in de middenberm gewerkt tot midden juni. Die berm wordt ook tijdens de eerste twee fases ingenomen als werfzone.

Meer informatie over de verkeerssituatie tijdens de werken vind je onder actuele hinder.

fasering N1