Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing wegdek Kampweg/Wuustwezelsteenweg en aanleg amfibietunnels

Vernieuwing wegdek Kampweg/Wuustwezelsteenweg en aanleg amfibietunnels

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Beëindigd

Provincie

Plaats

Weg

N133

Vanaf 4 mei 2021 zal het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uitvoeren op de Kampweg/Wuustwezelsteenweg (N133) tussen Wuustwezel en Brecht. Het wegdek van de gewestweg wordt vernieuwd en er worden ook enkele amfibietunnels aangelegd. De werken zullen in principe 6 weken duren, tot midden juni. Tijdens deze periode is de N133 volledig afgesloten voor doorgaand verkeer in beide richtingen en wordt er een omleiding voorzien via Loenhout en de E19.

Wat en waarom?

Vernieuwing wegdek en aanleg amfibietunnels

Het wegdek van de Kampweg/Wuustwezelsteenweg is versleten en aan vernieuwing toe. Daarom zal het agentschap de onder- en toplaag asfalt van de rijweg vernieuwen. In een bepaalde zone wordt ook de fundering van het wegdek mee vernieuwd. De volledige werkzone situeert zich tussen de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk in Wuustwezel en de rotonde met De Ring (N115b) en de Bethovenstraat in Brecht, nabij het station Noorderkempen.

Daarnaast worden er ook vier amfibietunnels aangelegd in de buurt van het militair domein Groot Schietveld. Amfibietunnels zijn smalle kokers die onder het wegdek worden geplaatst om de leefgebieden van onder meer salamanders en kikkers met elkaar te verbinden. De tunnels moeten voorkomen dat overstekende amfibieën onder de wielen terechtkomen tijdens het migreren. Om de dieren naar de tunnels te geleiden worden later ook nog geleidingsschermen geplaatst langs de weg.

Tot slot zal AWV van de gelegenheid gebruik maken om ook lokale herstellingen uit te voeren aan het wegdek van de Dorpsstraat in het centrum van Wuustwezel. Tussen de Bredabaan (N1) en de Akkerstraat worden enkele plaatselijke verzakkingen in de klinkerverharding hersteld.

Timing en impact?

Verkeershinder

De werken zullen plaatsvinden van dinsdag 4 mei tot midden juni 2021.

  • Tijdens deze periode is de Kampweg/Wuustwezelsteenweg (N133) tussen Wuustwezel en Brecht volledig afgesloten voor doorgaand verkeer.
  • Doorgaand verkeer wordt in beide richtingen omgeleid langs de Bredabaan (N1), via de N144 door Loenhout tot aan het op- en afrittencomplex Loenhout (2) en dan via de E19 naar het complex van Brecht (3) en omgekeerd.
  • Voor fietsers en voetgangers blijft er tijdens de werken altijd doorgang mogelijk, maar soms enkel langs één zijde van de weg.
  • De werken hebben ook een invloed op de dienstregeling van De Lijn. Raadpleeg www.delijn.be of De Lijn-app voor de meest recente informatie.

     

Fasering en lokale bereikbaarheid

In een eerste fase wordt er gewerkt vanaf de kerk in Wuustwezel tot aan het middeneiland net na het kruispunt met de Schaapsdijk. In deze zone moet ook de fundering van het wegdek vernieuwd worden.  Om de lokale bereikbaarheid voor de omwonenden te verbeteren zal de aannemer na het opbreken van de fundering onmiddellijk de nieuwe fundering aanbrengen. Het vernieuwen van de fundering zal vermoedelijk een 3 à 4 werkdagen duren. Om de wijk Achterbrug bereikbaar te houden voor plaatselijk verkeer zal er tijdens deze periode steeds één van volgende drie zijstraten bereikbaar blijven: Achterbrug, Jeroom Beckerlaan of Vloeikensstraat.

Na het vernieuwen van de fundering start de aannemer met de opbouw van de nieuwe asfaltlagen. Vanaf dan wordt er ook in de tweede zone van de N133 gewerkt: vanaf het middeneiland aan Schaapsdijk tot aan de rotonde in Brecht.

Als alles volgens planning verloopt zal de vernieuwing van het wegdek volledig afgerond zijn tegen eind mei. Vervolgens start een andere aannemer met het installeren van de amfibietunnels ter hoogte van het militair domein. De N133 zal dan nog steeds afgesloten zijn voor doorgaand verkeer tussen Wuustwezel en Brecht, maar voor plaatselijk verkeer is er dan geen hinder meer.

Opgelet: de huidige planning van de werken is onder voorbehoud van onvoorziene werf- en weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. De meest actuele info kunt u steeds terugvinden op deze webpagina.