Overslaan en naar de inhoud gaan

Vernieuwing wegdek Molsebaan

Vernieuwing wegdek Molsebaan

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Binnenkort

Provincie

Plaats

Weg

N18

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) gaat het wegdek van de Molsebaan (N18) in Retie grondig opwaarderen. Tussen de bebouwde kom van Retie en de gemeentegrens met Dessel vervangen we over een lengte van één kilometer de betonverharding door een wegdek in asfalt. Dit is tevens ook het laatste gedeelte van de rijweg dat uit betonplaten bestaat. De gefaseerde werken vinden plaats in het voorjaar van 2021 en duren ongeveer drie weken.

Wat en waarom?

Meer rijcomfort op wegdek in asfalt

Tussen de bebouwde kom van Retie en de gemeentegrens met Dessel bestaat de rijweg van de Molsebaan uit verouderde, vaak weggezakte of omhooggekomen, betonplaten. Die bieden weinig rijcomfort en kunnen gevaarlijke situaties met zich meebrengen.

Over een afstand van ongeveer een kilometer breken we de betonverharding op en leggen we de rijweg opnieuw aan in asfalt. Dit zal het rijcomfort en de verkeersveiligheid op dit deel van de Molsebaan gevoelig verbeteren. Zo wordt ook het laatste gedeelte van verouderde betonplaten vervangen en is het traject tussen Retie en Dessel volledig uitgevoerd in asfalt.

N18 Retie Situeringsplan

Opeenvolgende werken op N18 tussen Dessel en Retie in 2021

 

De week voor de start van deze werken, wordt ook het wegdek van de Turnhoutsebaan (N18) in het centrum van Dessel vernieuwd. De werfzone is daar dan vijf dagen afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, vanaf 12 april 2021.

 

Vanaf mei 2021 vinden er langs en op de N18 tussen Dessel en Retie aansluitend ook werken aan de nutsleidingen, rioleringen en fietspaden plaats. Tot augustus 2021 gebeurt dit hoofdzakelijk in de bermen met beperkte hinder. Meer info hierover volgt via de gemeentelijke communicatiekanalen van Retie en Dessel. Zij volgen de uitvoering van deze werken op.

 

Timing en impact?

Gefaseerde werken voor minder hinder

De start van de werken is voorzien op maandag 19 april 2021, na de paasvakantie. We voorzien een uitvoeringsperiode van drie weken, verspreid over drie fases.

Op die manier blijft het kruispunt Zandstraat - Werbeek grotendeels open en bereikbaar voor verkeer vanuit Retie of Dessel (uitgezonderd één weekend). 

  • Fase 1: vanaf grens bebouwde kom Retie tot net voor kruispunt Zandstraat - Werbeek
  • Fase 2: kruispunt Zandstraat – Werbeek (één weekend)
  • Fase 3: van net voorbij kruispunt Zandstraat – Werbeek tot net voor gemeentegrens Dessel

De exacte planning per fase ligt nog niet vast. Asfaltwerken zijn erg weersgevoelig. Bij slecht weer kan de timing wijzigen.

Omleiding voor doorgaand verkeer

Tijdens de werken is de N18 volledig onderbroken voor gemotoriseerd verkeer ter hoogte van de werfzone. 

  • Voetgangers en fietsers kunnen de werken in beide richtingen passeren via het fietspad.
  • Doorgaand verkeer tussen Retie en Dessel volgt een omleiding via de R18, Geelsebaan (N118) en Brasel.  
  • Lokaal verkeer kan tot aan de kop van de werfzone rijden.
  • Kruispunt Zandstraat – Werbeek is slechts gedurende één weekend volledig onderbroken. Tijdens fase 1 zijn beide zijstraten bereikbaar voor lokaal verkeer vanuit Dessel, tijdens fase 3 vanuit Retie.

Bereikbaarheid in de werfzone

Bestemmingen in de werfzone zullen onbereikbaar zijn met gemotoriseerde voertuigen tijdens de werkuren overdag (06.30u-19u). Zeker tijdens en vlak na het aanbrengen van het asfalt en de belijning, is het onmogelijk om de rijweg te betreden. Bewoners en bezoekers parkeren hun voertuig dan in de dichtstbijzijnde zijstraat.

Contacteer ons

Contact
AWV District Vosselaar
Telefoon
014 47 30 00

Contactformulier