Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging brug Wijnegemsteenweg over E313 in Wommelgem

Vervanging brug Wijnegemsteenweg over E313 in Wommelgem

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

E313

Wat en waarom?

Brug van de Wijnegemsteenweg

De oude brug van de Wijnegemsteenweg dateert van 1957 en werd begin 2020 afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Na inspecties bleek de brug zodanig versleten te zijn dat een belasting niet meer veilig was. Enkel fietsers en voetgangers mochten de brug nog over. AWV ondernam meteen stappen om sneller te starten met de bouw van de nieuwe brug. 

Nieuwe driedelige brug over de E313

Bij de opmaak van de plannen voor de nieuwe brug werd o.a. rekening gehouden met een eventuele verbreding van de E313 en extra ruimte onder de brug voor een toekomstig nieuw fietspad.

De oude brug werd eind maart 2022 afgebroken om op dezelfde locatie een volledig nieuwe brug te bouwen. Deze bestaat uit drie delen: een centrale wegbrug voor het gemotoriseerd verkeer en twee fietsbruggen. Op de wegbrug zijn twee rijstroken voorzien, één in elke richting. De westelijke fietsbrug (rijrichting Wommelgem) krijgt een enkelrichtingsfietspad van 2 meter breed. Op de oostelijke fietsbrug (rijrichting Wijnegem) leggen we een fietspad van 2 meter breed en een apart voetpad van 1m50 aan.

Brug Wommelgem Dwarsprofiel

Dwarsprofiel van de nieuwe brug over de E313

Samen met de nieuwe brug vernieuwen we ook de Wijnegemsteenweg vanaf de rotonde Uilenbaan-Oelegemsteenweg (zijde Wijnegem) tot en met het kruispunt met Koralenhoeve (zijde Wommelgem). Op de brughellingen zijn de fietspaden gescheiden van de rijweg door een groenstrook en betonnen afscheiding.

E313 Brug Wommelgem ontwerp

Bovenaanzicht van de Wijnegemsteenweg

Timing

Planning van de werken

Afbraak oude brug nacht van 19 op 20 maart 2022  (AFGEROND)
Bouw middenpijler E313 paasvakantie 2022 (AFGEROND)
Bouw brug en aanloophellingen 18 april – oktober 2022 (AFGEROND)
Openstelling wegbrug (als fietsstraat) 28 november 2022 (AFGEROND)
Inhijsen fietsbruggen mei 2023 (AFGEROND)
Aanleg op fietsbruggen mei – juli 2023
Fiets- en voetpaden op brug in gebruik januari 2024

Meer informatie over de planning lees je onder timing en fasering.

Verkeerssituatie tijdens de werken

Een brug over een snelweg bouwen heeft onvermijdelijk een impact op het verkeer. Om de hinder zo beperkt mogelijk te houden, zijn er strikte regels opgelegd aan de aannemer over inname van rijstroken op de E313. Dit kan enkel tijdens de avond- en nachturen en schoolvakanties. Zo blijft de E313 maximaal toegankelijk tijdens de werken.

Vragen? Contacteer ons

Contact
Wegen en Verkeer Antwerpen

Contactformulier