Overslaan en naar de inhoud gaan

Vervanging brug Wijnegemsteenweg over E313 in Wommelgem

Timing en fasering

Timing en fasering

Datum

Status

Gestart

Provincie

Plaats

Weg

E313

Bouw van de nieuwe brug

Wegbrug opent op 28 november 2022 als fietsstraat

In augustus 2022 werden 21 liggers voor de wegbrug met grote kranen op de brugpijlers gelegd. Nadat de landhoofden hierop werden aangesloten, bouwden we de nieuwe weginfrastructuur op. De laatste laag asfalt werd recent aangebracht. Op 28 november 2022 stellen we de brug open voor het verkeer. 

Omdat de naastliggende fietsbruggen pas medio 2023 geplaatst kunnen worden, krijgen fietsers zolang een plaats op de rijweg. Voor de veiligheid van de fietser richten we de Wijnegemsteenweg tussen de Uilenbaan en de Koralenhoeve in als een fietsstraat. Met de wagen mag je fietsers niet inhalen én niet sneller dan 30km/u rijden. Voor de periode dat de wegbrug een fietsstraat is, is ook enkel verkeer onder de 3,5 ton toegelaten. 

Vertraging fietsbruggen

Omwille van een grote vertraging bij de producent van de prefab brugliggers kunnen deze pas in de loop van mei 2023 geplaatst worden. Daarna volgt de aanleg en afwerking van de fiets- en voetpaden.

De nieuwe brug in cijfers

De Brug in Beeld
Gebruikte materialen

Voorgaande fasen 

Aanpassing kruispunt met Koralenhoeve

De aanpassingen op het kruispunt van de Wijnegemsteenweg met de Koralenhoeve, aan de zuidkant, werden tussen begin mei en half juni uitgevoerd. Het kruispunt was toen volledig afgesloten. 

Bouw middenpijler E313

Begin april bouwden we de middenpijler van de nieuwe brug in de middenberm van de E313. Omdat we voor deze werken in beide richtingen rijstroken op de E313 moesten innemen, werden deze werken tijdens de paasvakantie uitgevoerd.

Afbraak oude brug in nacht van 19 maart 2022

Omdat de nieuwe brug op de plaats van de bestaande brug komt, moesten we de oude brug eerst afbreken. Dat gebeurde tijdens de nacht van 19 op 20 maart. Bekijk hier het filmpje.