Overslaan en naar de inhoud gaan

Uitzonderlijk vervoer wegenwerken

Beveren (Kallo), R2 (8 locaties)

24/04/2024
Door structurele onderhoudswerken in 8 verschillende zones op de R2 in Beveren (Kallo), is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk gedurende 10 weekends van 3 mei tot 15 juli 2024. De grootste hinder is te verwachten in de weekends (steeds van vrijdagavond om 20 u tot maandagochtend (tijdens het Pinksterweekend tot dinsdagochtend) om 4.30 u), wanneer de rijbaan volledig wordt afgesloten, maar ook doorheen de week kan er 's nachts hinder zijn door het slijpen van lussen in het wegdek. 

Voor elk van de 8 zones geldt een omleiding. Niet alle omleidingen zijn ook geschikt of toegelaten voor UV, daarom hieronder een oplijsting van de zones met de omleiding(en) voor het UV. De kaart met de chronologische oplijsting van de zones kan je terugvinden via de link onderaan.

  • Zone 1: aansluiting van A11/E34 (komende van Zelzate) naar R2
    => Omleiding: verder rijden op A11/E34 - uitrit 8 "Waaslandhaven-Oost" - kluifrotonde - brug over A11 overschrijden in de as van de brug* - oprit A11/E34 - aansluiting met R2
  • Zone 2:  van aansluiting A11/E34 tot uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" (R2 richting Antwerpen)
    De lokale omleiding mag NIET gevolgd worden: Keetberglaan/Steenlandlaan onder brug R2 is verboden voor UV.
    => Omleiding: A11/E34 uitrit 10 "Vrasene" - N451 - Schoorhavenweg - Hoogschoorweg - Hazopweg - Steenlandlaan - oprit R2 "Waaslandhaven-Zuid" (of vanaf Hazopweg - Land Van Waaslaan - Kruipin - oprit R2)
  • Zone 3: van oprit R2 "Waaslandhaven-Zuid" (nr. 10) tot Beverentunnel (R2 richting Antwerpen)
    => Omleiding: R2 uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" - Steenlandlaan - Ketenislaan of Steenlandlaan (over de Kallosluis) - Oudedijk - oprit R2 "Waaslandhaven-Noord" (nr. 11)
  • Zone 4: oprit R2 "Waaslandhaven-Noord" vanaf Oudedijk R2 richting Antwerpen) - deze werken zijn gepland gedurende 2 weeknachten (exacte datums nog te bepalen)
    => Omleiding: vanaf Ploegweg of Oudedijk of Sint-Antoniusweg - Ploegweg - oprit R2 "Waaslandhaven-Noord" (nr. 11) - Beverentunnel - uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" - rotonde Kruipin rondrijden - oprit R2 "Waaslandhaven-Zuid" (nr. 10) - Beverentunnel - R2 richting Liefkenshoektunnel. LET OP: bij werken op deze locatie kan UV met hoogte > 4,80 m niet de R2 richting Antwerpen nemen.
  • Zone  5: aansluiting R2 naar A11/E34 richting Zelzate
    => Omleiding: A11/E34 oprijden richting Antwerpen - uitrit 8 "Waaslandhaven-Oost" - kluifrotonde - brug over A11 overschrijden in de as van de brug* - oprit A11/E34 - A11/E34 tot voorbij aansluiting R2
  • Zone 6: aansluiting R2 naar A11/E34 richting Antwerpen
    De lokale omleiding mag NIET gevolgd worden: Steenlandlaan/Keetberglaan onder brug R2 is verboden voor UV.
    => Omleiding: R2 richting A11/E34 - uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" - Steenlandlaan (of Kruipin - Land Van Waaslaan) - Hazopweg - Hoogschoorweg - Schoorhavenweg - N451: brug over A11 overschrijden in het midden van de brug* - oprit A11 richting Antwerpen - A11 tot voorbij aansluiting met R2
  • Zone 7: tussen oprit "Waaslandhaven-Zuid" (nr. 10) en aansluiting met A11 (R2 richting A11)
    De lokale omleiding richting Antwerpen mag NIET gevolgd worden: Steenlandlaan/Keetberglaan onder brug R2 is verboden voor UV.
    => Omleiding: R2 richting A11/E34 - uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" - Steenlandlaan (of Kruipin - Land Van Waaslaan) - Hazopweg - Hoogschoorweg - Schoorhavenweg - N451 - oprit A11 richting Zelzate (of: brug over A11 overschrijden in het midden van de brug* - oprit A11 richting Antwerpen - A11 tot voorbij aansluiting met R2
  • Zone 8: van Beverentunnel tot net voorbij uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" (R2 richting A11) - deze werken worden uitgevoerd tijdens de renovatie van de Beverentunnel (als de tunnelkoker richting Gent voor alle verkeer afgesloten is)
    => Omleiding: via de bovengrondse omleiding voor de werken in de Beverentunnel

* overschrijdingsvoorwaarden voor de bruggen: voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug

De planning van de werken is opgemaakt onder voorbehoud van gunstige weersomstandigheden en kan bijgevolg nog wijzigen. In geval van ongunstige weersvoorspellingen is het mogelijk dat de werken kort voor aanvang nog geannuleerd worden en de planning bijgevolg bijgestuurd.
Meer informatie (kaarten, updates, ...): Structureel onderhoud tussen aansluiting E34 en Beverentunnel

E34 -N49 : wegenwerken te Damme vanaf 15 januari 2024

Door wegenwerken wordt de doorgang voor uitzonderlijk vervoer
bemoeilijkt. In de richting Antwerpen kan gebruik gemaakt worden van 1
rijstrook (breedte transport 4 meter). In de richting Knokke kan gebruik
gemaakt worden van eveneens 1 rijstrook van 4 meter..
Transporten breder dan de aangegeven waarden hebben geen doorgang
Deze opstelling loopt zeker tot het bouwverlof 2024.

Afbeelding verwijderd.

Pepingen N28 - Eikstraat (UPDATE VERLENGD TOT MIDDEN MEI)

"Het Agentschap Wegen en Verkeer plant aanpassingen aan het kruispunt van de Ninoofsesteenweg (N28) met de Eikstraat in Pepingen. Timing: Start begin februari (12 februari 2024) en zijn verlengd tot MIDDEN MEI 2024 vanwege slechte weersomstandigheden. Concreet: Tijdens de verschillende fases zal er (overdag) lichtengeregeld alternerend verkeer zijn dat dus over één rijstrook moet (3m50). In de tweede fase doorgang slechts mogelijk tot 3m00.

Momenteel is de rijstrookbreedte (weliswaar nog met tijdelijke VRI en alternerend verkeer) voldoende breed. Naar het einde van de week (+/-26 april) toe start de aannemer vermoedelijk wel met de middeneilanden. Dan zal het waarschijnlijk te smal worden om veilig te passeren. Ook als de middeneilanden net gegoten worden met beton is niet aangewezen transporten toe te laten tot deze overrijdbaar zijn.

Voor brede transporten is er de mogelijkheid om in de eerste fase (februari-maart) een schriftelijke toelating te vragen bij de werfleiding (email: jurgen.vandeuren@willemeninfra.be en in cc zetten: thomas.vanhecke@mow.vlaanderen.be)"

Antwerpen, R10 (Slachthuislaan) (3e UPDATE)

9/2/2024 (update 22/04/2024)
Door de aanleg van de Slachthuissite, met daarbij ook riolerings- en wegenwerken op de R10 Slachthuislaan in Antwerpen, van kruispunt Schijnpoortweg tot voorbij kruispunt Kalverstraat, is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen moeilijk van 5 februari 2024 tot maart 2025.

  • fase 1 = gedaan
  • fase 2 heeft geen impact op het UV op de Slachthuislaan
  • fase 3 loopt van 18 april tot 14 augustus 2024: het nieuwe kruispunt met de Twee Stierenstraat wordt aangelegd. Het verkeer moet in beide rijrichtingen op de noordelijke rijbaan rijden. Verkeer naar het zuiden moet 2x door de middenberm.
  • fase 4 loopt van half augustus tot half september: de andere helft van het kruispunt met de Twee Stierenstraat wordt aangelegd.. Het verkeer moet in beide rijrichtingen over de zuidelijke rijbaan rijden. Verkeer naar het noorden moet 2x door de middenberm.
  • Aansluitend aan fase 4 wordt er gewerkt aan het Warmtenet; deze werken situeren zich in de zuidelijke rijbaan, waarbij alle verkeer in beide rijrichtingen over de noordelijke rijbaan rijdt. Deze werken duren van september tot november 2024.
  • In fase 5 wordt het huidige kruispunt met de Kalverstraat verwijderd. Dit gebeurt in 2025.

In de fasen waarbij alle verkeer in beide rijrichtingen op één weghelft rijdt, wordt overdag de breedte van het UV beperkt tot 3 m, om de doorstroming van het gewone verkeer niet te hinderen. UV met breedte > 3 m moet dan 's nachts rijden, of dient een andere reisweg te zoeken.

Alternatieve reisweg voor uitzonderlijke voertuigen van cate

In grote lijnen zijn er twee mogelijke alternatieve reiswegen tussen N180 Noorderlaan en N120 Bisschoppenhoflaan:

  1. via N129 Groenendaallaan - Minister Delbekelaan - Burgemeester Gabriël Theunisbrug - Schijnpoortweg. Deze reisweg is geschikt voor zware massa (tot 240 ton), maar is beperkt in hoogte (tot 4,60 m richting haven, tot 5 m richting Deurne). Op de Groenendaallaan zijn ook nog werken gepland in het kader van Oosterweel en de aanleg van de bypass.
  2. via Havanastraat - Victor Govaerslaan - Maantjessteenweg - Ringlaan - N1 Bredabaan - N130 brug over Albertkanaal. LET OP: tijdens de wegenwerken op kruispunt N120/N130 is deze omleidingsweg niet mogelijk, minstens tot midden juli 2024, daarna enkelrichting naar N120 toe tot midden september 2024.

Alternatieve reiswegen voor uitzonderlijke voertuigen: 2024_Antwerpen_R10_Slachthuislaan_v2.pdf

E314, Genk

De asfalttoplaag van de snelweg tussen complex 32 Genk-Oost en 31 Genk-Centrum wordt vernieuwd in de richting van Lummen.

De E314 richting Leuven is tussen complex 32 Genk-Oost en 31 Genk-Centrum  afgesloten voor de gehele duur van de werken

De werken worden uitgevoerd tussen vrijdagavond 22 maart 21.00 uur en zaterdagochtend 23 maart 08.00 uur. 

A19/R8 Kortrijk - Wevelgem, tot najaar 2023 (fase 1)

 

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/herinrichting-complex-a19-r8

N285 vanaf Asse nieuwstraat tot Ternat

Door plaatsing van de toplaag is er geen UV mogelijk in de nacht van 23/11 op 24/11 (19u tot 6u). Omleiding is geschikt voor UV. Gelieve uw transport uit te stellen naar latere datum. 

Beveren (Kallo), R2 (Beverentunnel)

12/04/2024
Op 8 juli 2024 start de totaalrenovatie van de Beverentunnel, gelegen in de R2 te Kallo (Beveren) tussen A11/E34 en de Liefkenshoektunnel. De tunnel wordt gedurende 1 jaar afgesloten voor verkeer richting E34. Er geldt een bovengrondse omleiding via Ploegweg - Ketenislaan langs het sluizencomplex van Kallo (via Melselebrug of Farnesebrug, afhankelijk van welke brug beschikbaar is) - Steenlandlaan, om zo via het complex 10 "Waaslandhaven-Zuid" de R2 te vervoegen. Deze bovengrondse omleidingsweg wordt ingericht op 2 rijstroken met enkelrichtingsverkeer richting E34 en zal worden uitgerust als een autosnelweg, met infoborden en camera's.

Bovengrondse omleidingsweg

Omdat het huidige tracé van de bovengrondse omleidingsweg nog niet geschikt is om gedurende een volledig jaar al het verkeer van de R2 richting E34 te kunnen opvangen, zijn er op 10 verschillende locaties aanpassingen nodig. Bij sommige locaties is er geen impact op het UV, op de andere locaties wordt hieronder opgelijst wanneer er welke hinder is voor het UV. De nummers van de locaties en de bijhorende kaartjes kunnen op de projectpagina bekeken worden (zie link onderaan).

  • van 12 tot 26 april - locatie 3 - de Ploegweg wordt ter hoogte van de spooroverweg verbreed om met 2 volwaardige rijstroken het spoor te kunnen kruisen. De Ploegweg wordt voor alle verkeer afgesloten.
  • van 15 tot 29 april - locatie 4 - de noordelijke helft van de rotonde aan de SInt-Jansweg wordt omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt. Ploegweg, Oudedijk en aansluiting met de Steenlandlaan worden voor alle verkeer afgesloten.
  • van 30 april tot 3 mei - locatie 4 - de zuidelijke helft van de rotonde aan de Sint-Jansweg wordt omgevormd tot een lichtengeregeld kruispunt. Steenlandlaan sluit niet meer aan op het kruispunt (waar de vroegere rotonde lag)UV kan de Kallosluis best oversteken via de Farnesebrug.
  • van 6 tot 31 mei - locatie 2 - er wordt een tijdelijke afrit van de R2 naar de Ploegweg aangelegd, net voorbij de brug van de Sint-Antoniusweg. Op de R2 richting E34 zijn er tijdens de werken steeds 2 versmalde rijstroken beschikbaar. Op de Ploegweg zelf is maar 1 rijstrook beschikbaar. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte.
  • van 30 mei tot 3 juni - locatie 7 - de parkeerstrook van de Steenlandlaan wordt omgevormd tot een volwaardige rijstrook voor verkeer vanaf rotonde Kruipin tot kruispunt bij ADPO. Verkeer op de Steenlandlaan kan in beide rijrichtingen blijven passeren over versmalde rijstroken.
  • ten vroegste vanaf eind mei - locatie 6 - aanpassing kruispunt ADPO met verkeerslichten
  • van 1 tot 21 juni - locatie 8 - de oprit "Waaslandhaven-Noord" wordt verbreed en er komt een rechtstreekse aansluiting van de bovengrondse omleidingsweg op de Steenlandlaan naar de R2 richting E34, zodat verkeer op de omleidingsweg niet via de rotonde Kruipin moet rijden. In deelfase 1 is de doorgang op afrit 10 (komende uit de Beverentunnel) versmald en is er nog beurtelings verkeer mogelijk op de Steenlandlaan, geregeld met verkeerslichten. In deelfase 2 worden zowel afrit 10 (komende uit de Beverentunnel) als de oprit 10 richting E34 voor alle verkeer afgesloten. 

Omleidingen tijdens werken aan de omleidingsweg:

  • Van 12 april tot 3 mei is de Ploegweg afgesloten tussen oprit 11 naar de R2 richting Gent en Melselebrug. Werken op verschillende locaties langs de Ploegweg volgen elkaar op. Van 6 tot 31 mei is de breedte op de Ploegweg beperkt tot 1 rijstrook (het signalisatieplan krijg ik volgende week doorgestuurd). Omleiding is mogelijk vanaf R2 via uitrit 11 - Ploegweg - Sint-Annalaan - Ketenislaan - Farnesebrug - Steenlandlaan. Of vanaf Sint-Antoniusweg via Oudedijk - Ketenislaan -
  • Van 15 april tot 3 mei is Oudedijk afgesloten tussen Melselebrug, over rotonde Sint-Jansweg (die wordt omgevormd tot kruispunt) tot aan uitrit 11 van de R2 richting Liefkenshoektunnel. Omleiding is mogelijk via Steenlandlaan - Farnesebrug - Ketenislaan - Sint-Annalaan - Ploegweg - Sint-Antoniusweg tot kruising met Oudedijk.
  • Bij werken op uitrit 10 richting E34 (locatie 8) mag UV volgende omleiding volgen: komende van Beverentunnel - R2 Kallo - A11 Vrasene (uitrit 10) - N451 - Schoorhavenweg - Hoogschoorweg - Hazopweg - Steenlandlaan OF Land van Waaslaan - Kruipin - tot rotonde Kruipin.
  • Bij werken op oprit 10 richting E34 (locatie 8) mag UV volgende omleiding volgen: vanaf rotonde Kruipin - Steenlandlaan OF Kruipin - Land van Waaslaan - Hazopweg - Hoogschoorweg  - Schoorhavenweg - N451 - oprit A11 richting Zelzate en Zeebrugge OF N451 (brug over A11 overschrijden in het midden van de brug, voor massa > 60 ton: brug overschrijden aan max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) - oprit A11 richting Antwerpen - A11 tot knooppunt met R2.

Inspecties met tunnelsluitingen

Ter voorbereiding van de renovatie zijn nog inspecties nodig. Daarvoor wordt de tunnel in beide rijrichtingen afgesloten tijdens 3 opeenvolgende weekends, telkens van vrijdagavond 20 u tot maandagochtend 4.30 u. Het betreft volgende weekends:

  • vrijdagavond 24 tot maandagochtend 27 mei;
  • vrijdagavond 31 mei tot maandagochtend 3 juni;
  • vrijdagavond 7 tot maandagochtend 10 juni.

Het volledige overzicht van de tunnelsluitingen kan u raadplegen via de kalender van het Vlaams verkeerscentrum.

Hoofdwerken

Vanaf de start van de hoofdwerken rijdt alle UV op de R2 richting E34 via de bovengrondse omleiding. Enkele aandachtspunten:

  • Omwille van de beperkte breedte van de tijdelijke afrit net voorbij de brug van Sint-Antoniusweg (locatie 2) neemt breed UV best de normale uitrit 11 "Waaslandhaven-Noord om via Ploegweg en het kruispunt Sint-Antoniusweg de omleidingsroute op te rijden.
  • Uitrit 10 van de R2 (komende uit de Beverentunnel) is afgesloten. De omleidingsweg zal met een vloeiende beweging rechtstreeks aansluiten op de R2 ter hoogte van complex 10 "Waaslandhaven-Zuid". Er komt nog een uitrit naar de rotonde Kruipin, maar deze is bedoeld voor de gewoon verkeer. UV komende vanuit de Liefkenshoektunnel dat uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" wenst te nemen moet volgende omleiding volgen: vanaf de omleidingsweg R2 oprijden richting E34 - A11 Vrasene (uitrit 10) - N451 - Schoorhaven - Hoogschoorweg - Hazopweg - Steenlandlaan tot rotonde Kruipin OF Land van Waaslaan - Kruipin (of eerder aftakken naar een bestemming in het zuidelijke havengebied).
  • Oprit 10 richting E34 blijft tijdens de hoofdwerken open en zal invoegen op de omleidingsweg, alvorens in te voegen op de R2.

UV richting Nederland met een maximale hoogte van 4,80 m kan langs de R2 door de Beverentunnel blijven rijden, in het eerste halfjaar door de tunnelkoker richting Nederland, vanaf midden januari 2025 door de tunnelkoker richting Gent. UV richting Nederland met hoogte > 4,80 m, dat normaal de bovengrondse omleiding via Steenlandlaan, de bruggen over Kallosluis en Oudedijk volgt, kan deze omleiding niet meer volgen, omdat de bovengrondse omleidingsweg op twee rijstroken gedurende 1 jaar permanent voor enkelrichtingsverkeer wordt ingericht. Het projectteam is op de hoogte van de problematiek en de komende weken en maanden wordt een oplossing uitgewerkt. Meer info volgt later.

Meer info

Meer gedetailleerde informatie (uitleg, hinder, kaarten, updates): AWV - Totaalrenovatie Beverentunnel

N3/N80 Sint-Truiden UPDATE 22/3

AWV legt een fietstunnel aan onder de op- en afrit van de N80 langs de N3. 

De af- en oprit van de Haspengouwlaan (N3) met de Naamsesteenweg (N80) zijn afgesloten voor verkeer. 

De geldende omleiding via de Kapelstraat, Lichtenberglaan en Brustem bedrijvenpark is ook van toepassing voor uitzonderlijk vervoer. Dit moet altijd op voorhand verkend worden. Als na verkenning blijkt dat deze omleiding onmogelijk is met de afmetingen van het transport kan de N80 verder gevolgd worden en de N3e gebruikt worden. (Brug van de N80 overschrijden in het midden van de brug bij een massa >60 ton).

Transporten in categorie 4 dienen een akkoord van de lokale politie te voorzien bij het indienen van een aanvraag voor de vergunning op reisweg.

Einde van de werken is voorzien in december 2024

Antwerpen, N148

22/04/2024
Door wegenwerken op de N148 Kolonel Silvertopstraat in Antwerpen, op het kruispunt met de oprit van de R1 richting Kennedytunnel, is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk van 22 tot en met 30 april 2024. Door de vernieuwing van de tramsporen en het asfalt ertussen is de zone van de tramsporen (op de middenberm) afgesloten voor alle verkeer. Ook de linksafslagstrook op de N148 (richting oprit R1) is afgesloten.

Verkeer op de N148 komende van de R10 kan niet linksafslaan naar oprit R1 en moet de N148 blijven volgen om aan het grote kruispunt met N107 Generaal Armstrongweg te gaan keren om dan via N148 terug de oprit R1 te kunnen bereiken.

Verkeer vanaf de N186 Jan De Voslei komende van de N177 kan niet linksafslaan naar de N148 en moet rechtsafslaan op de N148 om aan het grote kruispunt met de R10 te gaan keren om dan via N148 in de juiste rijrichting op te rijden.

Meer informatie (updates, ...): Slim naar Antwerpen - Vernieuwing zone tramsporen Kolonel Silvertopstraat

Beveren (Kallo), R2 (UPDATE)

13/3/2024 (UPDATE: 22/3/2024)
Door herstellingswerken aan het wegdek van de R2, tussen A11/E34 en de Beverentunnel in beide rijrichtingen, is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk in de nacht van maandag 25 op dinsdag 26 maart 2024, van 21 tot 6 u. Verkeer blijft mogelijk op 1 rijstrook naast de werfzone. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte naast de werfzone. Breed UV moet een omleiding volgen.

Omleiding voor uitzonderlijke voertuigen van categorie 2, 3 en 4 met een maximale massa van 180 ton: vanaf R2 - uitrit 10 "Waaslandhaven-Zuid" - Steenlandlaan - Hazopweg (of via Kruipin - Land van Waaslaan) - Hoogschoorweg - Schoorhavenweg - N451 - oprit A11/E34 richting Zelzate en Zeebrugge (voor de terugweg: brug over A11 overschrijden in het midden van de brug (voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) of N451 (brug over A11 overschrijden in het midden van de brug (voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) - oprit A11/E34 richting Antwerpen (geldig heen en terug).

Vanaf mei 2024 wordt er gewerkt op 8 locaties gedurende 10 weekends. Meer info over de locaties en de mogelijke omleidingen voor UV volgt later.

N313 Langemark-Poelkapelle, tot begin november 2023

 

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/heraanleg-van-rotonde-op-brugseweg-en-vrijliggende-fietspaden

Antwerpen (Merksem), Ringlaan (2e UPDATE)

12/09/2023 (update: 17/04/2024)
UPDATE: Van 15 april tot 10 mei 2024 is er hinder op het kruispunt Ringlaan/Catershoflaan. Op de Ringlaan wordt 1 rijstrook ingenomen op de rijbaan richting N1. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte.

N71, LOMMEL

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en de stad Lommel gaan de rotonde van de Ringlaan (N71) met de Gerard Mercatorstraat omvormen tot een kruispunt met slimme verkeerslichten en bypasses voor niet-kruisende verkeersbewegingen.

De werken starten 8 januari 2024 en duren tot in mei 2024

In de eerste fase werkt de aannemer een week ‘s nachts om de rotonde op te breken. De rotonde en de Gerard Mercatorstraat blijven toegankelijk via versmalde rijstroken. 

In de tweede fase vernieuwt de aannemer de zuidelijke kant van het kruispunt en de Gerard Mercatorstraat. Die straat is dan afgesloten vanaf de Ringlaan. Het Kristalpark is dan bereikbaar via de Edward Anseelestraat. Daar verdwijnt het middeneiland op de Ringlaan tot na de werken. Er komen tijdelijke verkeerslichten die aangepast zijn aan uitzonderlijke transporten.

Tenslotte wordt in de derde fase de noordelijke kant vernieuwd. Dan is de Gerard Mercatorstraat bereikbaar via het principe rechts in, rechts uit. Dat betekent dat verkeer komende uit Mol de straat kan inrijden. Verkeer dat het Kristalpark verlaat via de Gerard Mercatorstraat kan enkel richting Lommel rijden. Het Kristalpark is ook bereikbaar via de Edward Anseelestraat. 

DIEST - N2

Verkeer enkel in 1 richting naar Leuven op de N2 tussen N223 en N29. Gelieve een alternatieve reisweg te nemen voor de terugweg.

E34 -N49 - Kaprijke

Door wegenwerken te Kaprijke vanaf 4 december 2023 wordt de doorgang voor uitzonderlijk vervoer bemoeilijkt. In de richting Antwerpen kan gebruik gemaakt worden van rechterrijstrook (lading kan deels over de pechstrook). In de richting Brugge kan gebruik gemaakt worden van 2 rijstroken (in- en uit de werken via chicane. Dit levert volgende beperkingen op. Verkeer mogelijk tot cat 3 in beide richtingen. Transporten langer dan 35 m of breder dan 5 m hebben geen doorgang tenzij vooraf goedkeuring van werfleider gegeven wordt. De einddatum van de werken wordt later meegedeeld.

Antwerpen, N180 (markeringswerken)

17/04/2024
Door markeringswerken (na de aanleg van het nieuwe fietspad) op de N180 Noorderlaan te Antwerpen, tussen Moerstraat en complex R2, is de doortocht van uitzonderlijke voertuigen moeilijk van 15 tot en 29 april 2024.
Van 15 tot 22 april wordt 1 rijstrook ingenomen richting Moerstraat, van 22 tot 29 april wordt 1 rijstrook ingenomen richting R2. De aannemer werkt in korte zones van ca. 100 m.
Gelieve rekening te houden met beperkte breedte langs de werfzone.

N318 Lombardsijde, termijn onbepaald

 

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/herinrichting-van-doortocht-lombardsijde

BERTEM! GEEN ZWAAR UV in brug N3 over E40 TOEGELATEN!

Opgelet: Vanwege de slechte staat van de cantilevers wordt ZWAAR uitzonderlijk vervoer niet toegelaten over deze brug. Enkel regulier massaconform vervoer is toegelaten over deze brug.

N318 Middelkerke

Antwerpen, N101 (Zandvlietsluis)

15/04/2024
Door onderhoudswerken aan de Zandvlietbrug, gelegen in de N101 Scheldelaan te Antwerpen, is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk van 22 april tot 10 mei 2024.

UV kan de Zandvlietsluis passeren via de Frederik Hendrikbrug, maar als ook deze brug openstaat, kunnen de wachttijden lang oplopen. UV met een maximale hoogte van 4,80 m, komende van de R2 of van de N101 Scheldelaan kan beter rondrijden: R2 Tijsmanstunnel - A12 Zandvliet - uitrit 11 - N101 Noordlandbrug - Scheldelaan (geldig heen en terug). UV met een hoogte > 4,80 m (en met een maximale hoogte van 5,25 m) heeft 2 opties:

  • via Scheldelaan (richting noord) langs de werken van Ineos en de Zandvlietsluis passeren via Frederik Hendrikbrug (mogelijk lange wachttijden, gelieve bij geopende brug op een veilige plaats te wachten);
  • via Scheldelaan (richting zuid) - N101a Kruisschansweg (Meestoofbrug en Van Cauwelaertbrug overschrijden in de as van de brug, voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) (Boudewijnbrug en Kruisschansbrug zijn verboden) - N101 Scheldelaan (voor de terugweg: de wegversmalling thv Total (wachtrij +3,5 ton voor geopende Meestoofbrug) kan vermeden worden door in tegenzin van het normale verkeer te rijden vanaf de doorsteek net voor de wachtrij (kmp 21,2) tot de doorsteek net voorbij de wachtrij (kmp 20,5) - LET OP: bij geopende Van Cauwelaertbrug of Meestoofbrug moet het UV op een veilige plaats gaan wachten zonder hinder te veroorzaken voor het overige verkeer!) - Kastelweg - Oosterweelsteenweg (Noordkasteelbrug overschrijden in de as van de brug, voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) - Wilmarsdonksteenweg (Wilmarsdonkbrug overschrijden in de as van de brug, voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) - H. Fordlaan - Rostockweg - Stralsundweg - Göteborgweg - Noorderlaan (noordelijke spoorbruggen (tussen Ordamstraat en Moerstraat) overschrijden in de rechterrijstrook, voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) - Kruisweg - Antwerpsebaan - N111 Stabroek (oprit A12) - A12 Zandvliet: uitrit 11 - evt. via Hollandseweg - N101 Noordlandbrug - Scheldelaan (geldig heen en terug)

WERKEN KNOOPPUNT E40/E17 ZWIJNAARDE BINNENKORT VAN START - ERNSTIGE HINDER VANAF 3 APRIL

ZWIJNAARDE

Vanaf 3 april start het Agentschap Wegen en Verkeer met de grondige renovatie van het snelwegknooppunt in Zwijnaarde. Tijdens de renovatiewerken gaan verschillende takken van het knooppunt dicht. De werken die dit jaar worden uitgevoerd gebeuren in twee grote fasen die duren tot eind november. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor ernstige hinder tijdens de werken en raadt weggebruikers aan zich goed te informeren voor hun vertrek en eventueel alternatieve reiswegen te kiezen.

Voorbereidingen week 27 maart zorgen voor beperkte hinder
De werken verlopen in twee grote fasen voorafgegaan door voorbereidende werken in de week van 27 maart. In die week verbetert de aannemer de pechstrook zodat het verkeer tijdens de werken langs de werfzone kan rijden. Het verkeer van de E17 naar de E40 richting Oostende zal slechts over één rijstrook kunnen rijden langs de werfzone. Normaal gezien blijft de hinder in die week beperkt tot één nacht.
Afbeelding verwijderd.



Vanaf 3 april start ernstige hinder 
Vanaf 3 april tot eind augustus werkt de aannemer op de afrit van de E40 komende van Brussel naar de E17 richting Kortrijk en op de afrit van de E17 komende uit de richting van Antwerpen naar de E40 richting Brussel.



Afbeelding verwijderd.

 

Er zijn verschillende omleidingen van kracht:

  • De afrit komende van de E17 uit de richting Antwerpen naar de E40 richting Brussel is dicht: Het verkeer dat van Gent of uit de richting van Antwerpen komt en richting Brussel wil, wordt omgeleid via het complex in Destelbergen naar de R4.
  • De afrit komende van de E40 uit Brussel richting E17 Kortrijk is dicht. Verkeer wordt eerder al afgeleid via complex Merelbeke en via  Destelbergen of kan doorrijden via de E40 en keren aan de B402 en zo afrijden richting Kortrijk.

Afbeelding verwijderd.

 

Werken aan de onderzijde van de bruggen
Bij alle bruggen wordt ook telkens een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen vernieuwd en worden betonherstellingen uitgevoerd. Deze herstellings- en coatingwerken aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts. De juiste data en uren worden nog gecommuniceerd.

Informeren en alternatieven
De werken op één van de drukste snelwegknooppunten van het land zullen ongetwijfeld ernstige hinder veroorzaken. Ze zijn echter nodig om het knooppunt veilig te houden. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers zich dan ook goed te informeren voordat ze de weg op gaan en indien mogelijk te kiezen voor alternatieve reiswegen of rekening te houden met langere reistijden. 

Veilige werf
Voor de veiligheid van de weggebruikers en de arbeiders op de werf zal er een snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd worden ter hoogte van de werfzone. Er zal gecontroleerd worden op de naleving van de snelheidsbeperking. 

Twee jaar renovatie van het slingerviaduct 
De komende jaren worden 6 bruggen in het knooppunt in Zwijnaarde grondig gerenoveerd. Het knooppunt dateert van 1972 en moet een stevige opknapbeurt krijgen.  De aannemer zal de brugopbouw volledig vernieuwen: Er komt een nieuw wegdek, nieuwe waterdichting, nieuwe brugdekvoegen, nieuwe leuningen en ook de betonnen afschermende constructies worden vernieuwd. Ook aan de onderzijde wordt gewerkt: aangetast beton wordt hersteld en krijgt een nieuwe beschermende coating. De werken zullen- in verschillende fasen uitgevoerd worden en een aantal jaar in beslag nemen.

Alle info en omleidingsplannen vindt u ook op www.wegenenverkeer.be/Gent

 

N6 Sint-Pieters-Leeuw: De herinrichting van de Bergensesteenweg

Op maandag 21 augustus start de aanleg van een nieuwe verbindingsweg langs Shopping Pajot (fase X). De werken duren volgens de huidige planning 2 à 3 maanden en veroorzaken geen hinder voor het verkeer op het openbaar domein. Lees meer over deze werken op het tabblad 'Timing en fasering'. 

E411/R0 Tervuren Renovatie Leonardtunnel

Midden april 2023 - begin 2025

In april 2023 start de grondige renovatie van de Leonardtunnel. De aannemer werkt in verschillende fases. Eerst is de tunnel van de Brusselse ring aan de beurt, vanaf 2024 de tunnel van de E411. De aannemer werkt zoveel mogelijk 's nachts om de hinder te beperken.

Door plaatsing van technische installaties is de transporthoogte beperkt tot 4m00.

RENOVATIE AAN SLINGERVIADUCTEN IN ZWIJNAARDE - ERNSTIGE HINDER OP E40 EN E17

 
ZWIJNAARDE

Vanaf 27 maart start het Agentschap Wegen en Verkeer met de grondige renovatie van het op- en afrittencomplex in Zwijnaarde. In 2023 wordt de westzijde van het complex onder handen genomen. In 2024 zijn de oostelijke takken aan de beurt. Tijdens de renovatiewerken gaan verschillende takken van het complex dicht. De werken in 2023 worden uitgevoerd in twee grote fasen die duren tot eind oktober. Het Agentschap Wegen en Verkeer waarschuwt voor ernstige hinder tijdens de werken en raadt weggebruikers aan zich goed te informeren voor hun vertrek en eventueel alternatieve reiswegen te kiezen.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Vlaanderen telt heel wat kunstwerken (bruggen, tunnels,..) waarvan het gros dateert van de jaren ‘60 en ‘70. Vele van deze kunstwerken, zoals ook het slingerviaduct in Zwijnaarde zijn verouderd en hebben nood aan een grondige renovatie. Voor mij primeert altijd de (verkeers)veiligheid en daarom doe ik deze legislatuur een grote inhaalbeweging wat betreft het renoveren en vervangen van kunstwerken. Ik heb hiervoor een plan van aanpak 2020-2030 laten opstellen waarvoor ik deze legislatuur een budget van 1,6 miljard euro uittrek. De renovatie van het slingerviaduct zal een hele operatie worden. Er worden maar liefst 6 bruggen in het op- en afrittencomplex in Zwijnaarde grondig gerenoveerd.”

Twee jaar renovatie van het slingerviaduct 
De komende jaren worden 6 bruggen in het op- en afrittencomplex in Zwijnaarde grondig gerenoveerd. Het complex dateert van 1972 en moet een stevige opknapbeurt krijgen.  De aannemer zal de brugopbouw volledig vernieuwen: Er komt een nieuw wegdek, nieuwe waterdichting, nieuwe brugdekvoegen, nieuwe leuningen en ook de betonnen afschermende constructies worden vernieuwd. Ook aan de onderzijde wordt gewerkt: aangetast beton wordt hersteld en krijgt een nieuwe beschermende coating. 

Van 27 maart tot en met november 2023  werkt de aannemer op de westelijke kant en worden twee bruggen over de E40 en een brug over de ringvaart aangepakt. Tegelijk wordt het wegdek op de afgesloten takken van het complex vernieuwd.
 

Fasering en verkeerssituatie
De werken verlopen in twee grote fasen voorafgegaan door een week voorbereidende werken. 

Voorbereidende werken: van 27 maart - 2 april 2023
De aannemer verbetert de pechstrook zodat het verkeer tijdens de werken langs de werfzone kan rijden. Het verkeer van de E17 die naar de E40 richting Oostende wil zal slechts over één rijstrook kunnen rijden langs de werfzone.
Afbeelding verwijderd.


Fase 1:  3 april 2023 t.e.m. 24 augustus 2023


Afbeelding verwijderd.

De aannemer werkt op de afrit van de E40 komende van Brussel naar de E17 richting Kortrijk en op de afrit van de E17 komende van Antwerpen naar de E40 richting Brussel.

Er zijn verschillende omleidingen van kracht:

  • De oprit komende van de E17 uit de richting Antwerpen naar de E40 richting Brussel is dicht: Het verkeer dat van Gent of uit richting Antwerpen komt en richting Brussel wil, wordt omgeleid via het complex in Destelbergen naar de R4.
  • De oprit komende van de E40 uit Brussel richting E17 Kortrijk is dicht. Verkeer wordt eerder al afgeleid via complex Merelbeke en via  Destelbergen of kan doorrijden via de E40 en keren aan de B402 en zo afrijden richting Kortrijk.

Afbeelding verwijderd.

Fase 2:  25 augustus 2023 tot november 2023
De aannemer werkt nu op de afrit E17 komende van Antwerpen naar E40 richting Oostende. Tijdens deze fase wordt het deel brug West over de Ringvaart en R4 (pechstrook en deel rechterrijstrook) in het op- en afrittencomplex vernieuwd.
Het verkeer kan hier langs de werfzone maar beschikt over één rijstrook. 

Werken aan de onderzijde van de bruggen
Bij alle bruggen wordt ook telkens een beschermende coating langs de onderzijde van de bruggen aangebracht. Deze herstelling en coatingswerken aan de onderzijde van de bruggen met hinder voor het verkeer op de E40 en R4 gebeuren ‘s nachts. De juiste data en uren worden nog gecommuniceerd.

Hinder
De werken op één van de drukste snelwegcomplexen van het land zullen ongetwijfeld ernstige hinder veroorzaken. Ze zijn echter nodig om het complex veilig te houden. Het Agentschap Wegen en Verkeer vraagt weggebruikers zich dan ook goed te informeren voordat ze de weg op gaan en indien mogelijk te kiezen voor alternatieve reiswegen of rekening te houden met langere reistijden. 

Veilige werf
Voor de veiligheid van de weggebruikers en de arbeiders op de werf zal er snelheidsbeperking van 50 km/u ingevoerd worden ter hoogte van de werfzone. 

Antwerpen, N180 @BPost (5e UPDATE)

20/10/2023 (UPDATE: 17/04/2024)
UPDATE: Door het slechte weer kon alleen fase 6 nog niet uitgevoerd worden. De werken van AWV zullen nog 2 dagen duren zodra de weersomstandigheden het toelaten.

Door wegenwerken op de N180 Noorderlaan in Antwerpen, tussen kruispunt Muisbroeklaan en tot voorbij kruispunt BPost/Infrabel, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen nog moeilijk gedurende 2 dagen (datum nog niet gekend)

  • fase 6 - gedurende 2 dagen zodra de weersomstandigheden het toelaten: werken aan de rijbaan voor doorgaand verkeer ter hoogte van kruispunt Muisbroeklaan (richting Antwerpen). Voor UV blijven er steeds 2 rijstroken (1 in elke rijrichting op de rijbaan richting R2).

LET OP: asfalteringswerken zijn weersgevoelig en dus kan er met deze planning nog geschoven worden. De meest actuele info evenals kaartjes met de zones waarin gewerkt wordt, vind je op: Vernieuwing wegdek Noorderlaan tussen kruispunt Muisbroeklaan en site van Infrabel

N325 Middelkerke, najaar 2023

Door wegenwerken is de N325 te Middelkerke volledig afgesloten (in beide richtingen).

Passage door de werken is (momenteel) verboden voor UV.
Plaatselijke omleidingen zijn (momenteel) niet geschikt voor UV.
Voor alternatieve reiswegen UV, zie netwerken klasse 90 en 120.

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/voorbereidende-werken-spermaliestraat

 

Antwerpen, R1 (NGCS)

15/04/2024
Vanaf 15 april tot begin september 2024 voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit aan het wegdek van de Ring rond Antwerpen (R1). Tussen de Silvertoptorens op het Kiel en het knooppunt Antwerpen-Oost wordt de NGCS-techniek (Next Generation Concrete Surface) toegepast waarbij fijne groeven in het betonnen wegdek worden geslepen. Door de groeven wordt het rolgeluid gereduceerd. De werken worden 's nachts uitgevoerd. Op weeknachten tussen 21 u en 5 u, op zaterdagochtend kunnen de werken duren tot 9 u.

In fase 1 wordt er gewerkt op de rijbaan richting Kennedytunnel. In fase 2, vanaf begin juni, wordt er gewerkt op de rijbaan richting Nederland.

Het aantal rijstroken dat wordt ingenomen, varieert naargelang het tijdstip en de precieze locatie van de werken. Voor het verkeer blijven er meestal twee rijstroken beschikbaar. Soms zal het verkeer over één rijstrook moeten passeren. Dat wordt ten vroegste vanaf middernacht toegestaan en ook maximaal tijdens de verkeersluwere nachten van vrijdag op zaterdag gepland. Tijdens de werken zullen er ook op- en afritten afgesloten worden in de buurt waar de werfzone zich bevindt. Dat wordt ter plekke aangeduid met signalisatieborden.

Gelieve vóór het oprijden van de R1 te gaan verkennen of er 2 rijstroken dan wel 1 rijstrook vrij is, om te vermijden dat het UV zich vastrijdt aan de werfzone. Indien er toch maar 1 rijstrook vrij is, zal het UV moeten wachten op een veilige plaats (bijv. snelwegparking) alvorens zijn reis te kunnen verderzetten.

VERNIEUWING VAN WEGDEK N403 IN STEKENE - 1 MAAND WERKEN MET HINDER

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 13 maart met de vernieuwing van de gewestweg (N403) en de aanliggende fietspaden in Stekene. De heraanleg zal 1 maand in beslag nemen en duurt tot en met 7 april. Tijdens de werken zullen er verschillende omleidingen van kracht zijn. De rotonde ‘Tromp’ valt niet in de werfzone en blijft open tijdens de werken. Om de hinder te beperken wordt ook doorgewerkt tijdens de paasvakantie. Asfaltwerken zijn sterk weersafhankelijk en de planning kan dus nog wijzigen.

N325 Slijpebrug Middelkerke, tot eind oktober 2023

 

Meer info: https://www.middelkerke.be/nl/ruimte-en-wonen/openbare-werken/groot-onderhoud-voor-slijpebrug

N25 Leuven Onderhoud wegdek Meerdaalboslaan

UPDATE 21/08/23: vanaf 25 augustus - start fase 2 - verandert na de avondspits de verkeerssituatie op de Meerdaalboslaan, meerbepaald op de kruispunten van de Technologielaan en de Ambachtenlaan:

Kruispunt Technologielaan: volledig open voor alle vier de rijrichtingen, met tijdelijke regeling van verkeerslichten   

Kruispunt Ambachtenlaan: afgesloten (geen verkeer mogelijk tussen Ambachtenlaan en Geldenaaksebaan)

Kruispunt Geldenaaksebaan: blijft open, tijdelijke regeling van verkeerslichten blijft gelden

In de normale toestand zonder werken mogen alleen bussen en fietsers de Ambachtenlaan ter hoogte van ‘De Sterrekes’ in en uit rijden. Tijdens fase 2 stellen we de straat tijdelijk open voor ander gemotoriseerd verkeer, zodat de bedrijven langs de Ambachtenlaan bereikbaar blijven.

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/onderhoud-wegdek-meerdaalboslaan

N34 Knokke-Heist, termijn onbepaald

Door werken is er sterke hinder op de N34 in Knokke-Heist (in beide richtingen).

Passage is (momenteel) verboden voor UV.
Plaatselijke omleidingen zijn (momenteel) niet geschikt voor UV.
Voor alternatieve reiswegen UV, zie netwerken klasse 90 en 120.

AFRIT 13 ZELZATE-OOST OP E34

GENT

Vanaf vrijdag 25 november voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) herstellingswerken uit op de E34/N49 richting kust ter hoogte van het complex Zelzate-Oost. De weg is daar in slechte staat en het wegdek moet volledig vernieuwd worden om de veiligheid van de weggebruikers te kunnen blijven garanderen. 
De werken zullen voor ernstige hinder zorgen omdat afrit 13 Zelzate-Oost richting kust een week dicht gaat. Alle verkeer vanuit Antwerpen dat wil afrijden naar de Kennedylaan (R4-oost) en Nederland zal een omleiding moeten volgen. De asfaltwerken starten op vrijdag 25 november en zijn klaar op zaterdag 3 december. Deze planning is afhankelijk van het weer.

Dringende herstelling
De afrit 13 van de E34 richting kust vertoont zware spoorvorming. Omdat deze spoorvorming hoe langer hoe meer risico's inhoudt voor het wegverkeer, heeft AWV beslist om de schade nog vóór de winter te herstellen. Vanaf begin december mogen immers geen grotere asfaltwerken uitgevoerd worden omdat de kwaliteit en duurzaamheid van het wegdek niet kan gegarandeerd worden.
Bij deze herstellingen zal de asfalt van het wegdek volledig worden vernieuwd. De aannemer start met de herstellingswerken op vrijdag 25 november, na de ochtendspits en werkt tot en met vrijdag 2 december. Op zaterdag 3 december zijn alle werken klaar en kan de afrit 13 Zelzate-Oost terug open voor alle verkeer. Asfaltwerken zijn weersafhankelijk en deze planning kan nog wijzigen. 

Verkeerssituatie 
Op de E34/N49 richting kust gaat de noordelijke afrit 13 Zelzate-Oost volledig dicht. Het verkeer dat wil afslaan volgt een omleiding via de E34, door de Zelzatetunnel, naar de Jacques Paryslaan (R4-west), en het kan aan het verkeerscomplex Rieme-Noord keren en terug naar de E34 richting Antwerpen rijden, om vervolgens de (zuidelijke) afrit 13 Zelzate-Oost te nemen (naar de cosmosrotonde).  
Omleiding geschikt tot 480 cm hoogte.

Het doorgaande verkeer op de E34/N49 richting Antwerpen ondervindt geen hinder van de werken.

De (noordelijke) oprit naar de E34 richting kust vanaf de Kennedylaan (R4-oost) en de Traktaatweg (Nederland)  blijft open.

Ook de op- en afrit  van de E34 richting Antwerpen blijven open.


Afbeelding verwijderd.

R0/E19/E40 Totaalrenovatie Viaduct van Vilvoorde door De Werkvennootschap

Vanaf augustus 2023 tot eind 2031 werkt De Werkvennootschap aan een grootschalige totaalrenovatie van het Viaduct van Vilvoorde. Het gaat om een ingrijpende vernieuwingsoperatie die heel wat hinder met zich zal meebrengen. Er wordt op een gefaseerde manier gewerkt waarbij de Brusselse binnen- en buitenring (R0) afwisselend hinder zullen ondervinden. 

Fase 1: augustus 2023 – eind 2025

Verkeer richting Zaventem (Binnenring), richting Gent (Buitenring) geen hinder

  • 3 versmalde rijstroken met verlaging snelheid
  • tijdens sommige weeknachten slechts 1 versmalde rijstrook met verlaging snelheid (vanaf februari 2024 tot eind 2025)

tijdens alle weekends geen verkeer zwaarder dan 3,5ton mogelijk (vanaf april 2024 tot eind 2025)

Kontich, N1

15/04/2024
Door wegenwerken op de N1 in Kontich, tussen kruispunt Antwerpsesteenweg en kruispunt Duffelsesteenweg, is de doorgang van uitzonderlijk voertuigen moeilijk tot onmogelijk van begin mei 2024 tot april 2025.

Na de voorbereidende werken start fase 1 op 6 mei 2024 en die duurt tot oktober. Op de N1 zijn 2 versmalde rijstroken beschikbaar, verkeer blijft in beide rijrichtingen mogelijk. Scheiding van de rijrichtingen is middels een markering. LET OP: omdat er geen uitwijkmogelijkheden zijn voor tegemoetkomend verkeer wordt overdag (tussen 6 en 21 u) de breedte beperkt tot max. 3 m. Bredere transporten moeten dan 's nachts rijden of een omleiding volgen (keuze van andere tak in het netwerk, of nieuwe aanvraag bij reiswegvergunning).

Er zijn enkele uitzonderingen: van 9 tot 12 juli wordt lokaal beurtelings verkeer ingevoerd en van 5 tot 30 augustus wordt enkelrichtingsverkeer ingesteld, van zuid naar noord (alleen verkeer richting Mortsel is nog toegelaten). Gelieve in beide periodes rekening te houden met beperkte breedte naast de werfzone.

Meer informatie: Herinrichting Koningin Astridlaan

Assenede : brug over E34

Voor de bouw van de brug over de E34 te Assenede kondigt zich een nieuwe fase aan.


Tussen 21/11 en 25/11 worden er heiwerken uitgevoerd vanop het zuidelijk wegvak van de
E34. Het Noordelijk wegvak wordt op dat moment tijdelijk een 1x1 in beide richtingen

De beschikbare breedtes zijn onvoldoende om uitzonderlijk vervoer in de breedte te kunnen
laten passeren.


Na 25/11 tot net voor het kerstverlof. Aan beide zijden de pechstrook en trage rijstrook
beschikbaar. Transporten vanaf 5 meter breedte dienen voorafgaandelijk aan het transport
(max 24 uur) de situatie gaan verkennen.

Meerhout, N126

15/04/2024
Door werken aan de fietspaden op de N126 in Meerhout, tussen kruispunt met N156 en de brug over A13/E313, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk vanaf 9 april 2024. De werken zullen ongeveer 2 maanden duren. Alleen verkeer van de brug richting N156 is nog mogelijk. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte naast de werfzone. De aangeduide omleiding via N174 mag niet gevolgd worden.

Omleiding voor kraanauto's en hun ondersteuningsvoertuigen die vanaf N156 via N126 de verbinding maken met de N725 in Tessenderlo: N156 volgen tot Ham - N141 Tessenderlo - N725 Tessenderlo tot kruising met N126 (geldig heen en terug). Voor andere soorten voertuigen, gelieve een nieuwe aanvraag met alternatieve reisweg in te dienen.

Meer informatie: Verbreding fietspaden langs Kiezel

N34 Wenduine, tot zomer 2024

 

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/herinrichting-ringlaan-doortocht-wenduine

N1 Zemst Toegankelijke bushaltes en veiliger oversteken op Brusselsesteenweg

De Brusselsesteenweg (N1) blijft open tijdens de werken. De zijstraten, Bovenweg en Kerkstraat, zijn wel afgesloten.

  • Gemotoriseerd verkeer rijdt beurtelings langs de werfzone via tijdelijke verkeerslichten. 
    • Er geldt een snelheidsbeperking van 30 km/u in de werfzone en in de Heidestraat tussen de Stationslaan en de Brusselsesteenweg (N1).
    • De Stationslaan is afgesloten aan het kruispunt met de Brusselsesteenweg (N1).
    • Tijdens fase 6 wordt de Brusselsesteenweg (N1) volledig afgesloten.

N35 Diksmuide, tot eind 2023 (fase 2)

 

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/zuidwestelijke-omleidingsweg-diksmuide

Mol, N71

15/04/2024
Door herstellingswerken op de noordelijke rijbaan van de N71 in Mol, van voor het kruispunt met de Paviljoenstraat tot voorbij het kruispunt met de N136, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk van maandagochtend 22 april om 7 u tot 19 juni 2024.

Al het verkeer wordt over de zuidelijke rijbaan geleid. De rijrichtingen worden gescheiden met bakens, maar de bakens mogen niet verplaatst worden. Per rijrichting is er 3,50 m breedte beschikbaar. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte.
Verkeer richting Mol mag alleen rechtdoor rijden. Verkeer richting Lommel kan wel in en uit de zijstraten (o.a. N136), volgens het principe rechts in/rechts uit. De aansluiting tussen N71 en N136 van en naar Balen kan niet gegarandeerd worden. De aangeduide omleidingen mogen niet gevolgd worden.

Gezien de complexiteit van de regio, lijkt het ons beter om een nieuwe aanvraag met alternatieve reisweg in te dienen voor verkeer tussen Geel/Mol (centrum) en Lommel. Als de bestaande vergunning nog geldig is tot minstens 19 juni volstaat het om alleen de alternatieve reisweg te beschrijven, om daarna weer in te pikken op de reisweg van de bestaande vergunning. Een kortere reisweg is sneller verkend, is sneller opgesteld en is ook sneller nagekeken dan een lange reisweg.

Meer informatie: Vervanging betonnen wegdek Zuiderring door asfalt

Rotselaar, N229 GEEN UV over de Dijlebrug

19/11/2020
Vanaf 19 november 2020 is er geen zwaar uitzonderlijk vervoer meer toegelaten op de brug over de Dijle, gelegen in de N229 Provinciebaan in Rotselaar (GPS 50°57'57.8"N 4°41'39.0"E).
De nog lopende vergunningen met reisweg over de brug, mogen niet meer gebruikt worden.
Gelieve hiermee rekening te houden bij nieuwe aanvragen.

Lierde, N8

Het Agentschap Wegen en Verkeer vervangt de fietspaden langs beide zijden van de Steenweg (N8) in Lierde. Over een afstand van ongeveer 1 km worden de fietspaden in klinkers vervangen door asfalt. 

Het gemotoriseerd verkeer richting Ninove kan langs de werfzone rijden (altijd op voorhand controleren). De omleiding voor de tegenrichting is niet geschikt voor uitzonderlijk vervoer. 

Einde van de werken is voorzien eind oktober 2022.

R0/H. Henneaulaan Zaventem : Heraanleg verkeerscomplex Henneaulaan (door De Werkvennootschap)

Meer informatie over het project is te vinden op de website van de Werkvennootschap

E34 -N49 Adegem -Balgerhoeke UPDATE

E34 -N49 : wegenwerken te Adegem -Balgerhoeke

Door wegenwerken is de doorgang op de brug richting de kust voor uitzonderlijk vervoer  met massa niet conform verboden tussen 12/09/2022  en 16/09/2022. 

 

 

 

Antwerpen/Beveren, R2 (Liefkenshoektunnel)

14/04/2024
Door nachtelijke werken aan de veiligheidsuitrusting in de Liefkenshoektunnel (R2) is er vanaf maandagavond 15 april 2024 hinder voor het uitzonderlijk vervoer.

Van maandagavond 15 april tot en met donderdagavond 18 april is de tunnelkoker richting Gent tussen 21u en 5u afgesloten (let op: dit is tot vrijdagochtend).
Op vrijdagavond 19 april en vanaf maandagavond 22 april tot en met donderdagavond 25 april (let op: dit is tot vrijdagochtend) is de tunnelkoker richting Nederland aan de beurt, ook deze zal telkens tussen 21u en 5u worden afgesloten.

Het uitzonderlijk vervoer mag gebruikmaken van de uitbreiding van de rijtijden bij werken in de tunnels op de R2.

N35 Diksmuide, tot zomer 2024

 

Meer info: https://www.werkenaandiksmuide.be/nl/nieuws/nieuwe-voetpaden-en-openbare-verlichting-in-de-roeselarestraat-esenweg/

N49 Knokke-Heist, tot april 2023 (fase 2)

Door werken is er sterke hinder op de N49 te Knokke-Heist (in beide richtingen).

Passage is (momenteel) verboden voor UV.
Plaatselijke omleidingen zijn (momenteel) niet geschikt voor UV.
Voor alternatieve reiswegen UV, zie netwerken klasse 90 en 120.

Info: https://www.knokke-heist.be/heraanleg-natienlaan-tot-groene-boulevard

Zelzate, R4

Vanwege werken op kruispunt Assenedesteenweg (N436)/Kanaalstraat (R4) is de R4 hier slechts beperkt beschikbaar. In beide richtingen is er een beperking qua breedte. Eventuele doortocht dient op voorhand verkend te worden.  

Beerse, N12 (UPDATE)

16/2/2024 (UPDATE: 12/4/24)
Door wegenwerken op het kruispunt van N12 met Lilsedijk in Beerse, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen verboden van 4 maart tot 12 juli 2024.

In fase 1a, van 4 maart tot 2 april, worden nutswerken uitgevoerd en is de noordelijke helft van het kruispunt afgesloten.
In fase 1b, van 2 april tot 15 mei, worden de hoofdwerken uitgevoerd en blijft de noordelijke helft van het kruispunt afgesloten.
In fase 2, van 15 mei tot 12 juli, worden de hoofdwerken uitgevoerd aan het andere deel van het kruispunt en hiervoor wordt de zuidelijke helft van het kruispunt afgesloten. 

UPDATE 22/3/24: Reisweg via N12 Beerse wordt vanaf heden en tot nader order niet meer vergund. In week 12 werd tijdens meerdere nachten de verplaatste signalisatie niet teruggezet, wat voor levensgevaarlijke situaties heeft gezorgd voor het gewone verkeer. Het is niet de taak van de aannemer om 's morgens de signalisatie weer op zijn plaats te zetten; dat is de taak van degene (begeleider, transporteur, ...) die de signalisatie aan de kant zet. Het staat ook zo in de vergunning.
Het is jammer dat het zo moet lopen, dat er enkele "cowboys" de boel verknallen voor wie het wel goed meent, maar de werfleiding wil geen UV meer toelaten langs de werfzone, wegens gebrek aan respect voor de wegenwerken en de signalisatie en omwille van de levensgevaarlijke situaties die erdoor worden gecreëerd.

UPDATE 12/4/24:  De N12 wordt gedeeltelijk terug vrijgegeven.

 

  • Voertuigen met vergunningen "alle wegen België" tot max 3 m breed kunnen met het verkeer mee rijden langs de werf of via de omleiding.
  • Bredere transporten, transporten met een netwerkvergunning of een vergunning "alle wegen", zoeken een alternatieve route in overeenstemming met hun netwerk.
  • Transporten op reisweg vragen een nieuwe vergunning aan met een alternatieve reisweg als omleiding.
  • Transporten waarvoor geen goed alternatief te vinden is, kunnen contact opnemen met Fero voor het verplaatsen van de blokken.
    Matthias Bosman; Projectleider; Fero Group; +32 478 63 32 80; matthias.bosman@ferogroup.bewww.feronv.be
    Minimaal 2 werkdagen vooraf, maar hoe vroeger, hoe beter.
    Enkel Fero mag de blokken verplaatsen en ze verplaatsen alleen de blokken. De signalisatie moet door de vervoerder zelf verplaatst en teruggeplaatst worden.
    De kostprijs van de interventie door Fero is circa €850.

Meer informatie (updates, fasering, ...): AWV - Kruispunt met Lilsedijk en Sint-Corneliusstraat krijgt Hoppinpunt

Asse, N9 Vaal en Langestraat (UPDATE)

Herinrichting Brusselsesteenweg tussen Vaal en Langestraat

Afgesloten richting Asse, doorgaand verkeer omgeleid

Van eind 2020 tot het einde van de werken is het verkeer op de Brusselsesteenweg enkel mogelijk in de richting van Brussel. Het doorgaand verkeer in de richting van Asse-centrum wordt omgeleid via de E19 en de E40. Per fase worden er ook omleidingen voorzien voor lokaal verkeer en fietsers.

Update 27/7/2023: In samenwerking met de gemeente Asse worden een aantal zijstraten van de Brusselsesteenweg tussen Vaal en de Langestraat opnieuw geasfalteerd of voorzien van nieuwe klinkers. Deze straten maakten deel uit van de omleidingsroute.

Toestemming nodig van werfleiding om de werken te passeren.

Oudenaarde/Kluisbergen, N8

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) start op dinsdag 19 april met de grondige heraanleg van de Oudenaardebaan (N8) in Oudenaarde en Kluisbergen. Voor een beter wegcomfort vernieuwt de aannemer tussen het kruispunt van de Berchemstraat en de Middenweg/Meerse het wegdek in asfalt. Tijdens de werken zal het verkeer in beide richtingen een omleiding moeten volgen. De werken duren 2 maanden en zullen midden juni klaar zijn.

De omleiding is niet geschikt voor UV met massa niet conform.

RANST E313 Vernieuwing Brug Vaartstraat

In de nacht van maandag 1 op dinsdag 2 april, van 20.00 tot 05.00 uur, brengt de aannemer wegmarkeringen aan. De nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 april wordt ingecalculeerd als reservenacht bij weerverlet. Vanaf woensdag 3 april bouwen we aan de middenpijler van de nieuwe brug. Het verkeer passeert over een verminderd aantal rijstroken.

  • Van maandag 1 tot dinsdag 2 april en van dinsdag 2 tot woensdag 3 april (onder voorbehoud), telkens van 20.00 tot 05.00 uur, passeert het verkeer over één rijstrook, zowel richting Antwerpen als richting Hasselt/Eindhoven. De busbaan richting Antwerpen wordt afgesloten. 
  • Van woensdag 3 t.e.m. vrijdag 19 april passeert het verkeer over twee rijstroken, zowel richting Antwerpen als richting Hasselt/Eindhoven. De busbaan richting Antwerpen wordt afgesloten. 
  • Van zaterdag 20 april t.e.m. zondag 5 mei passeert het verkeer over drie rijstroken, zowel richting Antwerpen als richting Hasselt/Eindhoven. De busbaan is dan ook afgesloten.

N58 Menen, tot begin oktober 2023

 

Meer info: https://wegenenverkeer.be/werken/vernieuwde-n58-met-carpoolparkings

Lier, N10

18/03/2024
Door wegenwerken op de N10 in Lier, tussen brug over Netekanaal en kruispunt met Liersebaan, is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen onmogelijk van 6 mei 2024 tot het voorjaar van 2025. Naast de werfzone is slechts 1 rijstrookbreedte beschikbaar waarop enkel verkeer richting Lier is toegelaten.

De omleiding voor vrachtverkeer (+3,5 ton) is ook geldig voor uitzonderlijk voertuigen van categorie 2, 3 en 4 met een maximale hoogte van 4,30  (geldig heen en terug): vanaf kruispunt N10/R16 - N10 Lier - N108 Lier (brug over Netekanaal overschrijden in de as van de brug, voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) - N108 Duffel - N14 Sint-Katelijne-Waver (LET OP: beperkte hoogte onder spoorbrug, max. 4,30 m transporthoogte, bij zeer lange transporten is door het profiel van de weg nog minder vrije hoogte beschikbaar) - N14 Mechelen (oprit R6) - R6 Mechelen (brug over Kauwendaal overschrijden in het midden van de halve brug) - R6 Sint-Katelijne-Waver (brug over spoorlijn overschrijden in het midden van de brughelft, fietstunnel (naast spoorlijn) overschrijden in de as van de rechterrijstrook, brug over rotonde Heisbroekweg overschrijden in de as van de linkerrijstrook), brug over Mechelsesteenweg, fietstunnels Berlaarbaan, fietstunnel Heiken en brug over Bergstraat overschrijden in de as van de rijweg (bij alle bruggen in R6 geldt: bij totale massa > 140 ton: bruggen overschrijden aan max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug, behalve bij bruggen met gescheiden rijrichtingen: uitzonderlijk voertuig alleen op de brughelft in de eigen rijrichting) - R6 Bonheiden - N15 Heist-op-den-Berg tot rotonde N10.

Meer informatie (updates, fasering, omleiding, ...): Aanleg fietspaden en herinrichting Aarschotsesteenweg tussen Lier en Koningshooikt

Lebbeke N47

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) vernieuwt dit voorjaar de Brusselsesteenweg / Dendermondsesteenweg (N47) in Lebbeke op twee locaties. De eerste locatie is het kruispunt van de Brusselsesteenweg met de Korte Minnestraat en de Lange Minnestraat, waar van 7 maart tot de zomer van 2022 wordt gewerkt. De tweede locatie is de Dendermondsesteenweg tussen het kruispunt met de Lindelaan en de Rijksweg (N41), waar in juni gedurende enkele weken wordt gewerkt. 

Vernieuwing kruispunt met Korte Minnestraat en Lange Minnestraat
De Brusselsesteenweg (N47) in Lebbeke voldoet niet meer aan de vereisten van een veilige en comfortabele weg ter hoogte van het kruispunt met de Korte Minnestraat en de Lange Minnestraat. Daarom vernieuwt het Agentschap Wegen en Verkeer vanaf 2 mei de gewestweg vanaf huisnummer 253 (grens vorige werken t.h.v. retailpark) tot net voorbij de bushaltes “Lebbeke Lange Minnestraat”. Onder de grond blijft de riolering behouden, maar bovengronds wordt alles aangepakt van gevel tot gevel. 

Comfortabele fietspaden en rijweg
De aannemer vernieuwt de klinkers van het dubbelrichtingsfietspad door een fietspad in asfalt dat wordt afgescheiden van het autoverkeer door middel van greppels of boordstenen. Zo kunnen fietsers in de toekomst veiliger en comfortabeler fietsen. De bushaltes ‘Lebbeke Lange Minnestraat’ worden aan beide zijden van de rijweg ingericht volgens de hedendaagse noden van het openbaar vervoer. Hij vervangt ook de huidige betonplaten van de rijweg door een nieuwe rijweg in asfalt. Dit zal een vermindering van het geluid door de voorbijrijdende auto’s met zich meebrengen. Tot slot worden de verkeerslichten van het kruispunt volledig vernieuwd door modernere verkeerslichten.

Nutswerken van 7 maart tot eind april
Voor het Agentschap Wegen en Verkeer de weginfrastructuur vernieuwt, verplaatsen en vernieuwen de nutsbedrijven hun leidingen voor onder andere telecom, elektriciteit en gas. De nutsleidingen bevinden zich onder het voetpad waardoor de nutsbedrijven aan beide zijden van de rijweg de voetpaden opbreken over een zone van 200 meter. Dit gebeurt zijde per zijde waarbij de aannemer telkens de rijstrook moet innemen naast het voetpad waaraan wordt gewerkt. Deze voorbereidende werken gebeuren van 7 maart tot begin april. Tijdens deze periode kunnen fietsers steeds via een corridor naast de werfzone fietsen en kan het autoverkeer door middel van tijdelijke verkeerslichten langs de werfzone rijden. Verkeer van de Brusselsesteenweg naar de zijstraten is steeds mogelijk. Het verkeer van de Korte Minnestraat en de Lange Minnestraat naar de Brusselsesteenweg volgt een omleiding. Nadien zorgen de nutsbedrijven tussen begin en eind april nog voor de huisaansluitingen op de nieuwe riolering. Tijdens deze werken is er enkel lokale hinder voor voetgangers, maar geen hinder voor het wegverkeer. Voor de werken vanaf mei wordt de aanpak nog uitgewerkt en zal later gecommuniceerd worden over de impact.

Vernieuwing tussen Lindelaan en Rijksweg 
In juni 2022 vernieuwt  AWV gelijktijdig met de werken aan het kruispunt met de Korte Minnestraat en Lange Minnestraat de Dendermondsesteenweg tussen de Lindelaan en de Rijksweg. In deze zone worden lokale verzakkingen in het fietspad hersteld, worden de riooldeksels in de rijweg aangepakt en vernieuwt de aannemer de onder- en toplaag van de rijweg in asfalt. Deze werken duren drie weken. 

N8 Veurne - Alveringem, termijn onbepaald (fase 1)

Door werken op/langs de N8 te Veurne en Alveringem moet het verkeer op versmalde rijstroken (2x1, in beide richtingen).

Meer info: https://www.wegenenverkeer.be/werken/herinrichting-ieperse-steenweg-veurne

Antwerpen (Deurne), N120/N130

6/03/2024
Door wegenwerken op het kruispunt N120 Bisschoppenhoflaan / N130 Merksemsesteenweg te Antwerpen (Deurne) is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk van 8 april tot half september 2024.
Er wordt gewerkt in 4 fasen, telkens met andere hinder, zowel voor verkeer op de N120 Bisschoppenhoflaan dat rechtdoor rijdt, als voor verkeer dat de aansluiting van en naar de N130 wenst te maken.

  • Fase 1: van 8 april tot eind mei: er wordt gewerkt aan de noordwestelijke hoek van het kruispunt. De N130 is afgesloten voor vrachtverkeer. Op de N120 moet het doorgaand verkeer richting Antwerpen op 1 rijstrookbreedte  rijden. Gelieve overdag rekening te houden met een beperkte breedte van 3,2 m. Voor verkeer richting Wijnegem is er geen hinder. De middenberm van de N120 wordt doorgetrokken over het kruispunt zodat linksafslaan niet mogelijk is.
  • Fase 2: van eind mei tot half juni: er wordt gewerkt aan de middenberm van de N120. Zowel richting Antwerpen als richting Wijnegem moet het verkeer over 1 rijstrook rijden. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte. De exacte breedtebeperking overdag wordt later meegedeeld. De verbinding met de N130 is weer beschikbaar, maar blijft enkel mogelijk volgens rechts-in/rechts-uit omdat de middenberm van de N120 nog steeds dicht blijft.
  • Fase 3: van half juni tot aan het zomers bouwverlof (half juli): er wordt gewerkt aan de zuidkant van het kruispunt, richting Wijnegem moet het verkeer over 1 rijstrook. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte. Richting Antwerpen is er geen hinder.  Verbinding met de N130 blijft open, maar blijft rechts-in/rechts-uit, omdat ook in fase 3 de middenberm van de N120 nog steeds doorgetrokken is over het kruispunt.
  • Fase 4: na het zomers bouwverlof (eind juli) tot eind augustus: er wordt gewerkt aan de noordoostelijke hoek van het kruispunt. De N130 wordt enkelrichting voor verkeer naar de N120 Bisschoppenhoflaan toe. Verkeer richting Merksem moet een omleiding volgen. Richting Antwerpen moet het verkeer over 1 rijstrook, richting Wijnegem is er geen hinder meer. Ook is het kruispunt weer open voor linksafslaand verkeer.
  • De finale asfalterings- en markeringswerken zullen in twee weekends na de werken worden uitgevoerd. Telkens één helft van het kruispunt zal worden afgesloten voor alle verkeer. Door de werken in het weekend uit te voeren is de impact op het UV beperkt.

In de rijrichting waarbij het verkeer over 1 rijstrook moet, geldt overdag een breedtebeperking waarbij de bakens niet mogen verplaatst worden. 's Nachts, wanneer ook breder UV mag rijden, is het wel toegelaten om de bakens tijdelijk te verplaatsen om meer doorgangsbreedte te creëren, op uitdrukkelijke voorwaarde dat de bakens ONMIDDELLIJK na doorgang van het transport weer op de originele plaats worden TERUGGEZET. Gelieve hiervoor extra personeel te voorzien.

Uitzonderlijk vervoer dat normaal via N130 en Merksemsesteenweg (ventweg) naar de industriezone rond de Belcrownlaan rijdt, mag de N120 Bisschoppenhoflaan blijven volgen om dan via Keesinglaan de industriezone in te rijden.

Meer informatie (kaartjes, updates, fasering, ...): Heraanleg kruispunt Bisschoppenhoflaan met Merksemsesteenweg en Lakborslei

Ninove N8 - N255

Reiswegen voor het uitzonderlijk vervoer
De onderstaande reisweg dient door de gebruiker voor het vertrek van het transport verkend te worden.
(Elke aanpassing dient bij het Team zwaar vervoer aangevraagd te worden)
Deze opmerking dient bij de vergunning gevoegd te worden.

Ninove : Bijkomende beperkingen op 26/2 en 27/2 2021
Vanaf 26/02 wordt bijkomende signalisatie geplaatst voor een wielerwedstrijd op het grondgebied Ninove, met name op de N8 tussen Centrumlaan en N255 en de N255 zelf. UV zal niet mogelijk zijn
Deze situatie duurt tot en met 27/2 2021.

Berlaar/Lier, N10 (3e UPDATE)

15/08/2022 (UPDATE: 6/03/2024)
Door wegenwerken op de N10 tussen kruispunt Sander De Vosstraat in Lier en kruispunt Houwstraat in Berlaar is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk vanaf ten vroegste half september 2022. De werf wordt opgesplitst in 3 zones, met telkens verschillende verkeersmaatregelen.

  • Zone 1 loopt van kruispunt Sander De Vosstraat tot kruispunt Gangelberg/Steenbeek. 
  • Zone 2 loopt van kruispunt Gangelberg/Steenbeek tot kruispunt Sint-Rumoldusstraat. 
  • Zone 3 loopt van kruispunt Sint-Rumoldusstraat tot kruispunt Houwstraat.

De werken zijn opgedeeld in fasen.

Door het slechte weer en de vele regen zal de definitieve wegopbouw pas later kunnen starten en zal de N10 tot het zomers bouwverlof 2024 in zones 2 en 3 voor alle verkeer afgesloten zijn tussen kruispunt Steenbeek/Gangelberg en kruispunt Houwstraat. Alle verkeer dient dan de omleiding via Steenbeek - Berlaarbaan - Houwstraat te volgen, in beide rijrichtingen.

In de zone 1 starten vanaf begin/half mei de effectieve wegeniswerken die vermoedelijk zullen duren tot het zomers bouwverlof 2024. Verkeer van Aarschot naar Lier blijft mogelijk, verkeer van Lier naar Aarschot zal worden omgeleid via R16 - N108 - N14 (let op: hoogtebeperking onder spoorbrug in Duffel) - R6 - N15 tot rotonde met N10. Deze omleiding is niet geschikt voor gebruikers van de netwerken klasse 90 en 120. Indien u deze reisweg wenst te gebruiken (als aanvulling op een netwerk- dan wel een reiswegvergunning), moet u hiervoor een aparte aanvraag voor een reiswegvergunning indienen.

Meer info (actuele hinder, timing, kaarten, ...): Aarschotsebaan in Berlaar krijgt nieuwe fietspaden

Ninove, N8

Vanaf januari 2021 is het verkeer onderbroken van Voorde tot Ninove en dit in de richting van Brussel.
Verkeer richting Brakel kan nog door maar maximale breedte zal nog meegedeeld worden.
Vanaf juni 2021 is het verkeer onderbroken in beide richtingen.
Deze situatie zal vermoedelijk aanhouden tot eind 2022.

Heist-op-den-Berg, N10

16/2/2024
Door voorbereidende werken en nutswerken op het kruispunt van de N10 met Schrieksesteenweg en Pijpelstraat te Heist-op-den-Berg, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk van 26 februari tot ongeveer eind september 2024. Verkeer blijft mogelijk in beide richtingen, maar dat wordt geregeld d.m.v. tijdelijke verkeerslichten. Gelieve rekening te houden met een eventuele breedtebeperking.

Vanaf september/oktober 2024 starten dan de hoofdwerken om het kruispunt om te vormen tot een rotonde (met een doorsteek door het middeneiland, net zoals bij de andere rotondes op de N10 aan Lostraat en Broekmansstraat). Deze werken zullen duren tot de zomer van 2025. Verkeer van Aarschot naar Lier kan langs de werfzone blijven passeren. Verkeer van Lier naar Aarschot zal een omleiding moeten volgen. Welke breedte er beschikbaar blijft naast de werfzone en hoe die omleiding er exact gaat uitzien, dient nog praktisch te worden bekeken. Meer info hierover volgt later.

Dendermonde, N47

Het Agentschap Wegen en Verkeer, Stad Dendermonde en Aquafin slaan de handen in elkaar om de Zeelsebaan (N47) en Steenweg van Grembergen heraan te leggen met comfortabele voet- en fietspaden, een vernieuwde rijweg en met meer groen. Onder de weg komt een gescheiden rioleringsstelsel. Vanaf maandag 14 september start de heraanleg van de Zeelsebaan. Tijdens deze werken is de volledige zone tussen Kleinzand en Grootzand op de N47 afgesloten in beide rijrichtingen voor alle verkeer. Als de weersomstandigheden goed zijn en alles vlot verloopt, zullen de werken eind 2021 klaar zijn.

De omleiding is niet geschikt voor uitzonderlijk vervoer.

Zeveneken (Lochristi), N70

08/09/2020
Op maandag 14 september start het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) met de grondige heraanleg van de N70 in Zeveneken. Samen met Aquafin, de stad Lokeren en de gemeente Lochristi zorgt AWV voor een veiligere en aangenamere dorpskern met meer groen en comfortabele fiets- en voetpaden. De werken worden in vier fases aangepakt. Vanaf 28 september gaat de N70 volledig dicht en moet het verkeer omrijden. Bij een vlot verloop eindigen de werken in het voorjaar van 2022.

Antwerpen, Malagastraat/Vosseschijnstraat

12/2/2024
Door werken van het Havenbedrijf in de Malagastraat, Hamburgstraat, Vosseschijnstraat, Haïfastraat, Rangoonstraat en Bremenstraat in Antwerpen is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen moeilijk of tijdelijk onmogelijk, van 6 mei tot half november 2024.

FASE PERIODE WERKEN
A 6 mei - 12 juli aanleg wegenis en fietspad Malagastraat west
B 5 augustus - 22 september aanleg wegenis en fietspad Malagastraat oost
C1 17 juni - 14 juli aanleg wegenis Vosseschijnstraat en Malagastraat
C1+ weekend 6-7 of 13-14 juli toplaagvernieuwing stuk Vosseschijnstraat
C2 5 augustus - 1 september aanleg wegenis Malagastraat tot Noorderlaan
D 23 september - 15 november aanleg wadi en inritten Malagastraat
E 23 september - 18 oktober aanleg fietspad Hamburgstraat
F 1 of 2 weekends in oktober toplaagvernieuwing Hamburgstraat, Haïfastraat, Rangoonstraat en Bremenstraat

Voor lokaal verkeer is er ter hoogte van de werf steeds verkeer mogelijk in minimaal één richting. De beschikbare breedte is 4,5 m. De impact voor doorgaand verkeer op de Vosseschijnstraat wordt later gecommuniceerd. Bij de weekendwerken in juli zal de rijbaan wellicht volledig afgesloten worden.

Gent, Meulestedebrug

Met onmiddellijke ingang is het uitzonderlijk vervoer op de Meulestedebrug te Gent verboden.

Mechelen, N16a (Battelsesteenweg) (UPDATE)

29/1/2024 (UPDATE: 6/2/2024)
Door nutswerken langs de Battelsesteenweg te Mechelen is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk vanaf 13 maart tot en met 24 mei 2024.

Fase 1 en 2 van de werken starten reeds op 12 februari, maar veroorzaken geen hinder voor het UV op de Battelsesteenweg. Tijdens fase 3 (vanaf 13 maart) wordt er gewerkt tussen Karperstraat en Hogeweg, telkens in een zone van ca. 150 m, waarbij de rijbaan aan de kant van de werken wordt ingenomen, o.a. voor grondopslag. De bakens die werfzone afbakenen mogen nooit verplaatst worden. Verkeer kan de werfzone beurtelings passeren d.m.v. verkeerslichten. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte.
Op de parkeerzone aan de andere kant van de rijbaan wordt een parkeerverbod ingesteld, zodat er mogelijk wat meer breedte beschikbaar is (als er geen boom of plantvak in de weg ligt). Bij de werfzone tussen Karperstraat en Boetestraat is de rijbaan te smal om breed UV toe te laten (max. breedte = 3 m).

Alternatieve reisweg voor uitzonderlijke voertuigen van categorie 2, 3 en 4 met een maximale hoogte van 4,50 m en een maximale massa van 90 ton: vanaf kruispunt R12/Battelsesteenweg naar de N16: R12 Kon. Astridlaan - Van Benedenlaan - Schuttersvest - H. Speecqvest - N26 - B101 Tangent (Margaretatunnel) - N1 Mechelen - B101 (tunnel Zemstbaan overschrijden in de as tussen de 2 rijstroken, dit is op de stippellijn)* - N109 Bedrijvenlaan - Egide Walschaertsstraat - spoorbrug overschrijden in de as van de rijweg* - Uilmolenweg - Baroniestraat - tot kruispunt met N16. Deze reisweg is enkel geldig heen wegens het enkelrichtingsverkeer op de R12 te Mechelen. Voor de andere rijrichting moet u zelf op zoek naar een alternatieve reisweg. Ook bij UV met hoogte > 4,50 m en/of totale massa > 90 ton. De reisweg in tegenzin over de R12 wordt niet toegelaten (met uitzondering van het stuk tussen Battelsesteenweg en McDonalds, waar UV nu in tegenzin mag rijden).

Gelieve tijdig te gaan verkennen en indien nodig een andere reisweg voor te stellen. Voor andere reiswegen (bijvoorbeeld via N16 en/of R6) is mogelijk bijkomend advies vereist, dus gelieve rekening te houden met een langere doorlooptermijn van uw aanvraag. 

Meer informatie (updates, datums, ...): https://www.mechelen.be/battelsesteenweg-en-hogeweg-nutswerken

Wijnegem, N112 en Stokerijstraat

4/1/2024
Vanaf maandag 15 januari 2024 wordt de "banaanbrug" over het Albertkanaal voor alle verkeer afgesloten. De brug wordt gesloopt vanaf vrijdagnacht 19 januari tot woensdag 24 januari 2024. Tot mei 2024 (ingebruikname nieuwe wegbrug) is er op die plaats geen mogelijkheid om het Albertkanaal over te steken.

Vanaf eind januari tot de zomer van 2025 worden de Stokerijstraat tussen Oud Strijderslaan en watertoren en de N112 Turnhoutsebaan tussen watertoren en Zwanebeek voor alle verkeer afgesloten voor rioleringswerken, aanleg drinkwaterleidingen, funderingswerken en bouw nieuwe fietsbrug. Verkeer +3,5 ton vanuit de Stokerijstraat richting N12 zal de omleiding door Wommelgem via Eenhoornstraat - Oelegemsteenweg - Uilenbaan - Ternesselei* - Draaiboomstraat* - R11 - N12 moeten volgen. Deze omleiding mag niet zomaar gevolgd worden. Voor elk gebruik van de omleiding moet een nieuwe aanvraag UV ingediend worden. Let op: omdat dit gemeentewegen zijn, is hiervoor de schriftelijke toestemming vereist van de gemeente Wommelgem. Bovendien is er nog een probleem met de brug over het Groot Schijn op de grens Wijnegem/Wommelgem (overgang Stokerijstraat naar Eenhoornstraat): omdat de beheerder niet gekend is, kan voor deze brug geen advies gevraagd worden. Dit wordt verder onderzocht in samenspraak met beide gemeenten. Meer info later.

Meer info over de werken: De Vlaamse Waterweg - brug Wijnegem

* In de Ternesselei en Draaiboomstraat in Wommelgem worden in het voorjaar van 2024 tegelijkertijd nutswerken en wegenwerken uitgevoerd. Doorgang blijft mogelijk.

Antwerpen, N129 (UPDATE)

10/10/2023 (UPDATE: 20/10/2023)
Door wegenwerken op de Schijnpoortweg in Antwerpen, ter hoogte van het Sportpaleis, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk van 15 januari tot half februari 2024.

Van 15 tot 26 januari 2024 zijn er werken in de middenberm, waardoor er aan de oversteekplaats in elke rijrichting maar 1 rijstrook beschikbaar is. Gelieve rekening te houden met deze breedtebeperking.
Aansluitend, van 29 januari tot 14 februari 2024 wordt de middenberm tussen Schijnpoortweg en Raoul Grégoirplein hersteld. Er zal dan maar 1 rijstrook beschikbaar zijn richting noorden (= richting haven). Richting zuiden (= richting Bisschoppenhoflaan) is er na 26 januari geen hinder meer.

Omleiding voor uitzonderlijke voertuigen van categorie 2, 3 en 4, tussen kruispunt N120 Bisschoppenhoflaan/N129 Schijnpoortweg en kruispunt N180 Noorderlaan/N129 Groenendaallaan die normaal via Schijnpoortweg, Theunisbrug, Minister Delbekelaan, Groenendaallaan rijden (geldig heen en terug):
N120 Schijnpoortweg - R10 Slachthuislaan - IJzerlaan - N180 Noorderlaan (brug over Albertkanaal overschrijden in de as van de rijbaan, voor massa > 90 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) tot kruispunt met Groenendaallaan.

Hoboken (Antwerpen), Adolf Greinerstraat (UPDATE)

19/9/2023 (UPDATE: 30/11/2023)
UPDATE: De werken in de Schroeilaan in Hoboken (Antwerpen) zijn afgerond met uitzondering van nachtelijke asfalteringswerken in de nacht van 4 of 5 december 2023 (voor zover het weer het toelaat). Er is die nacht geen doorgang mogelijk. Gelieve hiermee rekening te houden in uw planning.

Door wegenwerken in de Adolf Greinerstraat in Hoboken (Antwerpen) is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen onmogelijk vanaf 6 november 2023 tot midden september 2024. Er wordt gestart aan het kruispunt met de Kapelstraat en de werf schuift op naar het zuiden. Vanaf 6 november zijn de bestemmingen in de industriezone in Hoboken (bijv. Smulders, Fabricom, e.a.) enkel bereikbaar via de noordelijke route: vanaf N148 Kolonel Silvertopstraat - Emiel Vloorsstraat - Herenpolderbrug - Schroeilaan - Harold Roscherstraat - Boombekelaan - Maccabilaan - Leo Bosschaertlaan. Deze omleiding is enkel toegelaten voor uitzonderlijke voertuigen met een massa die voldoet aan de bepalingen van het technisch reglement. Voor zwaar uitzonderlijk vervoer moet een nieuwe aanvraag ingediend worden, zodat de overschrijding van de Herenpolderbrug kan nagekeken worden. Indien nodig wordt er dan bijkomend advies gevraagd bij Infrabel. Gelieve rekening te houden met langere behandelingstermijnen vanwege de adviesvraag bij Infrabel.

Antwerpen/Zwijndrecht, E17/R1/E34 (Oosterweel) (UPDATE 25/10)

21/4/2023 (UPDATE: 25/10/2023)
Door grote verkeersomzettingen in de weekends van 27/10, 17/11, 24/11 en 15/12 is er hinder mogelijk op de autosnelwegen R1, E34 en E17.

In het weekend van 27 oktober wordt de verbinding van R1 naar A11/E34 doorheen het nieuwe knooppunt Sint-Anna opengesteld. Hiervoor wordt op vrijdagavond vanaf 21 u het verkeer van R1 naar E34 op 1 rijstrook gezet. Op vrijdagavond vanaf 23 u wordt de autosnelweg E34 richting Antwerpen voor alle verkeer afgesloten ter hoogte van uitrit 8 "Waaslandhaven-Oost". Ook de oprit richting Antwerpen wordt afgesloten. De omleiding via N420 Parallelweg - E17 - keren via de keerbrug aan uitrit 16 "Kruibeke" - E17 richting Antwerpen is niet toegelaten voor UV. De afsluiting richting Antwerpen en de inname van 1 rijstrook richting E34 duurt tot zaterdagochtend 28 oktober om 6 u. Vanaf dat moment rijdt al het verkeer tussen E34 en R1 in beide rijrichtingen door het nieuwe knooppunt "Sint-Anna". Let wel: door werken aan de middenbermen, net voor en net achter het knooppunt, blijft gedurende ongeveer 4 weken (tot zaterdag 25/11) de breedte strikt beperkt tot 6 m, in beide rijrichtingen.
In dezelfde nacht wordt ook de nieuwe aansluiting tussen R1 (komende van E34) naar E17 op de definitieve rijbaan gezet. Let op: op deze aansluiting blijven pechstrook en een deel van de rechterrijstrook nog enkele maanden afgesloten voor de plaatsing van geluidswanden. Een doorgangsbreedte van 4,50 m zou beschikbaar zijn.
Hierdoor kan een deel van de Parallelweg-Zuid naar zijn definitieve tracé opschuiven. Om de nodige aansluitingen tussen het nieuwe en het oude tracé te kunnen maken, is de Parallelweg-Zuid tussen Pastoor Coplaan en P&R-gebouw Linkeroever voor alle verkeer afgesloten van zaterdag 28 oktober om 6 u tot zondag 29 oktober om 6 u. In de eerste weken zal er op dit nieuwe tracé in elke rijrichting maar 1 rijstrookbreedte beschikbaar zijn.

In het weekend van 17 november, vermoedelijk pas op 18 november wordt de nieuwe oprit "Linkeroever" richting Kennedytunnel opengesteld. Deze is te bereiken via de N420 Parallelweg-Zuid, vanaf het P&R-gebouw Linkeroever richting Zwijndrecht. Vanaf dat weekend worden de breedtebeperkingen op het nieuwe stuk van de Parallelweg opgeheven. De afrit "Linkeroever" blijft nog even op de huidige plaats liggen en zal vanaf maart 2024 ook aansluiten op de Parallelweg-Zuid. In het weekend van 17 november wordt er geen grote hinder verwacht op de autosnelwegen.

In het weekend van 24 november, in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 november worden de tijdelijke markeringen ter hoogte van de oude doorsteken en de nieuwe middenbermen (voor en achter het knooppunt "Sint-Anna" weggehaald. Tijdens de werken zijn breedtebeperkingen van kracht. 

In het weekend van 15 december wordt dan de keerbrug bij uitrit 16 "Kruibeke" weggehaald. Door het openstellen van de nieuwe oprit "Linkeroever" is de keerbrug niet meer nodig. Hiervoor wordt de autosnelweg E17 ter hoogte van het complex Kruibeke in beide rijrichtingen afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid via uitrit en oprit. Doorgaand verkeer op de N419 van noord naar zuid (en vice versa) zal dan niet mogelijk zijn. Let op: in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december wordt de keerbrug al losgebout (niet dat de brug dan helemaal los ligt, maar ze halen de spanning van de bouten, zodat ze de volgende nacht (bij het uithijsen) makkelijker kan gedemonteerd worden). Om dit losbouten veilig te kunnen uitvoeren, zullen op de E17 tijdelijk een of meerdere rijstroken worden ingenomen. Gelieve rekening te houden met beperkte breedte in de nacht van donderdag 14 op vrijdag 15 december.

Meer informatie: https://www.oosterweelverbinding.be/nieuws/nieuwe-snelwegen-linkeroever-en-zwijndrecht-bijna-klaar

<einde update>

Nieuwe situatie sinds 4 juni 2023

Verkeer tussen de Kennedytunnel en E17 Zwijndrecht rijdt in beide rijrichtingen over de nieuwe wegenis.

Verkeer vanaf A11/E34 richting Kennedytunnel rijdt over de nieuwe fly-over (berekend voor 180 ton) in de rechterrijstrook aan normale snelheid, samen met ander (normaal) verkeer in de andere rijstrook. De hoogtebeperking tot 4,70 m voor verkeer van A11/E34 naar R1 Kennedytunnel vervalt. UV met hoogte tot 4,90 m (= maximale hoogte in de Kennedytunnel) moet dan niet meer rondrijden via het onderliggend wegennet en kan de autosnelweg blijven volgen.

De 2 uitritten na het uitrijden van de Kennedytunnel werden samengevoegd tot 1 uitrit, met halverwege een splitsing: links aanhouden om rechtstreeks naar A11/E34 te rijden en rechts aanhouden naar uitrit 6 "Linkeroever" naar Blancefloerlaan. Door dit nieuwe tracé vervalt ook de aslastbeperking en de hoogtebeperking (tot 4,70 m) voor verkeer vanuit R1 Kennedytunnel naar de E34. Uiteraard blijft de hoogtebeperking in de Kennedytunnel nog wel van toepassing.

Verkeer vanaf E17 naar A11/E34 rijdt over de nieuwe fly-over. Tot nader order blijft de linkerrijstrook afgesloten voor het verkeer.

Wat niet meer beschikbaar is, zijn de noordelijke omleidingsweg en de Charles De Costerlaan, en ook oprit R1 “Linkeroever” vanaf Blancefloerlaan is afgesloten voor alle verkeer.

Lokaal verkeer vanuit Temse, Kruibeke, Burcht of Antwerpen-Linkeroever (evenals UV dat tot begin juni niet via de spoorbrug rechtstreeks naar E34 kan rijden), kan via Blancefloerlaan richting Zwijndrecht rijden, en direct na de brug over R1 (aan het P&R-gebouw) rechtsaf naar de N420 Parallelweg rijden om dan via de Parallelweg-Noord naar de kluifrotonde aan complex Waaslandhaven-Oost van de E34. Vanaf de kluifrotonde kan dan de E34 in alle richtingen opgereden worden. De bruggen van de kluifrotonde over de E34 zijn ontworpen voor 240 ton, overschrijding in de as van de brug.

Lokaal verkeer richting Antwerpen kan de E34 richting Antwerpen oprijden en via de nieuwe infrastructuur naar de Kennedytunnel. (LET OP: de aangeduide omleiding richting Kennedytunnel voor gewoon verkeer gaat via Parallelweg-Zuid, E17 en de keerbrug aan afrit Kruibeke, maar deze omleiding is niet toegelaten voor UV).

Verkeer vanaf de A11/E34 naar Antwerpen-Linkeroever, naar Burcht en verder richting Kruibeke en Temse moet de A11/E34 verlaten aan complex 8 “Waaslandhaven-Oost”, direct 1e uitrit op kluifrotonde en vervolgens N420 Parallelweg-Noord tot onder brug Blancefloerlaan door, rond het P&R-gebouw rijden om in te voegen op de Blancefloerlaan richting Antwerpen en de reisweg verder te zetten. Idem voor de terugweg.

De brug in Blancefloerlaan over R1 en Parallelweg bestaat uit drie aparte bruggen (1 voor elke rijrichting en een trambrug). Beide wegbruggen hebben een brugklasse 120/15. Dat wil zeggen dat we elk UV met een totale massa tot 120 ton en een aslast tot 15 ton zonder bijkomend advies over de brug kunnen laten rijden. Voor een totale massa > 120 ton is er een manueel nazicht van de voertuigfiche nodig en kunnen we ons beroepen op eerdere positieve adviezen om te oordelen of een bijkomend advies nodig is of niet. Omdat er voor de “oude” reisweg via Charles De Costerlaan geen gewichtsbeperking geldt, dient u voor de “nieuwe” reisweg via Blancefloerlaan wel rekening te houden met extra behandelingstijd van uw aanvraag indien er bijkomend advies moet worden gevraagd.

Meer informatie: https://www.oosterweelverbinding.be/ingebruikname-antwerpen-west-bereikbaarheid-linkeroever-wijzigt

Toekomst

In maart 2024 wordt de nieuwe aansluiting vanaf R1 Kennedytunnel naar E34 opengesteld, samen met de nieuwe uitrit “Linkeroever” naar de Parallelweg-Zuid. Op dat moment wordt ook de oude afrit “Linkeroever” naar de Blancefloerlaan uit dienst genomen. Lokaal verkeer naar Antwerpen-Linkeroever neemt dan de nieuwe afrit en kan langs de Parallelweg en de lus rond het P&R-gebouw weer opnieuw aansluiten op de Blancefloerlaan.

De exacte hinder voorafgaand en tijdens de komende verkeersomzettingen zal tijdig gecommuniceerd worden.

Antwerpen, N101 (Lillo-Ineos)

20/10/2023
Door werken op de Scheldelaan in Antwerpen, ten noorden van het complex R2, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk van eind oktober/begin november 2023 tot oktober 2024. Elia legt een nieuwe hoogspanningskabel tussen Lillo en Ineos. Deze komt onder de westelijke rijbaan (richting zuid) van de Scheldelaan te liggen. De westelijke rijbaan wordt werfzone en al het verkeer wordt in beide rijrichtingen over de oostelijke rijbaan geleid. Verkeer kan in beide rijrichtingen blijven rijden. Er komt geen fysieke scheiding van de rijrichtingen. 

De hinder situeert zich tussen kmp 14,9 (witte molen) en kmp 12,2 (ingang Ineos). Op het complex R2 blijven alle bewegingen mogelijk. Om geen hinder te veroorzaken voor het tegenliggend verkeer (dat niet zomaar kan uitwijken) wordt overdag en gedurende een deel van de nacht de breedte van het UV beperkt tot 3,50 m.

UV met breedte > 3,50 m mag de zone op de Scheldelaan enkel passeren tussen 23 u en 5 u (om geen hinder te veroorzaken bij het woon-werk-verkeer voor en na de shiftwissels in de haven), gelieve wel rekening te houden met beperkte breedte aan de doorsteken van de middenberm aan begin en einde van de werf. Indien doorgang niet mogelijk is, moet een omleiding gevolgd worden, zie bijlage.

Meer info over en alternatieve reiswegen voor wegenwerken in het havengebied Antwerpen: 20240118_Hinder_HavenAntwerpen_winter2024_v3.pdf

Antwerpen, N101 (@ Total)

20/10/2023
Door de werken aan de Boudewijnbrug is de Meestoofbrug de enige brug om met vrachtverkeer (+3,5 ton) de Boudewijnsluis te kunnen passeren. Als de Meestoofbrug open staat voor het scheepvaartverkeer, kan vrachtverkeer de Boudewijnsluis niet passeren. Auto’s en lichte vracht (max. 3,5 ton) en fietsers kunnen de sluis dan passeren via de sluisdeur.

Daarom werd er voor het (gewone) vrachtverkeer een wachtzone gemaakt op de rechterrijstrook van de Scheldelaan richting noord t.h.v. Total. Gewoon verkeer (max. 3,5 ton) en Lijnbussen kunnen over de linkerrijstrook de wachtzone voorbij rijden. Door een lage barrier tussen de linker- en rechterrijstrook is er geen doorgang voor breed UV richting noord. Breed UV kan de wachtzone in tegenzin van het verkeer voorbijrijden via een doorsteek door de middenberm aan kmp 21,2 tot de doorsteek net voorbij de wachtrij aan kmp 20,5.

Ter info: bij geopende Van Cauwelaertbrug en/of Meestoofbrug zal UV altijd moeten wachten tot de bruggen weer beschikbaar zijn voor het wegverkeer. De bruggen aan de dokkant (respectievelijk Kruisschansbrug en Boudewijnbrug) zijn niet geschikt voor zwaar UV.

Meer info over en alternatieve reiswegen voor wegenwerken in het havengebied Antwerpen: 20240118_Hinder_HavenAntwerpen_winter2024_v3.pdf

 

Hove/Edegem/Mortsel, N1

12/10/2023
Door wegenwerken op de N1 tussen kruispunt Buizegemlei/JF Ghellynckstraat in Edegem/Hove en kruispunt Molenstraat in Mortsel, is de doorgang van uitzonderlijke voertuigen moeilijk tot onmogelijk van 2 oktober 2023 tot de zomer van 2024.

Er wordt voornamelijk gewerkt aan de fietspaden, maar er zullen ook aanpassingen gebeuren op twee kruispunten. Er wordt gewerkt in 8 verschillende fases. In de zone waarin gewerkt wordt zijn de parkeerstrook en de rechterrijstrook niet beschikbaar. Doorgang blijft mogelijk op de linkerrijstrook. Gelieve rekening te houden met breedtebeperkingen. Bredere transporten mogen tijdens de nacht over een zo kort mogelijke afstand in tegenzin van het normale verkeer de werfzone passeren. Voorzie voldoende begeleidingsvoertuigen voor deze manoeuvres!

Meer informatie (fasering, updates, ...): Vernieuwing fietspaden langs Mechelsesteenweg

Wechelderzande (Lille) / Oostmalle, N153 (UPDATE)

04/04/2023 (UPDATE: 11/10/2023)
Door rioleringswerken op de N153 in Wechelderzande (Lille) en Oostmalle, tussen kruispunt Blommerschotsebaan (in Wechelderzande) en kruispunt Pater Hensstraat (in Oostmalle), is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen onmogelijk van 5 juni tot en met eind april 2024. De lokale omleidingen zijn niet geschikt voor uitzonderlijke voertuigen.

Omleiding voor uitzonderlijke voertuigen van categorie 2, 3 en 4 met een maximale hoogte van 4,70 m (en enkel voor de terugweg een maximale massa van 90 ton): vanaf N153 Wechelderzande - oprit E34 - E34 Zoersel - uitrit 20 (voor de terugweg: brug over E34 overschrijden in de as van de rijstrook, voor massa > 60 ton: max 5 km/u zonder remmen, uitzonderlijk voertuig alleen op de brug) - N14 Zoersel - ofwel N179 Westmalle tot aansluiting N12 richting Antwerpen - ofwel N14 Oostmalle tot aansluiting N12 richting Turnhout of verder op N14 richting Hoogstraten (geldig heen en terug - rekening houdend met de beperkingen in Zoersel).

Voor uitzonderlijke voertuigen met massa > 90 ton, die de omleiding in de andere rijrichting wensen te volgen, moet een volledig nieuwe aanvraag ingediend worden, zodat individueel nazicht kan gebeuren voor de brug in N14 over E34 te Zoersel.
Voor uitzonderlijke voertuigen met hoogte > 470 cm moet een andere omleiding gezocht worden.

Antwerpen, R10/N1 - UPDATE

4/4/2023 (UPDATE: 9/5/2023)
Door wegenwerken op het kruispunt R10 Binnensingel met de N1 Grotesteenweg in Antwerpen (Berchem), is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen op de R10 moeilijk van half april 2023 tot najaar 2024

Na augustus starten andere werken op en rond het kruispunt R10/N1. In juli en augustus 2024 wordt de westelijke brughelft (= rijrichting van Berchem naar Mortsel) gerenoveerd. De hoofdwerken zullen in totaliteit duren tot najaar 2024.
De communicatie voor UV zal worden aangepast, zodra er meer zicht is op de planning en fasering van de verschillende deelwerven.

Meer info (kaarten, updates, ...): Herinrichting Grotesteenweg ter hoogte van kruispunten met Binnensingel en Elisabethlaan

Antwerpen, R1 (uitrit Merksem)

19/02/2023
In het kader van de Oosterweelwerken is vanaf zondag 19 februari 2023 de uitrit Merksem op de R1 richting Gent afgesloten voor lange duur. Verkeer vanuit het noorden wordt vanaf dan omgeleid via complex Ekeren op de A12 en de Noorderlaan. Dat betekent dus dat je tijdig de juiste weg moet volgen om een uitrit eerder te nemen. Anders moet je op de R1 doorrijden tot uitrit Borgerhout en via N184 - R10 - N1 - Noorderlaan terugkeren naar de Groenendaallaan.
De uitrit blijft afgesloten tot het einde van de Oosterweelwerken in 2030. De opritten naar de R1 richting Nederland werden eerder al afgesloten. De op- en afritten van en naar het zuiden (Gent, Brussel, Luik, Eindhoven) blijven open.

Meer info: Oosterweelverbinding - Afrit Merksem uit Nederland sluit vanaf 19 februari

Puurs-Sint-Amands, N17

10/01/2023
Door de volledige heraanleg van de N17 in Puurs-Sint-Amands, tussen het kruispunt met Oppuursweg/Lippelodorp tot de rotonde Fok, is de doorgang voor uitzonderlijke voertuigen niet toegelaten van 6 maart 2023 tot begin mei 2025. Er is geen algemene omleiding beschikbaar voor uitzonderlijk vervoer. Het is raadzaam om nu reeds alternatieve reiswegen te gaan verkennen en voor te stellen, zodat we tijd hebben om de nodige adviezen voor de bruggen te vragen en alternatieve reiswegen uit te werken.

Meer info: Heraanleg Provincialeweg in Puurs-Sint-Amands

Mechelen, R12 (Olivetenvest - Guido Gezellelaan)

23/11/2022
Door de tijdelijke herinrichting van de R12 in Mechelen, wordt enkelrichtingsverkeer ingesteld op de R12. De Tangent kan voor bepaalde delen van de R12 een alternatief bieden (onder voorwaarden). Voor het stuk tussen kruispunt Battelsesteenweg en kruispunt N1 is er geen lokaal alternatief, en blijft het UV in beide rijrichtingen mogelijk, alleen als dit expliciet in de vergunning vermeld is. Hiervoor werd een specifieke nota geschreven, die bij de vergunning moet bijgevoegd worden om, in tegenstelling tot de lokale beperkingen, wel UV in beide rijrichtingen toe te laten, zowel voor reiswegvergunningen als voor netwerkvergunningen.

Nota: 20221123_Mechelen_R12.pdf

Mechelen, N16a

Vanaf vrijdag 8 januari 2021 gelden er op de N16a Battelsesteenweg in Mechelen volgende beperkingen:

  • het avondspitsuur is geldig van 15 tot 18 u (ipv 16 tot 18 u)
  • UV met breedte > 3 m is niet toegelaten tijdens de spitsuren (‘s morgens van 7 tot 9 u en ‘s avonds van 15 tot 18 u).
  • Battelsesteenweg is verboden voor UV met massa conform technisch reglement

Als alternatief zijn zowel de N16, tussen kruispunt N1/R12 en kruispunt Battelsesteenweg, als de verbinding tussen N16 en R6 toegelaten voor UV met massa conform technisch reglement, in beide rijrichtingen.
De aansluiting tussen R6 (komende van Mechelen) en N16 richting Willebroek is mogelijk niet geschikt voor grote lengte in combinatie met grote breedte. Voorafgaande verkenning is nodig.
Let op: bovenvermelde wegen zijn tot nader order niet toegelaten voor ZWAAR uitzonderlijk vervoer (massa niet-conform technisch reglement), tenzij anders vermeld in de reiswegvergunning.
Bij EBS is meer info opgevraagd i.v.m. de overschrijding van de 5 bruggen in de N16 door Zwaar UV. Zodra daarover meer nieuws is, zal dat via deze pagina gecommuniceerd worden.

In de nieuwe versie van de netwerken (publicatie eerstdaags) zijn deze beperkingen ook opgenomen.

 

Antwerpen/Beveren, meldingsplicht Havengebied Antwerpen

28/10/2020 (update: 09/11/2020)
Voor elk uitzonderlijk transport, met breedte > 3,50 m of waarvoor er signalisatie en/of weginfrastructuur moet verwijderd worden, dat plaatsvindt in het Havengebied Antwerpen (met uitzondering van de autosnelwegen (A12/R2/E34) en de gewestwegen (N180/N129/N101/N101a/centrale rijweg van Sint-Antoniusweg) moet het Havenbedrijf op voorhand op de hoogte worden gebracht via signalisatie@portofantwerp.com met gegevens over de route en de te verwijderen signalisatie of weginfrastructuur.

Indien er verkeerslichten of verlichtingspalen in het beheer van het Havenbedrijf Antwerpen verwijderd moeten worden moet dit minimaal 3 weken voor het transport besproken worden met het Havenbedrijf Antwerpen. Bij een latere melding kan het Havenbedrijf Antwerpen niet garanderen dat de verwijdering tijdig geregeld kan worden. Verlichtingspalen: elektriciteitsvoorzieningen@portofantwerp.com; Verkeerslichten: 0485/88 16 80 of 0474/98 49 80).

Het Havengebied Antwerpen bevindt zich zowel op de rechteroever van de Schelde (grondgebied Antwerpen) als op de linkeroever van de Schelde (Waaslandhaven, grondgebied Beveren). De afbakening is visueel voorgesteld op kaart: Afbakening Havengebied Antwerpen.pdf.

De autosnelwegen (A12, R2 en A11/E34/N49) en de gewestwegen (N180, N129, N101, N101a en de centrale rijweg van Sint-Antoniusweg) zijn vrijgesteld van de meldingsplicht.

Mechelen, N16 en R12

Door de "moeilijke" overschrijdingsvoorwaarden van 3 bruggen in Mechelen (Winketbrug in R12 over de Dijle, brug 37F in N16 over het kanaal Leuven-Dijle en Heffenbrug in N16 over de Zenne) werd door het Team Zwaar Vervoer aan EBS gevraagd wat de mogelijkheden zouden kunnen zijn voor UV op de brug samen met ander verkeer. Daardoor zou het aantal begeleidingsvoertuigen van 2 naar 1 kunnen teruggebracht worden voor kleinere UVs, voor kraanauto's, ... 
Deze communicatie werd ook overgemaakt aan de lokale politie Mechelen-Willebroek.

Brug 37F

Voor de brug 37F in N16 over het kanaal Leuven-Dijle werd reeds in 1978-1979 een brugklasse bepaald. Door een verkeerde inschatting van de capaciteit van de dwarsdragers, werden de rijrichtingen Mechelen en Willebroek verkeerdelijk omgewisseld. EBS heeft dus opnieuw de brugklasse bepaald.
Voor de rijrichting Mechelen is dit 900/150 in de as van de rechterrijstrook. Dit wil zeggen dat elk uitzonderlijk voertuig met een maximale massa van 90 ton en een maximale aslast van 15 ton zonder bijkomend advies over de brug mag rijden.
Voor de rijrichting Willebroek is dit 720/120 in de as van de rechterrijstrook. Dit wil zeggen dat elk uitzonderlijk voertuig met een maximale massa van 72 ton en een maximale aslast van 12 ton zonder bijkomend advies over de brug mag rijden.
Deze brugklasse is geldig met ander verkeer op de brug. Het UV zelf rijdt altijd aan lage snelheid (max 5 km/u) en in de eigen rijrichting zonder ander verkeer op de brug. In de andere rijrichting is ander verkeer toegelaten (op de 2 rijstroken), aan normale snelheid.

Voor UV met massa > 72 ton en/of aslast > 12 ton moet steeds op de rechterrijstrook richting Mechelen gereden worden; voor UV richting Mechelen is dit in de normale rijzin, voor UV richting Willebroek is dit in tegenzin van het normale verkeer. Wanneer er in tegenzin van het verkeer over de brug moet worden gereden, is ander verkeer op de brug niet toegelaten.

Alle vroegere adviezen, die werden verleend voor de rechterrijstrook richting Willebroek, blijven geldig voor de rechterrijstrook richting Mechelen.
Voorlopig worden geen nieuwe adviezen gevraagd voor de rijrichting Willebroek, als er een positief advies voor de rijrichting Mechelen bestaat.

Als UV volgens bovenstaande voorwaarden in de normale rijrichting en samen met ander verkeer op de brug mag rijden, dan volstaat 1 begeleidingsvoertuig om het achterliggend verkeer tegen te houden tijdens de overschrijding van de brug. Als zowel het tegemoetkomend als het achterliggend verkeer moet worden tegengehouden (ongeacht of al dan niet in tegenzin van het verkeer moet gereden worden), dan blijven minstens 2 begeleidingsvoertuigen verplicht.

Gebruikers van een vergunning met reisweg over brug 37F hoeven geen nieuwe vergunning aan te vragen. Let wel: de dwarse positie op de brug die vermeld staat in de reisweg moet vervangen worden door de bepalingen hierboven (rijrichting Willebroek wordt rijrichting Mechelen en omgekeerd; richting Willebroek zal in tegenzin van het verkeer moeten gereden worden, richting Mechelen mag in de normale rijrichting). In de nieuwe vergunningen zal de reisweg door het team Zwaar Vervoer worden verbeterd. Deze bepalingen zijn ook geldig voor de netwerkvergunningen waarin deze brug vermeld wordt. De netwerken zullen asap worden aangepast.

Winketbrug

De burgerlijke klasse van de Winketbrug is 1800/150 in de as van de brug, max 5 km/u en alleen op de brug. Elk uitzonderlijk voertuig met een maximale massa van 180 ton en een maximale aslast van 15 ton mag zonder bijkomend advies over de brug rijden. De positie op de brug en het feit dat het UV alleen op de brug moet rijden vereist dat zowel het achterliggend als het tegemoetkomend verkeer op de R12 moet gestopt worden tijdens de overschrijding van de brug. Dit was geldig voor elk transport met massa boven de 60 ton.

Samen met ander verkeer op de brug is de burgerlijke klasse 1200/150 in de as van de rijrichting. Concreet wil dit zeggen dat elk uitzonderlijk voertuig met een maximale massa van 120 ton en een maximale aslast van 15 ton samen met ander verkeer over de brug mag rijden. Het UV zelf rijdt altijd aan lage snelheid (max 5 km/u) en in de eigen rijrichting zonder ander verkeer op de brug. In de andere rijrichting is ander verkeer toegelaten (op de 2 rijstroken), aan normale snelheid. Voor deze transporten volstaat 1 begeleidingsvoertuig om het achterliggend verkeer tegen te houden.

Heffenbrug

De burgelijke klasse van de Heffenbrug is 1800/150 in de as van de rijweg, max 5 km/u en alleen op de brug. Elk uitzonderlijk voertuig met een maximale massa van 180 ton en een maximale aslast van 15 ton mag zonder bijkomend advies over de brug rijden. De positie op de brug en het feit dat het UV alleen op de brug moet rijden vereist dat zowel het achterliggend als het tegemoetkomend verkeer op de N16 moet gestopt worden tijdens de overschrijding van de brug. Dit was geldig voor elk transport met massa boven de 60 ton.

Samen met ander verkeer op de brug is de burgerlijke klasse 1200/150 in de as van de rijrichting, dit is in de as van de rijstrook, want er is 1 rijstrook per rijrichting. Concreet wil dit zeggen dat elk uitzonderlijk voertuig met een maximale massa van 120 ton en een maximale aslast van 15 ton samen met ander verkeer over de brug mag rijden. Het UV zelf rijdt altijd aan lage snelheid (max 5 km/u) en in de eigen rijrichting zonder ander verkeer op de brug. In de andere rijrichting is ander verkeer toegelaten (op de 2 rijstroken), aan normale snelheid. Voor deze transporten volstaat 1 begeleidingsvoertuig om het achterliggend verkeer tegen te houden.

Let op: als ook het tegemoetkomend verkeer op de N16 moet worden gestopt omwille van de breedte, dan blijven 2 begeleidingsvoertuigen verplicht bij de overschrijding van de brug.

Willebroek/Puurs, N16

Vanaf heden mag de zuidelijke brughelft van de brug in N16 over A12, rijrichting naar Willebroek (ter hoogte van afrit 7) niet meer overschreden worden met zwaar uitzonderlijk vervoer (d.i. UV met massa niet conform technisch reglement). De brug kan vermeden worden via: oprit A12 richting Brussel, uitrit 6, brug over A12 overschrijden in de as van de brughelft, oprit A12 richting Antwerpen. Dit geldt voor alle vergunningen op reisweg en voor alle netwerkvergunningen. Voor de noordelijke brughelft, rijrichting naar Puurs/Dendermonde, verandert er niets. Voor UV met massa conform technisch reglement verandert er ook niets.

Antwerpen/Kallo, R2 (tunnels)

Door de vele nachtelijke onderhoudswerken in de tunnels op de R2 in het havengebied in Antwerpen en Kallo (Tijsmanstunnel, Liefkenshoektunnel en Beverentunnel) is er veel hinder voor het uitzonderlijk vervoer.
Daarom wordt er op de dagen dat er in de één van deze tunnels wordt gewerkt een uitbreiding voorzien van de normale rijtijdvensters, zoals voorzien in artikel 30 van het KB van 2/6/2010. Het normale rijtijdvenster: van 21 u tot 6 u, wordt dan: van anderhalf uur voor de sluiting van de tunnel, maar niet vroeger dan 19 u tot 7 u, enkel geldig in het havengebied zoals aangeduid op de afbeelding in bijlage. Zo verliezen de uitzonderlijke transport geen dag oponthoud door de soms onaangekondigde sluiting van één van de tunnnels.

Voorbeeld 1: werken in Tijsmanstunnel vanaf 21 u, vertrek mogelijk vanaf 19.30 u.
Voorbeeld 2: werken in Liefkenshoektunnel vanaf 20.30 u, vertrek mogelijk vanaf 19 u.
Voorbeeld 3: werken in Beverentunnel vanaf 20 u, vertrek mogelijk vanaf 19 u (en niet vanaf 18.30 u).

Deze zone wordt op linkeroever begrensd door de N451 en de N49 (N49 is niet inbegrepen; Keetberglaan zit wel in de zone), op rechteroever door Oosterweelsteenweg, Royerssluis, Albertkanaal, Straatsburgbrug, Vosseschijnstraat, Oosterweelsteenweg, Noorderlaan (let op: tussen Groenendaallaan en Oosterweelsteenweg is de Noorderlaan niet inbegrepen in de zone met aangepaste rijtijden), R2 en A12 (wel inbegrepen vanaf R2 tot grens Zandvliet).

Buiten dit afgebakend gebied moeten de normale rijtijden zoals vermeld in artikel 30 van het KB van 02/06/2010 nageleefd worden. Wachten kan in het afgebakend gebied, op een plaats waar het andere verkeer niet gehinderd wordt.

Deze regeling is niet geldig voor onderhoudswerken in de Kennedytunnel in Antwerpen.

Een grotere kaart is beschikbaar op: http://wegenenverkeer.be/sites/awv/files/uitzonderlijkvervoer/Antwerpen_Kallo_R2_zone_uitbreiding_rijtijden.pdf

Antwerpen, De Lijn (bovenleidingen)

De dienst Bovenleiding van De Lijn Antwerpen vraagt een aanpassing van de richtlijnen voor uitzonderlijk vervoer dat over de trambedding rijdt in de Antwerpse agglomeratie. Deze vervangen de maatregelen in de nota in de reeds afgeleverde vergunningen. Bij de nieuwe vergunningen zal een aangepaste nota bijgevoegd worden.

  • Het faxnummer uit de nota is niet meer in gebruik. De Lijn Antwerpen is naast telefonisch ook via e-mail bereikbaar: bovenleiding.ant@delijn.be.
  • Door beperkte personeelsbezetting, zowel aan planningszijde als aan uitvoerende zijde, kan het organiseren van een begeleiding op 3 werkdagen niet gegarandeerd worden. De Lijn vraagt hiervoor een termijn van 15 werkdagen.
  • Uitzonderlijke transporten hoger dan 5,50 m kunnen nooit een trambedding volgen, kruisen is wel mogelijk.

Gelieve hiermee rekening te houden bij de verkenning van uw reisweg en bij de planning van uw transport.

Antwerpen, Scheldekaaien

Na overleg met de bevoegde instanties werd besloten om de “Scheldekaaien” te Antwerpen (tussen Ledeganckkaai en Orteliuskaai) gedeeltelijk vrij te geven voor het uitzonderlijk vervoer.

De voorwaarden voor gebruik zijn:
a) massa conform met Technisch Reglement ;
b) hoogte groter dan 4,80 m.

Transporten met een hoogte kleiner dan of gelijk aan 4,80 m mogen de Scheldekaaien niet volgen en beschikken over alternatieve reiswegen (o.a. via de Kennedytunnel).
Vanaf de Orteliuskaai kan de reisweg vervolgd worden via Tavernierkaai – Rijnkaai – Kattendijkbrug – Sloepenstraat – Mosselstraat – Siberiastraat – Straatsburgbrug – Groenendaallaan.

Deze reisweg zal de nieuwe route worden voor de transporten met een hoogte groter dan 4,80 m die niet via de Kennedytunnel (en de toekomstige Oosterweeltunnel) zullen kunnen uitgevoerd worden. De beperkingen in massa, lengte en breedte zullen opgeheven worden na de heraanleg van de Scheldekaaien, tot aan de Royerssluis.

De voorgestelde reiswegen zijn geldig heen-en-terug.
Gelieve hiermee rekening te houden bij uw nieuwe vergunningsaanvragen.

Belangrijk: In de vergunningen met hoogte groter dan 4,80 m met een reisweg via de Scheldekaaien, zal een alternatieve reisweg worden bijgevoegd voor wanneer de werkelijke hoogte tijdens het transport 4,80 m of minder bedraagt. In dat geval is het niet toegelaten om via de Scheldekaaien te rijden.