Overslaan en naar de inhoud gaan

Participatietraject

Participatietraject

Status

In Studie

Provincie

Weg

A12
N177

Tijdens een aantal mijlpalen in het onderzoek luisterden we naar de ideeën en suggesties van buurtbewoners en andere geïnteresseerde partners. We rolden een uitgebreid participatietraject uit. De deelnemers konden op verschillende momenten tijdens het onderzoek feedback geven.

Schema's doorlopen participatierondes

Ronde 1: participatie nog voor het onderzoek start

Nog voor het effectieve onderzoek startte, legde team A12 in januari en februari 2021 hun oor te luisteren bij delegaties van belangenverenigingen, bedrijven, middenveldorganisaties, scholen, enzovoort. Tijdens deze gesprekken werden bekommernissen, gevoeligheden en suggesties verzameld en vervolgens verwerkt in een doelstellingennota waarmee het ontwerpteam verder aan de slag ging.  

In februari en maart 2021 breidden we de participatie uit naar de ruime bevolking van de regio via een digitale bevraging. Meer dan 2.200 personen namen hieraan deel en het leverde dus een schat aan informatie op!

Ronde 2: aftoetsen van inrichtingsalternatieven

Voor de herinrichting van de kruispunten zijn heel wat alternatieven mogelijk. Lees meer over die varianten op de pagina projectverloop.  

De onderzoekers wogen de alternatieven zorgvuldig af en legden de eerste ontwerpoefeningen in mei 2021 voor aan de leden van de klankbordgroep. Op basis van de feedback kon het onderzoeksteam vier mogelijke alternatieven uitwerken. Die werden opgenomen in het aanmeldingsdossier van het project-MER.

Wie of wat is de klankbordgroep?

De klankbordgroep is een groep van publieke vertegenwoordigers die op regelmatige tijdstippen in het ontwerpproces feedback geeft op het ontwerp en het proces. De groep bestaat uit afgevaardigden van wijkraden, burgerplatforms, middenveldorganisaties, scholen, publiekstrekkers, enz. uit de betrokken gemeenten en de omliggende regio. Samen met de wettelijk verplichte beslissingsorganen geven ze input en bouwen ze op die manier mee aan het ontwerp.

Ronde 3: de aanmelding en het verzoek tot scopingadvies

In het project-MER onderzochten we wat de beste alternatieven van het project voor mens en milieu zijn. Een project-MER start met de aanmelding met het verzoek tot scopingadvies bij het Team Omgevingseffecten van het Departement Omgeving. In de aanmelding beschreef team A12 de vier alternatieven die ze wilden onderzoeken en de manier waarop het onderzoek naar de milieueffecten zou gebeuren. 

De aanmelding werd aan het ruime publiek voorgelegd tijdens een publieke raadpleging. Van 29 juni tot 27 augustus 2021 kon iedereen opmerkingen formuleren op het dossier en bijkomende onderzoeksvragen suggereren. Normaal duurt zo’n publieke raadpleging 30 dagen. Omdat ze in de zomervakantie viel, opteerden we voor een termijn van 60 dagen. Zo kreeg iedereen voldoende tijd om een inspraakreactie in te dienen. 50 personen en 12 adviesinstanties maakten van deze gelegenheid gebruik. Alle inspraakreacties werden verwerkt in een antwoordennota.

Ronde 4: voorkeuren en ideeën voor de inrichting van het tunneldak

In februari 2022 organiseerden we een tweede digitale bevraging, ditmaal over de inrichting van het tunneldak op de A12 als die geheel of gedeeltelijk onder de grond zou komen.

Hierin peilden we naar wensen en voorkeuren van omwonenden, bedrijven, bezoekers of passanten voor vier mogelijke programma’s (groen, rust, sport, spel) in combinatie met centrale mobiliteitsvoorzieningen (hoppinpunten, fietspaden, en openbaar vervoer). 

Ook voor deze bevraging was de respons groot. Ruim 1.900 geïnteresseerden namen deel. De ingesproken presentatie met de resultaten van de bevraging kan u hier bekijken.

Ronde 5: reflecteren over de onderzoeksresultaten van het project-MER

In december 2022 waren alle MER-resultaten van de 12 onderzochte alternatieven gekend. We lichtten ze toe aan de klankbordgroep en stelden de drie voorkeursalternatieven voor. Via onze digitale nieuwsbrief informeerden we alle geïnteresseerden die zich eerder aanmeldden. Vervolgens werden de drie voorkeursalternatieven van naald tot draad bestudeerd. In oktober 2023 lichtten we dat verdere onderzoek toe aan de klankbordgroep. Op 13 en 27 november 2023 organiseerden we twee infomarkten.

Ronde 6: informeren over de verantwoordingsnota van de voorkeursvariant

De Vlaamse regering sprak op vrijdag 8 maart 2024 de voorkeur uit voor alternatief A. Nog voor de zomer van 2024 gaan we aan de slag met de verdere uitwerking van het project.