Overslaan en naar de inhoud gaan

Herinrichting Wiedauwkaai

Algemeen Overzicht

Datum

Status

Gestart

Plaats

Weg

N458

Wat en waarom?

Veiliger met fietspaden

De Wiedauwkaai is een belangrijke en drukke verbindingsweg tussen het Gentse stadscentrum, Wondelgem, Evergem en de Gentse kanaalzone. Vandaag liggen er smalle en onveilige fietspaden, zorgen de vele in- en uitritten voor onveilige verkeerssituaties en is het kruispunt gevaarlijk. Daarom plant Wegen en Verkeer samen met de stad Gent en Farys een herinrichting van de Wiedauwkaai. Er komen bredere en vrijliggende fietspaden. Zo zijn fietsers beter afgeschermd en duidelijk zichtbaar voor afdraaiende bestuurders. En een voetpad langs de hele Wiedauwkaai, een veilige fiets- en voetgangersoversteek en meer groen zorgen voor een aangename verbinding. 

Betere doorstroming van verkeer

Door de vele bedrijven en het groengebied de Wondelgemse Meersen is er veel bedrijvigheid. De ochtend- en avondspits op de weg verlopen moeilijk en er zijn fileproblemen. Bovendien komt hier in de toekomst ook een nieuwe stelplaats van De Lijn (Wissenhage). Voor een betere en veilige doorstroming richten we het kruispunt anders in. Daarnaast komt er een aparte busbaan die zorgt voor een vlottere doorstroming van openbaar vervoer.

Waar werken we?

Wegen en Verkeer plant een herinrichting van de Wiedauwkaai tussen de spoorwegovergang aan de Wiedauwkaaibrug en het kruispunt met de Nieuwevaart (R40).

 

Hier ziet u op de kaart waar Wegen en Verkeer werken zal uitvoeren. Klik op de kaart om te vergroten.

Benieuwd hoe de vernieuwde Wiedauwkaai er in detail zal uitzien? Kijk op het tabblad ‘Situatie na de werken’.

Timing en impact?

Werken duren 1,5 jaar

In totaal nemen alle werken 1,5 jaar in beslag. De eerste werken vinden plaats tussen juli en december 2023. Hierna zijn er een tijd lang geen werken. In 2025 gaat de herinrichting verder. 

Werken gefaseerd aangepakt

Om de hinder voor bewoners, bedrijven en verkeer te beperken, splitsen we de werken op in twee delen: een deel in 2023 een deel in 2025. De werken zelf verdelen we nog eens in fasen om iedereen zo bereikbaar mogelijk te houden. Bovendien starten we de werken in de zomerperiode om de hinder zo veel mogelijk te beperken.

De periode waarin er effectief gewerkt wordt zal zo’n 1,5 jaar duren.

Waarom zijn er in 2024 geen werken gepland? De komende jaren staan nog andere werken gepland in de regio rond Gent. Om het verkeer vlot en veilig langs de werken te sturen, stemmen we alle werven op elkaar af. Hierdoor ligt de werf van de Wiedauwkaai even stil. Meer info leest u via gentopweg.be.

Lees meer over timing op het tabblad ‘Timing en fasering’.

Geen hinder voor fietsers, verkeer volgt omleiding

Fietsers en voetgangers kunnen steeds langs de werken. We voorzien voor hen een veilige corridor. Voor gemotoriseerd verkeer worden er per fase andere omleidingen aangeduid.

Afhankelijk van de fase van de werken geldt een andere verkeerssituatie. U leest er alles over op de webpagina 'Actuele hinder'.